U četvrtak istječe zadnji dan za predaju obvezujućih ponuda za kupnju 51,11 posto dionica slovenske skupine Pivovarna Laško (PL), a do sada su svoje ponude predali nizozemski Heineken, treći najveći proizvođač piva u svijetu, te četiri europska i američka investicijska fonda.

pivovarna laško pivo traka midiNeslužbeno se doznaje da je riječ o tvrtkama Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital, Mid Europa Partners i CVC Capital Partners. Prodajni konzorcij vlasnika više od polovice dionica za prodaju se dogovorio s tzv. lošom bankom, državnom ustanovom na koju je prebačen dio visokih potraživanja koje prema grupi Pivovarna Laško imaju domaće banke.

Novi vlasnik većinskog paketa dionica steći će i dvije najveće slovenske pivovare, celjsku pivovaru Laško i ljubljanski Union.

Od novih vlasnika očekuje se da će grupaciju, koja je i nakon prodaje svojih dionica Mercatora još uvijek jako zadužena, dokapitalizirati s najmanje 75 milijuna eura. Sve prispjele ponude nadzorni odbor PL-a analizirat će idućeg tjedna.

Najviše interesa za kupnju dviju slovenskih pivovara i jačanje pozicija na regionalnom tržištu gdje je već prisutan do sada je pokazao Heineken, koji je obećao da u slučaju preuzimanja neće zatvarati kapacitete u Sloveniji i da će sačuvati slovenske brendove, uz proširenje asortimana proizvoda.

Prihod skupine Pivovarna Laško lani je pao za 6 posto zbog prodaje kosovske podružnice Birra Peja, ali i niže prodaje na domaćem tržištu, ali je unatoč tome ostvarena neto dobit, dok je 2013. Pivovarna Laško poslovala s gubitkom. (banka.hr / Hina)