Francuski Auchan lani je u ovoj regiji stekao više od 100 hipermarketa, dok je ruski trgovac Magnit organskim rastom udvostručio svoj profit

Godina 2012. za Središnju i Istočnu Europu (CEE regija) bila je mirna. Nije bilo velikog vala preuzimanja i spajanja poput onih zabilježenih u 2011. godini. Osim što su Magnit i Auchan zamijenili mjesta, poredak vodećih deset igrača nije se promijenio.

U ovoj regiji samo je Auchan poduzeo neke aktivnosti spajanja i preuzimanja, a ruski trgovci na malo nastavili su svoj snažan organski rast. Tako su Magnit i X5 otvorili 1575 odnosno 800 novih trgovina.

Stagnacija gospodarske aktivnosti u Rusiji i Poljskoj, najvećim ekonomijama ovog područja negativno se odrazila na prihode u drugoj polovici 2012. godine. Planet Retail predviđa da će 2013. i 2014. donijeti prvenstveno konsolidaciju poslovanja i nastavak poboljšanja odnosa s kupcima.

AUCHAN I MAGNIT U ZAMAHU
Auchan je kupio sedam Cora hipermarketa u Mađarskoj te, što je još važnije, 91 Real hipermarket Metro Grupe i 13 šoping centara u Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji i Ukrajini za nizak iznos od 1,1 milijardu eura.

Ova dvostruka kupnja učvrstila je njegov položaj u sektoru hipermarketa u Istočnoj i Središnjoj Europi kao i sektoru hipermarketa na svakom pojedinom tržištu tog prostora.

Zahvaljujući preuzimanju Reala, Auchan je znatno povećao svoj otisak u Varšavi i osvojio udjele na tržištu središnje i južne Rusije, područja na kojima je prethodno bio nedovoljno zastupljen.

Budući da do kraja 2012. neka od Auchanovih preuzimanja Reala nisu bila dovršena, ti prihodi se nisu odrazili u njegovu prikazanom prometu. Francuski trgovac na malo u poretku Planet Retaila za 2012. godinu nije imao puni tržišni udjel pa je svoju poziciju među top 4 prepustio ruskom operateru Magnitu.

Međutim, valja uzeti u obzir da su dosad ta preuzimanja dovršena, što znači da bi u 2013. Auchan mogao zauzeti prvo ili drugo mjesto. Njegov je uspjeh posljedica ne samo preuzimanja i spajanja već i izuzetno dobrog pozicioniranja trgovina i strategije niskih cijena pri čemu je koncept svakodnevno niske cijene već potpuno uveden u Rusiju.

Uspjeh na ruskom tržištu potaknuo je Auchan da uspješne koncepte, kao što je hipermarket Auchan City, prenese i na druga tržišta Središnje i Istočne Europe. Ovaj kompaktni hipermarket, koji je Auchan prvo testirao u Moskvi, još nije uveden u Poljsku ili Rumunjsku, ali to bi se s vremenom moglo promijeniti.

Iako je Auchanovo četvrto mjesto iz 2011. pripalo ruskom operatoru Magnitu, naše je predviđanje da će u sljedećih pet godina ovaj francuski trgovac na malo zauzeti jednu od prve tri pozicije u Središnjoj i Istočnoj Europi te se natjecati direktno s Magnitom i Schwarz grupom.

Kao što je prošle godine Auchan kraljevao spajanjima i akvizicijama, tako je Magnit pokazao da mu parira kad je u pitanju organski razvoj.

Ovaj ruski trgovac na malo udvostručio je svoj profit na 25 milijardi rublji (807 milijuna dolara) u usporedbi s 2011. i prijavio dojmljivu neto profitnu maržu od 5,57%, te EBITDA maržu od 10,56%.

U fiskalnoj 2012. godini neto prihodi porasli su 33,6% odnosno na 448 milijardi rublji (14,5 milijardi dolara). Time je Magnit zabilježio najbolje rezultate u Središnjoj i Istočnoj Europi i postao jedan od najprofitabilnijih operatera robom široke potrošnje u Europi. A sve je to postigao uz otvorenje 2800 novih trgovina između 2010. i 2012. godine.

FRANŠIZE I INTERNET
Dok je razvoj maloprodajnog kanala u Rusiji obilježio organski razvoj, u Središnjoj Europi otvaranje novih trgovina potaknulo je franšizno poslovanje koje se kao trend na ovom tržištu pojavilo uz razvoj manjih formata.

