Trenutno smo u jednom od najvećih investicijskih ciklusa u posljednjih dvadesetak godina kako bismo dodatno modernizirali i unaprijedili pogone na proizvodnim lokacijama u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru. Za ovu godinu planira se i oko 10 milijuna eura investicija u automatizaciju i poboljšanje tehnološkog procesa koje će rezultirati još kvalitetnijim i konkurentnijim Kraševim proizvodima, istaknuo je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Svoju poslovnu karijeru Slavko Ledić počeo je graditi kroz iskustvo koje su mu pružile različite funkcije i zaduženja, od direktora prodaje do direktora regija, u kompanijama Alastor, Amfora i Croatia osiguranje. Godine 2005. započeo je njegov put u Konzumu i sustavu Fortenova grupe, tadašnjeg Agrokora, koji je trajao 15 godina i gdje je prošao sve pozicije, od rukovoditelja Velpro centra do predsjednika Uprave najvećeg maloprodajnog lanca u državi. Funkciju predsjednika Uprave Kraša, našeg najpoznatijeg konditorskog proizvođača, preuzeo je u svibnju 2020. godine te već gotovo dvije godine zajednički s timom suradnika i svim zaposlenicima radi na jačanju pozicije kompanije na domaćem i inozemnom tržištu.

U Konzumu ste izgradili svoje prepoznatljivo menadžersko ime te ste bili za kormilom tog trgovačkog lanca i kroz najteža vremena restrukturiranja poslovanja. U kojoj vam mjeri to iskustvo pomaže na čelnoj poziciji proizvodne kompanije kao što je Kraš?
Vrlo sam ponosan na rezultate koje smo u tih pet godina zajedničkim snagama – zaposlenici, moji suradnici i ja – postigli u Konzumu.

To me je iskustvo prije svega naučilo važnosti međuljudskih odnosa i sinergije svih članova tima i svakog zaposlenika. Ljudi su najveće bogatstvo kompanije i ključan kotačić u postizanju poslovnih rezultata, ali i uspješnom prevladavanju svih izazova.

Dodatan razvoj menadžerskih i ljudskih vještina puno mi je pomogao u brzoj prilagodbi i upoznavanju nove industrije i tržišnog okruženja te nastavku uspješnog razvoja Kraša i njegovih potencijala nakon promjene vlasničke strukture kojom je započela nova era jedne od najjačih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj.

Predsjednik uprave Kraša postali ste u nimalo zahvalnom trenutku, sredinom 2020. kada je pandemija bila u zamahu, a nepoznanice što nosi budućnost bile na vrhuncu. Kako ste se odlučili na ovu promjenu i prelazak u vodeću kompaniju hrvatske konditorske industrije?
Moj dolazak u Kraš prvenstveno je bio motiviran uvjerenjem kako svojim iskustvom, ali i stjecanjem dodatnih znanja, mogu značajno doprinijeti upravljanju i stvaranju novih vrijednosti u Krašu. Nakon završetka kompleksnog procesa implementacije nagodbe u Konzumu smatrao sam da je vrijeme za daljnji poslovni razvoj i nove izazove koje zasigurno donosi dolazak na čelo kompanije koja je prošle godine obilježila 110 godina svog postojanja i čiji su proizvodi već generacijama omiljeni među svim uzrastima. Osim što je to bila prilika za daljnje učenje i poslovni razvoj, dolazak na poziciju predsjednika Uprave Kraša za mene je predstavljao veliku čast i odgovornost.

Kako je organizirana proizvodnja u Kraš Grupi te gdje se sve odvija proizvodnja?
U matičnoj tvrtki Kraš na zagrebačkim Ravnicama nalaze se tri tvornice, odnosno tri proizvodna pogona i to tvornica keksa i vafla, tvornica kakao proizvoda i tvornica bombonskih proizvoda. U sastavu je Kraš grupe i tvornica keksa i vafla u Osijeku, dosadašnja Karolina, koja je od 1. siječnja ove godine pripojena matičnoj kompaniji, te Mira Prijedor u susjednoj Bosni i Hercegovini u sklopu koje radi pogon za proizvodnju keksa i vafla. Na razini čitave Kraš grupe godišnje se proizvede gotovo 35 tisuća tona proizvoda koji se plasiraju na domaća i strana tržišta. Proizvodnja i razvoj kvalitetnih proizvoda koji već godinama oduševljavaju generacije naših potrošača temelj su uspješne Kraševe priče i tradicije duge više od 110 godina.

