Stočari traže smanjenje PDV-a za meso na 10 posto

Za 10 do 15 prehrambenih proizvoda, kao što su riječna i morska svježa riba, kupus, blitva, krumpir, jabuke, jagode, mandarine, jaja, med…, plan je sadašnji PDV s 25 posto spustiti na međustopu od 13 posto.

stocari  midiTime se, poručio je ministar financija Boris Lalovac, želi stimulirati domaća proizvodnja. Istina, dodao je, svjestan je da ćemo tada imati i niži PDV na uvoz, ali ipak se daje poticaj domaćoj proizvodnji.

Svako sniženje PDV-a je za pozdraviti, no nacija bi, ruku na srce, ipak bila zadovoljnija da se porez na dodanu vrijednost smanji na namirnicu kao što je meso jer će ona, birajući između “tanke” blitve i “konkretne”, ali mnogima (pre)skupe namirnice kao što je meso, odabrati ovu potonju, no prvi financ države napominje kako se stopa PDV-a neće smanjivati za meso jer da bi to ipak bili preveliki udari na prihode od PDV-a u državnoj kasi. A prvih sedam mjeseci 2015. PDV je u državni proračun donio 24,1 milijardu kuna, što je 1,5 mlrd. kuna više nego lani u istom razdoblju.

Vlasnik najboljeg OPG-a u RH, s titulom “Zlata vrijedan”, svinjogojac Goran Jančo s farmom svinja u Punitovcima kaže kako bi potrošačima mnogo više značilo da u ovo smanjenje PDV-a uđe i meso.

“Ne bi to mnogo značilo samo konzumentima, nego i proizvođačima mesa, da budu konkurentniji. Sa stopom PDV-a od 25 posto u EU smo 25 posto nekonkurentniji već u startu. Kada trgovac, odnosno trgovački lanac, kupuje meso od nas domaćih proizvođača, obračunava se PDV na meso, a kada kupuje iz zemalja EU-a na fakturama PDV nije izražen i ne plaća se. Konačni potrošač plaća PDV na to. Prodavačima koji prodaju to meso bitno je da ne moraju angažirati dodatni kapital na tu robu što s mesom iz Unije i jest slučaj. Računica je jasna. Želimo li biti konkurentni, PDV na meso mora biti manji. Kompariramo li PDV u zemljama u okruženju, u RH je među najvišima. Uzmimo za primjer Mađarsku koja je imala stopu PDV-a od 27 posto, a upravo ju je smanjila na mesu”, ističe Jančo. Ocjenjuje kako je Lalovčeva najava u konačnici samo predizborna kozmetika. Na upit o izboru namirnica koje treba obuhvatiti međustopa od 13 posto.

“Uzmimo samo za primjer koliko jedno kućanstvo potroši za meso, a koliko za med. Nismo mi za to da se na navedene namirnice ne smanji PDV nego da se u to uključi i meso, svinjsko i goveđe. Moj prijedlog je na deset posto. Poljoprivredi općenito treba smanjiti PDV da bude konkurentna. Nemojmo gledati samo kratkoročni efekt kroz punjenje državne blagajne, zanemaruje se dugoročni učinak”, kaže Jančo (glas-slavonije.hr)

Prethodni članakMljekomati se moraju registrirati u Ministarstvu poljoprivrede
Sljedeći članakTTIP ugledao svjetlo dana, nastala najveća zona slobodne trgovine