Češka tvrtka Nano Energies ušla je na hrvatsko tržište s novom uslugom energetske djelatnosti agregiranja. Što konkretno Nano Energies donosi na hrvatsko tržište i kako nam to može pomoći u jeku energetske napetosti na globalnoj razini otkriva Stanislav Chvala, direktor Nano Energiesa. Kako naglašava, partnerstvo s Nano Energiesom znači biti dio novog, čišćeg energetskog sustava i dio pozitivne promjene za svijet.

Zašto ste se odlučili za ulazak na hrvatsko tržište? Kakvo iskustvo donosite kao češka tvrtka? Što mislite, koji je najveći izazov lokalnog energetskog tržišta?
Otvaranje tržišta pomoćnih usluga je prilika da Nano Energies, s velikim iskustvom u digitalizaciji te agregiranju fleksibilnosti, uđe na hrvatsko tržište i pomogne Hrvatskoj u postizanju ciljeva energetske tranzicije, odnosno energetske sigurnosti, samodostatnosti i dekarbonizacije. Odluči smo ući na hrvatsko tržište jer smo vidjeli neiskorišteni potencijal. S obzirom na geografsku lokaciju Hrvatske i njen potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije, prvenstveno sunca i vjetra, smatramo da će usluge koje nudimo u budućnosti biti sve potrebnije. Razlog tome je varijabilna, odnosno nestabilna proizvodnja koja dolazi iz obnovljivih izvora energije pa samim time značajno utječe i na stabilnost elektroenergetskog sustava.

Osnovni cilj naše tvrtke je razvoj i ulaganje u inovativna rješenja u području digitalizacije energetskog sustava, a aktivnosti tvrtke uključuju pametno upravljanje fleksibilnom proizvodnjom i potrošnjom.

Imamo bogato iskustvo u pružanju pomoćnih usluga, sofisticiran softver te kvalitetan i iskusan analitički tim. Na hrvatskom tržištu još uvijek ne postoji veliki broj agregatora fleksibilnosti koji mogu ponuditi iskustvo kakvo imamo mi u Nano Energies. Prisutni smo na pet tržišta SIE-a i imamo više od 14 godina iskustva u industriji zelene energije. Budući da smo koncentrirani na regiju SIE, obraćamo posebnu pozornost na pojedinačne specifičnosti zemlje, koristeći naše iskustvo i najbolje prakse.

Možete li nam pojasniti što je to agregiranje fleksibilnosti pomoćnih usluga, odnosno što je to što vi konkretno nudite?
Osnovni cilj naše tvrtke je razvoj i ulaganje u inovativna rješenja u području digitalizacije energetskog sustava, a aktivnosti tvrtke uključuju pametno upravljanje fleksibilnom proizvodnjom i potrošnjom. Nano Energies može iskoristiti potencijal električne energije koji bi inače ostao neiskorišten. Proizvodnja i potrošnja prilagođene su tako da se električna energija proizvodi kada je najskuplja, a koristi kada je najjeftinija. OPS (operator prijenosnog sustava) svake sekunde prati stabilnost i ravnotežu elektroenergetskog sustava.

Proizvodnja i potrošnja električne energije u svakom trenutku moraju biti jednake, a u slučaju razlika, dolazi do poremećaja u frekvenciji mreže, odnosno nestabilnosti same mreže. U tim trenutcima OPS zove agregatora fleksibilnosti koji ima vlastitu imovinu (mrežu proizvođača, potrošača ili spremnika energije) da pomogne pri uravnoteženju sustava. Pomoćne usluge su, dakle, dobavljive pojedinačne usluge, koje isporučuje agregator na zahtjev OPS-a i za čiju dobavu OPS računa s primjerenom naknadom troškova. Uloga je agregatora da iskoristi postojeću fleksibilnost kako bi bila od vrijednosti za prijenosni sustav.

Biti u partnerstvu s Nano Energiesom znači biti dio novog, čišćeg energetskog sustava, a time i dio pozitivne promjene za svijet.

Jesu li uštede i optimizacija glavni razlog zašto klijenti koriste vaše usluge?
Naravno, to je jedan od glavnih razloga. Rast cijena energije može imati vrlo negativan utjecaj na poslovanje tvrtki pa zbog toga raste interes kako što učinkovitije upravljati potrošnjom električne energije. No, postoje i mnogi drugi razlozi važni na globalnoj razini. Dekarbonizacija koja je važna zbog postizanja nulte emisije stakleničkih plinova i digitalizacija energetskog sektora odnosno učinkovita uporaba električne energije. Nepažnja u tom pogledu u 20. stoljeću dovela nas je u stanje nespremnosti te pokazala koliko smo mi kao Europa ranjivi. To stanje je dodatno postalo napeto u ovoj krizi s kojom se sada suočavamo. Danas zahvaljujući višoj razini svijesti o ovim problemima i novim mogućnostima, te zahvaljujući razvijenoj tehnologiji koju mi donosimo na hrvatsko tržište, imamo mogućnost ublažiti taj utjecaj na pojedine sektore. Biti u partnerstvu s Nano Energiesom znači biti dio novog, čišćeg energetskog sustava, a time i dio pozitivne promjene za svijet.

Energetska tranzicija donijet će održiviji, dinamičniji i više decentraliziran energetski sustav u kojem se odluke donose na temelju podataka prikupljenih u stvarnom vremenu.

Europa se suočava s dosad nezabilježenim izazovima u osiguravanju energetske sigurnosti. Visoke cijene sirovina utječu na sve razine gospodarstva. Hoćemo li moći smanjiti potrošnju plina na potrebne razine kako bismo izbjegli velike probleme?
Trenutačna situacija donosi velike izazove pred energetski sektor. Međutim, ovo je prilika da se energetska tranzicija ubrza što je zapravo bilo potrebno bez obzira na trenutnu situaciju. Energetska tranzicija donijet će održiviji, dinamičniji i više decentraliziran energetski sustav u kojem se odluke donose na temelju podataka prikupljenih u stvarnom vremenu. Nakon što se takav način rada implementira, bit će jeftiniji i otporniji na geopolitičke promjene. Ne postoji jednostavno rješenje, ovaj proces zahtijeva značajne promjene sustava što se uglavnom odnosi na način na koji proizvodimo i trošimo električnu energiju, a agregiranje fleksibilnost je jedan dio slagalice. Trenutna situacija pokazuje nam važnost energetske transformacije koja bi trebala osigurati veću energetsku sigurnost, cjenovnu pristupačnost i održivost.

Globalni smjer prema dekarbonizaciji nastavit će mijenjati obrasce opskrbe energijom i potrošnje kako bi bili održiviji. Mislite li da će agregacija fleksibilnosti za pomoćne usluge postupno postati jedna od ključnih pokretača većeg usvajanja i integracije obnovljivih izvora energije tijekom sljedećih desetljeća?
Objedinjavanje fleksibilnosti pomoćnih usluga već je postalo jedan od najvažnijih preduvjeta za povezivanje novih obnovljivih izvora s mrežom, tako da će u bliskoj budućnosti dobiti još veću važnost. Razlog tome je sve veća integracija nestabilnih obnovljivih izvora energije u mrežu, kao što su vjetroelektrane te solarne elektrane. Njihovo postojanje je nužno u budućnosti za postizanje dekarbonizacije odnosno nulte emisije stakleničkih plinova. Samim time djelatnost agregiranja sa svrhom pružanja pomoćnih usluga OPS-u ima sasvim jasnu ulogu danas i u budućnosti.