Trenutno smo u jednom od najvećih investicijskih ciklusa u posljednjih dvadesetak godina kako bismo dodatno modernizirali i unaprijedili proizvodne pogone na svim trima proizvodnim lokacijama u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru. U okviru tog ciklusa već su provedena značajna ulaganja u proizvodnu opremu kao što je nova linija za proizvodnju i pakiranje Životinjskog carstva, nova linija za proizvodnju i pakiranje čajnih i punjenih čajnih peciva u Miri Prijedor, a usprkos pandemiji investirano je i u proizvodnu liniju keksa Moto u osječkoj tvornici. Za ovu godinu planira se i oko 10 milijuna eura investicija u automatizaciju i poboljšanje tehnološkog procesa koje će rezultirati još kvalitetnijim i konkurentnijim Kraševim proizvodima.

U svojoj proizvodnji objedinjavate sve tri grupe konditorskih proizvoda: kakao proizvode, kekse i vafle te bombonske proizvode. Kako ste zadovoljni ostvarenim proizvodnim i prodajnim rezultatima u 2021. godini?
Jako smo ponosni jer smo u slavljeničkoj 2021. godini nastavili s rastom kako prodaje, tako i proizvodnje. Posljednji službeni poslovni rezultati za prva tri kvartala 2021. godine pokazuju da je prodaja rasla na domaćem tržištu, a povećan je i izvoz. Najveći rast prodaje bilježi asortiman iz grupe kakao proizvoda, gotovo 17 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a slijede ih asortiman bombona te keksi, vafli i slani asortiman, čija je prodaja također porasla. Povećan je i obujam prodaje i to za više od 2.200 tona u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Možemo li već sada govoriti o konsolidiranim godišnjim rezultatima? Jeste li zadovoljni ostvarenjem u 2021. u usporedbi s godinom prije?
Kraševe dionice izlistane su na Zagrebačkoj burzi pa prije objave službenih konsolidiranih rezultata ne možemo još govoriti o čitavoj 2021. godini, ali ako uspoređujemo prva tri kvartala 2021. godine s onima u 2020. godini vidljiv je kontinuitet trenda rasta u svim segmentima poslovanja.

Konsolidirani ukupni prihodi u tom razdoblju povećani su za 7,5 posto, odnosno za 53,2 milijuna kuna. Iskazana neto dobit Kraš grupe na kraju trećeg kvartala 2021. iznosi 34,1 milijuna kuna, što je za 7,8 milijuna kuna, odnosno 29,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Koji su brendovi ostvarili najbolje prodajne rezultate u prošloj godini?
Prodajni rezultati svih brendova su rasli, no najveći rast prodaje zabilježen je u kategoriji kakao proizvoda, koji su se opet pokazali kao generator rasta prihoda od prodaje. U tu grupu proizvoda ulaze brendovi poput Dorine, ali i naše praline Bajadera i Griotte. Brašneni proizvodi u koje spadaju keksi, vafli i slani asortiman ostvarili su rast u svim trima tvornicama – u tvornici keksa i vafla na zagrebačkim Ravnicama, u osječkoj tvornici i Miri Prijedor. Posebno smo zadovoljni što i novi proizvodi ostvaruju dobre prodajne rezultate, poput keksa Prekrašni kolačići, Tortice Crunchy, čokolada Kraš Selection te Dorina s orašastim plodovima i Kraševog posebnog izdanja božićnog asortimana.

Slijedom toga, možete li reći koliki je udio Kraša na hrvatskom konditorskom tržištu?
S obzirom na ionako visoko razvijene i zasićene kategorije konditorskih proizvoda, jake međunarodne i veći broj domaćih konkurenata te ostvarenu lidersku poziciju koju je potrebno stalno nadograđivati, ponosni smo što smo i u 2021. godini napravili dodatan pomak u poziciji na tržištu. Najveći udio na domaćem tržištu držimo u kategoriji vafla s više od 50 posto, dok u kategoriji keksa imamo skoro 30 posto udjela na hrvatskom tržištu. Nakon lansiranja novih Prekrašnih kolačića u travnju postali smo četvrti najprodavaniji brend na hrvatskom tržištu u vrijednosnim udjelima.