Tako je, primjerice, Carrefour otvorio gotovo 140 franšiznih Carrefour Express trgovina u Poljskoj, sklopio nekoliko ugovora o franšiznom poslovanju u Rumunjskoj te promijenio vlasništvo trgovina na Balkanu u franšizni format kad je prodao svoj udjel u združenom ulaganju Carrefour Marinopoulos u Grčkoj, Bugarskoj, Cipru i Albaniji.

Zabka, vodeća poljska franšiza malih samoposluga, otvorila je rekordnih 366 trgovina u 2012. godini. Istovremeno, portugalski Jerónimo Martins testira franšize Biedronke, a francuski Casino navodno planira ulazak na tržište Balkana (osobito Srbije) preko franšiznog partnera.

Tržište internetske prodaje robe široke potrošnje zabilježilo je širenje, a Tesco, Auchan i X5 Retail Grupa uveli su i nove usluge. Tesco je svoju online prodaju proširio izvan Praga i Varšave te je pokrenuo probu click & collect (klikni i pokupi) usluga u Češkoj.

U Rusiji je X5 Retail Grupa predstavila svoj neprehrambeni prodajni internetski servis E5.ru i otvorila više od 500 punktova za preuzimanje proizvoda i to ne samo u Moskvi već i u 50 gradova na sjeverozapadu, u središnjoj Rusiji i Uralu.

Međutim, muke na kojima se našao Utkonos, ruski pionir online prodaje, pokazale su da je internetska trgovina robom široke potrošnje još uvijek neprofitabilan poslovni koncept i u Rusiji i u cijeloj regiji Središnje i Istočne Europe.

Tesco i Auchan možda prošire svoje e-poslovanje u nove gradove i zemlje, ali dugoročno ovaj kanal treba shvaćati kao dodatnu uslugu, a ne kao zasebnu jedinicu generiranja dobiti.

KONSOLIDACIJA I NOVI PROIZVODI
Stopa rasta potrošnje u regiji Središnje i Istočne Europe vjerojatno će se smanjiti s 5,7% iz 2012. na 2,1% u 2013. godini, uvelike zbog usporavanja velikih gospodarstava kao što su Rusija i Poljska.

Međutim, u zemljama poput Mađarske i Rumunjske, gdje je BDP počeo rasti, budućnost je puno svjetlija. Dok će ruski i poljski kupci postati oprezniji, malena poboljšanja u sigurnosti potrošača već su zabilježena u Mađarskoj, a do kraja godine moguće je da će ih se zapaziti i u Rumunjskoj.

S obzirom na gospodarske prognoze, 2013. i 2014. godina za većinu će operatera biti razdoblje konsolidacije, a ne velikog širenja. Potrošače očekuju nove proizvodne linije, bolji odnosi s kupcima i redizajnirane trgovine jer će sve viši troškovi neodrživih ratova cijena i stalnih promocija nagnati trgovce na malo da se za kupce bore sofisticiranijim strategijama.

Schwarz Grupa (Lidl i Kaufland), drugi najveći igrač, zajedno s Tescom vjerojatno će usporiti tempo otvaranja novih trgovina. Tako će Tesco u Češkoj u 2013. godini svoje ukupno prodajno područje smanjiti za gotovo 2% te neke od svojih prostora dati u podnajam izvangradskim hipermarketima na koje je pad prometa neprehrambenih proizvoda negativno utjecao.

Ovaj maloprodajni div identificirao je četiri tržišta u Središnjoj i Istočnoj Europi (Češka, Slovačka, Slovenija i Mađarska) kao ona na kojima namjerava održavati položaj, a ne ulagati u velika širenja.

Osim priprema za ulazak na tržišta Srbije i Litve, Lidl će se uglavnom usredotočiti na poboljšavanje prometa u pojedinim trgovinama kroz razvijanje pekarnica u svojim prodavaonicama na području cijele regije te kroz uvođenje novih proizvodnih linija prilagođenih pojedinim zemljama (npr. pakirane ribe), ponudu ekskluzivnih proizvoda i intenziviranje svojih veza s kupcima preko društvenih mreža poput Facebooka.

U Poljskoj će Biedronka testirati, a možda i uvesti samonaplatne blagajne, prije nego što sljedeće godine uvede mogućnost mobilnog plaćanja. Delhaize grupa će u Grčkoj implementirati My AB Touch Point samoposlužne kioske na kojima će kupci moći provjeriti svoje stanje na računima vjernosti i pristupiti digitalnim kuponima i personaliziranim ponudama.

Miloš Ryba, direktor istraživanja