Tržišne komunikacijeDOPSaponia objavila Izvješće o održivosti za 2022. godinu

Saponia objavila Izvješće o održivosti za 2022. godinu

Tema očuvanja okoliša za Saponiju nema cijenu. To je pitanje opstanka, dugoročnog planiranja i održavanja života na planeti. “Osobno sam strastvena prema ovoj temi i pitanje ulaganja više nije pitanje ekonomije, nego antropologije i biologije. Kad ste bolesni, nećete pitati koliko košta lijek. Takav je slučaj s našim planetom Zemlja. Ona je bolesna, a ovo što sad radimo je jedan od načina da ju izliječimo. To je naša odgovornost”, istaknula je predsjednica Uprave Saponije nakon što je kompanija objavila Izvješće o održivosti za 2022. godinu.

Kratkoročno to znači investiciju, ali dugoročno imperativ je hoćemo li i kakav planet ostaviti generacijama koje dolaze. Godinu 2022. obilježio je nastavak zelene tranzicije i digitalne transformacije Saponije s ukupnim ulaganjima od 46,4 milijuna kuna. Unatoč izazovima koji su obilježili proteklu godinu, Saponia je provela sve prioritetne razvojne i investicijske planove, s posebnim naglaskom na završetak ključnih projekata – procesa implementacije novog ERP sustava SAP S/4 HANA i energetske obnove.

Proces zelene transformacije također je prioritet od kojeg ne odstupaju već otvaraju nova polja i nastoje maksimalno svojim pozitivnim primjerima potaknuti i druge da promjene odnos prema očuvanju okoliša. Svakako najvažniji projekt, koji ulazi u završnu fazu, je investicija u energetsku obnovu kroz ugradnju solarnih panela na šest objekata proizvodnih pogona i sjedišta kompanije, sufinancirana sredstvima EU.

U Saponiji su se u protekloj godini angažirali na stvaranju održivog načina života. Dodijeljena im je Zelena povelja Osječko-baranjske županije za cjelokupan doprinos zaštiti okoliša. Certificirani su prema MAMFORCE standardu te su stekli RSPO i Rainforest Alliance certifikate.

Također, u procesu mjerenja indeksa održivosti HRIO, ostvarili su 430 bodova što je 50 više nego godinu prije i značajno više od prosjeka hrvatske industrije.

Saponia je 2022. godine obilježila 60 godina uspješnog rada razvojno-istraživačkog Instituta u kojem se razvijaju i unaprjeđuju formulacije poznatih brendova kao što su Faks helizim, Ornel, Arf, Likvi, Kalodont i brojni drugi s naglaskom na smanjenje okolišnog otiska, zamjenu sirovina novima, okolišno prihvatljivima, te razvoj novih proizvoda koji se mogu certificirati u skladu s eco-label zahtjevima.

Saponia svoju budućnost vidi u tranziciji na klimatski neutralno poslovanje i aktivno promovira smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Jedan od projekata je i smanjenje udjela plastike u ambalaži te upotreba potpuno reciklabilne ambalaže. Najveći pomaci napravljeni su na brendu Faks helizim kroz eko dizajn nove ambalaže za tekući deterdžent koja je napravljena od 37% manje plastike u odnosu na prethodnu varijantu te s kutijama za praškasti deterdžent gdje će se koristiti ambalaža bez plastičnih dijelova.

Na tim i sličnim projektima postignuta su smanjenja težina ambalažnih jedinica te je ukupna ušteda, u odnosu na prethodne godine, na plastičnom materijalu stavljenom na tržište iznosila cca 1000 kg. Ukupne emisije u 2022. godini smanjene su u odnosu na 2021. što potvrđuje učinkovitost “Sustava upravljanja energijom” i malim koracima vodi konačnom cilju koji su postavili, a to je klimatska neutralnost Saponije do 2050.godine.

“U cilju smanjenja količine ukupnog otpada, kao tvrtka koja želi ići korak dalje, implementirali smo ‘Zero Waste Office’ jer ciljevi održivog razvoja moraju postati uz proizvodne pogone i dio svakodnevnog uredskog života”, istaknula je predsjednica Uprave jedno od bitnih postignuća Saponije u prošloj godini.

Zero Waste Office je način poslovanja kojim se povećava iskoristivost resursa, vremena, novaca i zdravlja, dobrobiti i zadovoljstva zaposlenika. “Društveno smo odgovorna kompanija koja, paralelno uz uvođenje digitalnih i novih alata u svakodnevnom radu, cijeni doprinos svakog zaposlenika u njoj te svoju tradiciju dugu gotovo 130 godina. Kao prerađivačka industrija s poštovanjem se odnosimo ne samo prema čovjeku nego i prema prirodi, što Saponiju čini zdravom, ekološki osviještenom i društveno odgovornom kompanijom u svakom smislu”, zaključila je Dajana Mrčela i najavila još ambicioznije planove za 2023.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...