Srbija je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila suficit u razmjeni sa zemljama Cefte od 588,3 milijuna dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza papira i kartona.

Srbija je u zemlje Cefte od siječnja do svibnja najviše izvozila žitarice, proizvode od žitarica, razne vrste pića, papir i karton.

Kada je riječ o uvozu, najzastupljeniji su bili željezo i čelik, električna energija, kao i proizvodi od nemetalnih minerala, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz Srbije za promatrano je razdoblje iznosio 1,14 milijardi dolara, a uvoz 554 milijuna dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 206,2 posto.

Srbija je i u 2012. godini ostvarila suficit u razmjeni sa zemljama Cefte od oko 1,32 milijarde dolara, što je bio rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, željeza i čelika.

Regija Cefte jedno je od rijetkih tržišta s kojima Srbija ima kontinuirani suficit u robnoj razmjeni, odnosno na koje više izvozi nego uvozi, i prema udjelu u ukupnom izvozu Srbije to tržište je drugo po značaju, odmah nakon tržišta Europske unije. (Blic.rs)