saso-naumoski-largePromišljeno gledanje u budućnost, ulaganje u nove tehnologije, kvaliteta na svjetskom nivou i hrabar iskorak na nova tržišta, postulati su poslovanja konditorske industrije Vitaminka iz Prilepa, ističe Sašo Naumoski, generalni direktor te kompanije

Vitaminka ima u planu otvaranje vlastite tvrtke u Hrvatskoj što će, kaže Naumoski, ovoj makedonskoj kompaniji otvoriti vrata tržišta srednje Europe po ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Za početak, molimo vas predstavite ukratko Vitaminku iz Prilepa.
Vitaminka je kompanija koja postoji više od 50 godina. Naši počeci datiraju iz 1956. godine, kada je jedina djelatnost tvornice bila prerada crvene industrijske paprike za izradu crvenog mljevenog papra. Danas, nekoliko desetljeća kasnije, Vitaminka iza sebe ima široki proizvodni portfelj i sa svojim proizvodima zastupljena je na mnogim svjetskim tržištima.

Priča o maloj tvornici papra koja je prerasla u pravog konditorskog giganta jasno pokazuje naš razvojni put. Kompanija koja je započela skromno, s pravim potezima, izborima i odlukama, došla je do svoje željene pozicije. Polako ali sigurno postali smo lideri u Makedoniji, regionalni igrač koji ima ambicije osvojiti sve veći broj zemalja svojim proizvodima.

Naš portfelj prošlih 30 godina obogaćen je izvozom u 27 zemalja svijeta. Ako me netko upita kako smo sve to postigli, odgovor bi bio jedan – s postojanim investicijama u inovacije, nove proizvode, ljudske resurse, sofisticiranu opremu i kvalitetu polaznih sirovina. To čini Vitaminku velikom kompanijom, jer je naša vizija prenijeta u naš uspjeh.

Koji proizvodi čine okosnicu vaše ponude i što sve proizvodite?

Vitaminka nudi širok asortiman proizvoda s više od 300 vrsta različitih pakiranja. Službeni slogan Vitaminke “Svijet okusa” govori više nego dovoljno za sve ono što kompanija pruža svojim potrošačima.

Ipak, naši lideri na tržištu su Stobi flips, Choco stobi flips, Atlantis, Cevitana, Vitanez i Ketchup. U našoj proizvodnoj paleti zastupljeni su svi okusi, a izbor je bogat bilo da se radi o čokoladi, flipsu, choco-flipsu, ketchupu, majonezi, juhama, instant napicima, mekanim keksima, integralnim keksima ili dječjim proizvodima. Upravo to je Vitaminkina bit – velika ponuda u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe.

Ono što nas ipak razlikuje od drugih je kvaliteta naših proizvoda, što je potvrđeno brojnim nagradama i priznanjima kao i certifikatima ISO 9001:2008 te implementacijom HACCP standarda sigurnosti hrane.

Na kojim tržištima možemo naći Vitaminkine proizvode te koliki udio prodaje otpada na izvoz?
Vitaminkine proizvode može se pronaći na svim tržištima jugoistočne Europe, zatim zemljama zapadne Europe pa sve do Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Zanimljivo je istaknuti kako na daleko australsko tržište Vitaminka svoje proizvode izvozi već 25 godina.

Razvojna strategija naše kompanije je tako postavljena da nam sama po sebi nalaže da se razvijamo i trudimo se osvajati nova tržišta. Pouzdamo se u našu kvalitetu, a o tome ponajbolje govori podatak da izvoz u ukupnim prihodima kompanije sudjeluje s visokih 45 posto.

Kako ste zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima na domaćem i inozemnim tržištima te koja su očekivanja i planovi za ovu godinu?

Prošla godina za nas je bila iznimno uspješna. Zaključili smo godinu s izvrsnim rezultatom, kako na domaćem, tako i na izvoznom tržištu, s ostvarenim porastom prodaje od 15 posto i sa značajno uvećanom zaradom u odnosu na 2010. godinu.

Pokazali smo da izvrsno funkcioniramo kao tim i u uvjetima krize. Naša inventivnost u pogledu načina osvajanja izbirljivog ukusa potrošača omogućila nam je ovakav rast.

Usto, našem uspjehu doprinosi i inventivan način komuniciranja s tržištem, što podrazumijeva korištenje nekonvencionalnih komunikacijskih sredstava kao što su internet, gerila marketing te posebnih oblika promocija.

Kao lider konditorske proizvodnje u Makedoniji Vitaminka se u sve većoj mjeri fokusira na izvoz pa tako za tekuću godinu imamo u planu više od polovice ukupne proizvodnje plasirati na izvozna tržišta te nam je želja da taj udio iz godine u godinu sve više raste. U toj namjeri planiramo otvoriti vlastitu tvrtku u Hrvatskoj, nakon registracije poduzeća u Bugarskoj koje je u tijeku.

