Od danas granični prijelazi između Hrvatske i drugih zemalja EU postaju unutrašnji granični prijelazi EU-a, a prijelazi u Bajakovu, Staroj Gradiški i Metkoviću od danas su na vanjskim granicama Unije

Ulazak Hrvatske u carinsku uniju Europske unije znači i njezin ulazak na jedinstven unutarnje tržište od 500 milijuna stanovnika, rekao je ministar financija Slavko Linić na graničnom prijelazu Bregana po završetku simboličkog obilježavanja ulaska Hrvatske u EU.

Naš cilj je primijeniti carinske propise Unije te hrvatskim privrednicima omogućiti kvalitetan rad u Europi, ali i onima iz Europe u Hrvatsku, dodao je Linić.

Podsjetio je da od danas granični prijelazi između Hrvatske i drugih zemalja EU postaju unutrašnji granični prijelazi EU-a, a prijelazi u Bajakovu, Staroj Gradiški i Metkoviću od danas su na vanjskim granicama Unije. Tamo će, prema riječima ministra financija, trebati pojačati carinske mjere nadzora i kontrole.

Ulazak Hrvatske u carinsku uniju pozdravili su i slovenski ministar financija Uroš Čufer, ministar za nacionalnu ekonomiju Mađarske Mihaly Varga i glavni direktor glavne Uprave za poreze i carinsku uniju EU-a Heinz Zourek.

Na graničnom prijelazu Bregana svečano je podignuta zastava Europske unije, a nakon ponoći propušteno je prvo vozilo po novom režimu. Također, uklonjena je ploča “Carinska uprava Republike Hrvatske”, čime je simbolički obilježen ulazak Hrvatske u carinsku uniju.

Od danas se na 74 granična prijelaza između Hrvatske i susjednih zemalja EU-a ukida carinski nadzor. Sloboda kretanja putnika i roba uspostavlja se i u putničkom prometu koji će na granicama sa susjednim članicama EU-a nadzirati samo policija, a carinske procedure se ukidaju. (HRT)