Kad je riječ o nama također značajnoj kategoriji tabletnih čokolada, s Dorinom i ostalim brendovima i dalje držimo vodeću poziciju. Nakon pada kategorije impulsa u 2020. godini uzrokovanog pandemijom i lockdownom, u 2021. se godini kategorija impulsa oporavlja te bilježi rast. Kraš je jedan od najvećih generatora rasta kategorije impulsa te svojim rastom od dvadesetak posto uvelike doprinosi oporavku tržišta. Sve je to rezultat konstantnog osluškivanja potreba tržišta i brze prilagodbe u svim segmentima poslovanja kompanije.

Lani ste otvorili i concept store Kraš choco&café na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te ste lansirali i nove Dorine. Možete li sumirati svoje marketinške aktivnosti u prošloj godini u nastojanjima da odgovorite na želje i potrebe potrošača svojih proizvoda?
Potrošači su u središtu našeg poslovanja pa stoga stalno nastojimo podizati ljestvicu pri prepoznavanju njihovih želja, potreba i navika. Prošla godina bila je u znaku 110. obljetnice Kraševog djelovanja pa smo je započeli simboličnom kampanjom “Zagrizi, oživi uspomene” te na police vratili neke od najpoznatijih okusa koji bude posebna sjećanja.

Proljetos smo predstavili premium čokolade Kraš Selection sa 60 posto kakaa, a uslijedili su i novi okusi svima omiljene Domaćice. Predstavili smo i nove PreKrašne kolačiće s osam različitih okusa koje je pratila kreativna kampanja kojom smo potrošače htjeli podsjetiti koliko je važno uživanje u trenutku. Ostvarili smo zanimljivu suradnju s hrvatskim brendom Mustra te lansirali posebno limitirano pakiranje koje sadrži četiri omiljena okusa Dorine i šalicu s inspirativnim porukama.

Originalnoj Tortici pridružila se Tortica Crunchy, koja je predstavljena kampanjom #odhrskaj, a imali smo i posebnu blagdansku ponudu u kojoj smo dio Kraševog asortimana umotali u dizajn s motivima pletiva te time podsjetili naše potrošače na 110 godina toplih blagdanskih uspomena koje se uz Kraševe proizvode stvaraju već generacijama.

Otvaranjem Kraš choco&caféa u slavljeničkoj 110. godini Kraša napravili smo značajan iskorak u poslovanju i ponudili našim potrošačima drugačiji pristup u obliku concept storea po uzoru na najveće svjetske proizvođače čokolade. Kraš choco&café mjesto je koje spaja konzumaciju i kupnju, s naglaskom na posebne ručno rađene proizvode te napitke i slastice inspirirane dobro poznatim Kraševim brendovima. Posebno nas veseli što se Kraš vratio u samo srce Zagreba, gdje i pripada.

Djelatnici su jedan od ključnih dionika koji omogućavaju ostvarenje dobrih poslovnih rezultata? Krajem prošle godine objavili ste potpisivanje dodatka kolektivnom ugovoru koji je stupio na snagu 1. siječnja 2022. Što to konkretno znači za vaše djelatnike?
Zaposlenici su zaista naša najveća vrijednost. Oni su važan dio uspjeha tvrtke kroz njenu stoljetnu tradiciju, zaslužni su za rezultate koje postižemo danas, ali su i temelj Kraševe budućnosti. Potpisivanjem dodatka kolektivnom ugovoru osigurali smo nastavak poboljšavanja uvjeta i povećanje materijalnih prava za naše zaposlenike. U povećanje plaća u 2022. godini uložit ćemo 14 milijuna kuna. Ovim dodatkom jamči se i zadržavanje brojnih pogodnosti koje zaposlenici ostvaruju iznad onih zakonom propisanih poput isplate prigodnih nagrada, dara u naravi i dara za dijete i to u okviru maksimalno neoporezivog iznosa. Tu su i isplata jubilarnih nagrada, isplata terenskih dodataka, isplata naknade za odvojeni život, nadoknada troškova prijevoza, isplata naknade za topli obrok, isplate dnevnica, stimulacija, raznih potpora te otpremnina.

