Velika Britanija i Kina su navodno otpočele trgovinski rat, a “municija” koju koriste su zabrane uvoza biljnih proizvoda s jedne i sireva s druge strane.

Prvog dana tekućeg mjeseca Kina je iznenada spustila rampu za sve britanske sireve, a pretpostavlja se da je to ekspresan odgovor na britansku odluku da dan ranije usvoji propise EU kojima se ograničava prodaja nelicenciranih biljnih proizvoda, od kojih se mnogi koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Kako navode britanski mediji, Kina je službeno zabranu uvela na temelju samo jedne od ranijih posjeta kineskih dužnosnika neimenovanom postrojenju za proizvodnju mliječnih proizvoda, koji nije zadovoljio njihove standarde.

“Inspekcije su provedene kako bi se ustanovilo da svi dobavljači iz Britanije posluju u skladu s kineskim Standardima o sigurnosti hrane. Razlog za zabranu su pitanja održavanja, pročišćavanja zraka, transporta sirovog mlijeka, održavanja temperature i kemijskog skladištenja”, prenijeli su britanski dužnosnici.

Međutim, kako tvrde Britanci, inspekcija je provedena iznenada, bez službene najave i to u tvrtki koja ne izvozi mliječne proizvode u Kinu. Ministar poljoprivrede Velike Britanije George Eustice pozvao je na hitno podizanje zabrane.

“Britanski sirevi su najbolji na svijetu i proizvode se u skladu s najvišim standardima sigurnosti i kvalitete. Razočaravajuća je odluka Kine o zabrani. Inspektori će sada posjetiti sve tvornice koje izvoze u Kinu kako bi ukazali na visoke standarde koji se poštuju”, rekao je on. Zabrana vrijedi za sve sireve proizvedene nakon 1. svibnja, kada je Kina usvojila novi pravilnik o sigurnosti hrane. (B92)