Kako ocjenjujete maloprodajni sektor u Makedoniji, ima li tu prostora za napredak te kakve su šanse makedonskih proizvođača na izvoznim tržištima?
U Vitaminki se radujemo konkurenciji jer smo mišljenja kako jedino snažan konkurentski pritisak vodi kvaliteti i poboljšavanju proizvoda. A kad ste lider, onda je obveza tim veća jer imate veći broj sljedbenika koji prate vaše trendove.

Ipak, smatram kako će na tržištu uspjeti svi oni koji imaju dobru razvojnu strategiju. Treba se voditi razmišljanjem kako uvijek može biti bolje, bez obzira koliko dobro bilo. To vrijedi i za maloprodajni sektor u Makedoniji.

S druge strane, u našoj zemlji nedostaje poticaja za organiziranim nastupom na inozemnim tržištima. Mi imamo veliko iskustvo u osvajanju tržišta diljem svijeta, ali mnogi drugi tog iskustva nemaju pa je razmjena informacija od krucijalne važnosti.

Također, suradnja preko Gospodarskih komora mora biti jača i opsežnija. Sve je moguće kada imate dobar proizvod koji se svojom kvalitetom može mjeriti sa svjetskim brendovima.

Jeste li zadovoljni postignutom suradnjom s hrvatskim trgovcima i distributerima vaših proizvoda?
Zasad da, ali tu ne stajemo. Naša strategija nalaže da se ponudi maksimum. To i radimo, jer, kako sam već rekao, uvijek može bolje. Već smo u proceduri izrada novih načina promocije i komunikacije s potrošačima, ali hrvatsko tržište je uistinu raznovrsno kad je u pitanju ponuda konditorskih proizvoda.

To znači da nas čeka još dosta posla, no upravo konstantan rad nam i daje pravo na očekivanje boljih rezultata. Iz tog razloga smo se i odlučili na osnivanje tvrtke u Hrvatskoj kako bi, nakon stupanja vaše zemlje u Europsku uniju iduće godine, osigurali plasman naših proizvoda u srednjoj Europi.

Početkom godine odobren vam je novi kredit u iznosu od 2,5 milijuna eura od strane EBRD-a za modernizaciju postojeće i izgradnju nove tvornice konditorskih proizvoda. Možete li nam reći nešto više o tom projektu?
Vitaminkina suradnja s Europskom bankom za obnovu i razvoj datira još iz 2006. godine kada smo odlučili, sukladno razvojnoj strategiji, fokusirati se na izgradnju svog najvećeg proizvodnog kapaciteta za proizvodnju mekanih keksa.

U okviru planova za povećanje proizvodnje konditorskih proizvoda javila se potreba za poslovnim partnerom koji će financirati ulaganje u proizvodnju.

Stoga smo u veljači 2007. godine s EBRD-om zaključili ugovor o zajmu u visini od 4 milijuna eura. U to vrijeme Vitaminka je bila prva kompanija iz privatnog sektora u Makedoniji koja je dobila zajam ove financijske institucije bez posredovanja domaće komercijalne banke.

Uložili smo veliki trud i zalaganje kako bi ispunili stroge kriterije, a da smo u tome uspjeli govori i novi zajam EBRD-a odobren početkom ove godine. Kreditna linija bit će angažirana u nabavci opreme za novi pogon namijenjen proizvodnji keksa i snack programa.

Ovim ulaganjem, za koje već imamo osiguran plasman proizvoda, ostvaruje se dio našeg razvojnog plana u periodu od pet do deset godina. Nova proizvodna linija osigurat će i nova radna mjesta, a proizvodi iz ovog pogona na tržištu će se naći od kraja lipnja ove godine.

Makedonija u Europskoj uniji, potencijal ili prijetnja za Vitaminku i druge domaće proizvođače?
U ovom bih kontekstu upotrijebio termin izazov. To je ono što realno opisuje poziciju Vitaminke u ovom dijelu. Za nas je izazov biti dio velikog izbora, a izabrati upravo nas u tako velikoj ponudi – to je veliki uspjeh. Kada ste sigurni u svoju kvalitetu ne postoji razlog za strah, već samo mogućnosti za razvitak.

Treba iskoristiti svaku mogućnost kako bi postali dio realnosti. Svaka kompanija koja ponudi kvalitetan asortiman svojih proizvoda ne treba brinuti o svojoj budućnosti u okviru Europske unije. To vrijedi za sva poduzeća, kako u Makedoniji, tako i u ostalim krajevima Europe.