Koje sve ostale benefite imaju djelatnici vaše grupacije?
Kraševe pogodnosti za zaposlenike, pored onih definiranih kolektivnim ugovorom, obuhvaćaju i dodatno zdravstveno osiguranje za stalno zaposlene kojim kompanija dodatno štiti zdravlje svojih radnika. Roditelji prvašića na prvi dan škole mogu koristiti i slobodan dan kako bi mogli biti uz svoje mališane u tim važnim trenucima, a i drugi veliki dani i blagdani u Krašu obilježavaju se prigodno uz slatkiše i druge znakove pažnje za zaposlenike i njihove obitelji. Zaposlenicima su na raspolaganju i razne edukacije i usavršavanja te sudjelovanje na radionicama i seminarima kojima im se omogućava daljnji profesionalni i osobni razvoj.

Koliko djelatnika danas radi u Kraš grupi? Koliko od tog broja radi u Zagrebu, a koliko u Osijeku i Prijedoru?
Prema posljednjim podacima u Kraš grupi zaposleno je više od 2.300 ljudi. Od toga više od 1.500 zaposlenika broji Kraš d.d., u osječkoj tvornici keksa i vafla radi više od 350 zaposlenika, a u Miri Prijedor više od 400 ljudi.

Lani ste potpisali ugovor s Nelt grupom za distribuciju na tržištima regije. Kako ste zadovoljni ovom suradnjom?
Suradnju s Nelt Grupom uspostavili smo na području distribucije i njome osigurali značajan rast dostupnosti Kraševog asortimana na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali i otvorili novo tržište u Albaniji. Ova suradnja proizašla je iz osluškivanja potreba potrošača i tržišta te se pokazala kao dobra poslovna odluka.

Koliki je udio izvoza u ukupnim prihodima Kraša te koja su vam glavna izvozna tržišta?
Kraš je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika koji gotovo svaku drugu kunu prihoda od prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima. Ponosni smo na činjenicu da izvozimo na više od 40 tržišta diljem svijeta i da su naši proizvodi omiljeni među potrošačima u državama u okruženju, zapadnoj Europi te prekomorskim tržištima Australije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, kao i pojedinih azijskih i afričkih zemalja. U potrazi za novim poslovnim prilikama nastojimo jačati prisutnost na tržištima drugih država te kontinuirano ostvarivati izvozne uspjehe.

Domaća konditorska industrija posluje u visoko konkurentnom okruženju, što uključuje nabavu sirovina na otvorenom globalnom tržištu konkurirajući velikim multinacionalnim igračima. Kako se Kraš snalazi u tim okvirima te je li pandemija otežala nabavku sirovina?
Istina, konditorska industrija jedna je od najdinamičnijih svjetskih sektora te zahtijeva stalno praćenje globalnih tržišta i poslovanje koje je sposobno prilagođavati se novim okolnostima. Iako je pandemija donijela prekide u lancu opskrbe koji su utjecali na poslovne aktivnosti tvrtki diljem svijeta, uspjeli smo osigurati neometanu dobavu sirovina potrebnih za proizvodnju. Kako bismo bili spremni razumjeti i odgovoriti na buduće okolnosti i izazove, nastavljamo pratiti svjetska tržišna kretanja o kojima zbog globalne povezanosti ovisi i naše poslovanje.

U kojoj se mjeri svi ovi trendovi odražavaju na cijene vaših proizvoda u maloprodaji? Hoće li doći do njihovog rasta u idućim mjesecima?
Trenutno se svijet suočava s brojnim rizicima koji mogu utjecati na poslovanje kompanija – još uvijek vlada zabrinutost u vezi s opskrbom, inflacija raste, a i dalje traje borba s pandemijom.

Svjedočimo i globalnom trendu povećanja cijena gotovo svih sirovina, kao i povećanju cijena energije i transporta. Predstoji nam turbulentno razdoblje u kojem je potrebno definirati kako se nositi s efektima poskupljenja. Sigurno će doći do poskupljenja, zadržavanje prijašnjih cijena s ogromnim porastom cijena ulaznih sirovina nije moguće, ali ćemo učiniti sve da taj rast cijena bude u što manjoj mjeri, kako bismo zadržali zadovoljstvo potrošača, kupaca i partnera te održali stabilno poslovanje tvrtke.

