Srbijanci se naljutili što uvoze eurocrem iz BiH

U Srbiji je kao bomba odjeknula vijest da u tamošnjim trgovinama prodaju “eurocrem” kompanije “Swisslion Takovo” proizveden u BiH.

S obzirom na to da je “eurocrem” jedan od najpoznatijih srbijanskih brendova, poznat od prije rata u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, tamošnji ekonomski stručnjaci izrazili su nezadovoljstvo što se on “uvozi od susjeda i tako podiže izvoz BiH, a povećava trgovinski deficit Srbije”.

Menadžer Sektora za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran ističe da razumije ljutnju kolega iz Srbije, ali kako ovo nije prvi put da neka zemlja proizvodnju djelomično ili u cijelosti prebaci u drugu državu.

“Naravno, to za srbijansku privredu nije dobra vijest, ali za bh. privredu je izvanredna, jer se upravo u siromašnom dijelu naše zemlje, kao što je istočna Hercegovina, konačno pokrenula proizvodnja i povećao izvoz”, kazao je Gavran.

Pritom Dodaje kako tvrdnje srbijanskih ekonomista da je proizvodnja “Swisslion Takova” iz Gornjeg Milanovca djelomično prebačena u Trebinje radi uštede, odnosno da je u BiH jeftinija radna snaga nego u Srbiji, nisu u potpunosti točne.

“Razlika u troškovima radne snage u dvije zemlje nije tako velika da bi to bio jedini razlog. Smatram da određeni utjecaj ima i činjenica da je vlasnik firme “Swisslion Takovo” porijeklom iz tog dijela Hercegovine, pa je vjerojatno želio na taj način pomoći svom rodnom kraju”, zaključio je Gavran. (Dnevni avaz)