Sarajevska_pivaraSarajevska pivara d.d. koja je osnovana 24. svibnja 1864, ove godine će, između ostalog, 151. godinu postojanja obilježiti i otvaranjem Muzeja Sarajevske pivare.

Povjesničari Sarajevsku pivara smatraju prvim industrijskim postrojenjem u BiH, a njenim osnivanjem počinje ubrzani privredni i tehnološki BIH.

“Za nas Pivara nije samo proizvodni pogon, Pivara je dio bosanskohercegovačkog kulturnog i povijesnog naslijeđa. Tijekom različitih povijesnih perioda imala je bitnu ulogu u privrednom i društvenom razvoju naše zemlje. Želimo u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini izgraditi kulturno-povijesni objekt, u kojem će biti predstavljen još jedan segment sarajevske i bosanskohercegovačke. tradicije. U projektu sudjeluju i studenti Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a pozivamo i građane koji posjeduju predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju da nas kontaktiraju”, rekla je Melisa Sefer-Liçin, PR direktorica Sarajevske pivare d.d.

Sarajevska pivara jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tijekom Otomanskog carstva, kao i tijekom vladavine Austro-Ugarske monarhije, u okviru koje je ujedno bila i najveća pivara.

Muzej će se nalaziti u kompleksu Sarajevske pivare, jedne od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Planirano je da Muzej Sarajevske pivare za posjete bude otvoren u lipnju. (Klix.ba)