Kako komentirate aktualni val poskupljenja koji je zahvatio FMCG tržište? Je li riječ o nekom privremenom trendu ili će se volatilnost produžiti na dulji period?
Mnogo je čimbenika koji su doveli do pritiska na cijene i poskupljenje nije zahvatilo samo FMCG tržište. Ulazni troškovi rastu, što neminovno utječe na cijenu proizvodnje. Prognoze o kretanju cijena osjetljive su pa je teško sa sigurnošću reći koji će sve faktori utjecati na njihovu razinu. Kada su okolnosti poslovanja uvjetovane globalnim kretanjima, potrebno je s povećanom pažnjom pratiti sve promjene na tržištu te uskladiti poslovanje s vanjskim uvjetima. Možemo se nadati da je ovaj trend privremen i da će uskoro doći do stabilizacije, a dotad kao i dosad pratimo situaciju i ponašamo se u skladu s tržišnim okolnostima. Sposobnost brzog odgovora na sve izazove jedina je garancija stabilnog poslovanja.

Unatoč svemu tome, jedna od krucijalnih strategija u ovim izazovnim vremenima je djelovanje kompanija na području održivog i društveno odgovornog poslovanja. Možete li istaknuti aktivnosti koje ste provodili kako biste pomogli potrebitima u protekloj godini?
Kraš je u više od sto godina djelovanja uvijek bio dio zajednice u kojoj posluje. Zaista vjerujemo da prava vrijednost onoga što stvaramo nastaje kada to dijelimo s drugima. Kroz svoje poslovanje trudimo se afirmirati teme za koje smatramo da su društveno važne, a u sklopu toga nizom aktivnosti podupiremo projekte i udruge čiji je rad usmjeren na promicanje dobrobiti zajednice i pojedinaca. Tako smo ove godine u povodu Majčinog dana podijelili više od 3.000 paketa proizvoda ženama smještenima u 32 rodilišta diljem Hrvatske sa snažnom porukom “Ti si PreKrašna”.

Društveno odgovorno poslovanje Kraša temelji se na brizi za djecu i obitelji pa smo se uključili u hvalevrijedan projekt Jednake (digitalne) prilike za sve. Riječ je o projektu koji je pokrenula udruga Professional Women’s and Men’s Network Zagreb (PWMN) u suradnji s udrugom Obitelji 3plus i partnerima, a cilj mu je smanjiti digitalni jaz među djecom koja nemaju adekvatan pristup računalnoj opremi i internetu. Na taj način sudjelovali smo u osiguravanju jednakih prilika za stjecanje digitalnih vještina kod djece kao preduvjeta za uspješno školovanje, rad i život općenito.

Kraš se uključio i u pomaganje stanovnicima područja pogođenih potresom te organizirao donacije prijeko potrebnih osnovnih namirnica. U listopadu smo Hrvatskom Crvenom križu tako donirali tonu naših proizvoda za opskrbu njihovih socijalnih samoposluga namijenjenih socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima, a blagdansko vrijeme također smo tradicionalno obilježili donacijama proizvoda potrebitima.

Kakva su vaša očekivanja od 2022. godine? Ima li prostora za budući optimizam?
Prostora za optimizam uvijek ima jer bez pozitivnog pristupa poslovanju nema napretka. Svjesni smo da slijedi razdoblje koje će od nas zahtijevati fleksibilna poslovna rješenja, ali smo spremni na njih odgovoriti, što je uostalom Kraš i već puno puta pokazao kroz svoju stoljetnu povijest. Poremećaji na tržištu koji su doveli do rasta cijena u svim segmentima proizvodnje dodatan su izazov kojem ćemo pristupiti s nastojanjem da svi dionici, potrošači, kupci i dioničari, budu zadovoljni. Tradicija koja stoji iza imena Kraš pred nas stavlja posebnu vrstu odgovornosti te nam nalaže da opravdamo sve ove godine uspješnog i stabilnog poslovanja.