Sajamske manifestacije koje su tijekom ove godine održane u sklopu programa Messe München privukle su ukupno 58 izlagača iz Hrvatske te više od 3.600 posjetitelja, a interes za sajmove koji se održavaju u 2018. godini je u porastu među hrvatskim tvrtkama.

Rekao je to na današnjoj prezentaciji u zagrebačkom hotelu Palace Tonči Belan, direktor tvrtke Belimpex, zastupnika Minhenskog sajma na hrvatskom tržištu.

Osvrćući se na godinu koja je na izmaku, Belan je izrazio zadovoljstvo ukupnim poslovanjem dodajući kako su najave takve da se u 2018. mogu očekivati i bolji rezultati.

“Najveći ovogodišnji sajam svakako je bio sajam graditeljstva Bau, koji je ponovno na programu u siječnju 2019. godine te su prijave za ovaj sajam već u punom jeku. Osim toga, u ovoj je godini bio značajan i sajam tehnologije za proizvodnju, punjenje i pakiranje svih vrsta pića i tekuće hrane, Drinktec, koji je zabilježio rekordan broj izlagača i posjetitelja iz Hrvatske”, rekao je Belan.

Messe München jedna je od vodećih sajamskih destinacija na svijetu, gdje se za gotovo sve izložbe traži karta više i prostori su katkad i godinama unaprijed rasprodani pa je potrebno na vrijeme uhvatiti mjesto za nastup na takvim izložbama kako bi vidjeli nove trendove i na pravi način evaluirali svoje poslovne planove, kazao je Belan.

U najavi 2018. godine ukratko je predstavio 14 sajmova koji su najzanimljiviji hrvatskom tržištu, a tiču se različitih sektora: od optike i dizajna, sportske industrije, nakita, drvne industrije, šumarstva, vrta i vrtne kulture, keramike, pa sve do laboratorijske tehnologije, ekologije i gospodarenja otpadom te automatizacije i elektroničkih komponenti.

Među tim sajmovima za FMCG sektor svakako je najznačajniji sajam Iba, vodeća svjetska izložba za pekarstvo, slastičarstvo i grickalice koji je na rasporedu od 15. do 20. rujna 2018. godine, a već sada bilježi se dobar interes domaćih pekara i slastičara za predstavljanje svojih proizvoda svjetskoj publici.

Na Messe München godišnje nastupi 30.000 izlagača iz više od 100 zemalja te ga posjeti više od dva milijuna posjetitelja iz više od 200 zemalja. Raspolaže površinom otvorenog prostora od 425.000 m² te 180.000 m² zatvorenog prostora u paviljonima. Upravo je u tijeku gradnja još dva paviljona koji će biti pušteni u funkciju u svibnju iduće godine, čime će ukupna površina zatvorenog prostora dosegnuti 200.000 m². U sklopu programa ovoga sajma godišnje se održi 14 vodećih međunarodnih stručnih sajmova, 35 stručnih sajmova te više od 250 gostujućih priredbi.