Prema intenzitetu kupovine sredstava za čišćenje nastupajući jesenski period stoji uz bok onom proljetnom

Pojam proljetnog čišćenja poznat je kako kućanicama, tako i industriji. No, rijetko se govori o jesenskom čišćenju koje, prema podacima GfK, po intenzitetu kupovine sredstava za čišćenje, stoji uz bok proljetnom čišćenju.

GfK Consumer Panel prati kupovine kućanstava u Hrvatskoj posljednjih 13 godina. U najnovijem istraživanju analizirali smo kupovinu sredstava za čišćenje u razdoblju od srpnja 2012. do lipnja 2013. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Prvi jesenji mjesec, kao i prvi proljetni, donosi 30%-tni rast kategorije sredstava za čišćenje (u odnosu na prodaju ostalih 10 mjeseci).

U razdoblju od srpnja 2012. do lipnja 2013. kućanstva u Hrvatskoj izdvojila su oko 150 milijuna kuna na ove proizvode. Iako smo količinski kupovali podjednako, potrošili smo 3% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Gledano pojedinačno,  segment univerzalnih sredstava za čišćenje pao je 3%, sredstva za čišćenje kupaonice i sredstva za kuhinju zadržala su vrijednost, sredstva za čišćenje stakla bilježe pad od 4%, a sredstva za čišćenje drvenih površina ostvarila su minus od čak 8%.

Kako se brendovi prilagođavaju sve zahtjevnijem, a sve racionalnijem kupcu? Izdvojili smo 16 najjačih imena i utvrdili da su Denkmit, Frosch, Permetal, W5 i Mr. Proper pobjednici kategorije jer su, unatoč povećanim cijenama, povećali volumene. S druge strane, velika imena poput Ajaxa, Cillit Banga, Arfa i Domestosa bilježe pad volumena.

BITKA CIJENAMA
U posljednjih godinu dana najavljivali smo Super Jon kao brend u strelovitom usponu. U čemu je tajna, kako Super Jon raste u kategoriji koja stagnira?

Analizirali smo kupnju Super Jona u kategoriji univerzalnih sredstava za čišćenje te saznali na čiji račun ovaj brend puni svoj budžet. Kupci Super Jona povećali su frekvenciju kupovine. Još je važnija činjenica da je on privukao nove kupce, najviše preuzimajući od Arfa i Domestosa.

Gornja dva kvadranta matrice (napredak i uspjeh) prikazuju brendove od kojih Super Jon uzima dio vrijednosti. Međutim, ni on nije pošteđen u bitkama brendova jer Frosch predstavlja potencijalnu opasnost i uzima dio vrijednosti Super Jonu.

Ne tvrdimo da je sve u cijeni, ali dok je Super Jon 20% jeftiniji od Arfa, a Frosch 25% jeftiniji od Super Jona, teško da će se ishodi bitaka između ovih brendova značajnije promijeniti.

Mladen Kožić, Sales Manager