Njemačka maloprodaja je oštro smanjena u prosincu, ukazujući na razočaravajuće božićno razdoblje, pokazali su danas službeni podaci u Berlinu, iako analitičari vjeruju da će podaci biti revidirani naviše, javlja Tanjug.

Maloprodaja, pomno praćeni pokazatelj raspoloženja kućanstava, pala je prošlog mjeseca 2,5 posto u odnosu na studeni, navodi njemački statistički zavod Destatis, a prenosi agencija France presse.

U studenom je maloprodaja porasla 0,9 posto, a analitičari su očekivali snažnu prodaju i u prosincu, međutim, ona je tog mjeseca na godišnjoj razini pala 2,4 posto, navodi Destatis, dodajući da je na razini cijele 2013. maloprodaja uvećana svega 0,1 posto. Podaci o maloprodaji su, ipak, tradicionalno nepouzdani i podložni čestim revizijama, navodi se u priopćenju.

“Povjerenje potrošača na rekordnoj je razini, plaće rastu, nezaposlenost pada, a inflacija je niska zahvaljujući stabilnim cijenama energenata. To je snažan koktel osnova koji bi trebalo potaknuti domaću potrošnju u 2014.”, rekao je stručnjak Berenberg banke Christian Schulz.  (Tanjug.rs)