Sredstva za ručno pranje posuđa – Promometar: Rast promotivne i pad ukupne prodaje

Porast promotivnog pritiska nije imao pozitivan utjecaj na kategoriju koja je u padu 3 pp vrijednosno te 5 pp količinski u odnosu na 2015. godinu. Od top 5 proizvođača samo jedan ne bilježi ovakav trend (rast promotivne prodaje i pad ukupne prodaje)

U okviru drogerijskih kategorija, sredstva za ručno pranje posuđa spadaju u kategorije koje ćemo nešto rjeđe naći na promotivnoj akciji. Dok je prosjek vrijednosne prodaje koja se odvija kroz promocije za drogerijske kategorije 50%, kod sredstava za ručno pranje posuđa taj udio iznosi 38%.

Osim toga, porast promotivnog pritiska ove kategorije u 2016. godini u odnosu na prethodnu iznosi svega 2 postotna poena (pp). Za usporedbu, promotivni pritisak kategorija za osobnu njegu i higijenu u porastu je za 5-11 pp.

Porast promotivnog pritiska nije imao pozitivan utjecaj na kategoriju koja je, u promatranom kanalu, u padu 3 pp vrijednosno te 5 pp količinski u odnosu na 2015. godinu.

Od top 5 proizvođača samo jedan ne bilježi ovakav trend (rast promotivne prodaje i pad ukupne prodaje). U ovom slučaju, pozitivan utjecaj na rast ukupne prodaje imalo je smanjivanje kratkotrajnih promotivnih aktivnosti te spuštanje redovne cijene na odabranim proizvodima.

Najučestaliji oblik promotivne aktivnosti su jednostavne cjenovne akcije pri kojima će kupac vodeće brendove unutar kategorije pronaći na prosječnom popustu od 25%. Iako većina brendova nije mijenjala postotnu dubinu popusta u odnosu na 2015. godinu, snižavanje redovne cijene na pojedinim brendovima dovelo je i do niže akcijske cijene.

Ovakve aktivnosti dovele su do atraktivnije cijene brendiranih proizvoda nauštrb privatnih trgovačkih marki te pada ukupne prodaje kategorije. Osim cjenovnih akcija, u manjem su obujmu prisutne promocije kroz specijalna pakiranja, a najčešće su duo-pakiranja uz komunikaciju “super ponuda” ili “super cijena”.

Prethodni članakHenkel bilježi rekordnu prodaju i dobit
Sljedeći članakOracle i Mastercard za plaćanje bez poteškoća