Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u petak da Vlada prati situaciju u Agrokoru i da će pomoći maksimalno koliko može

“Kad govorimo o Agrokoru, čuli ste riječ premijera i svih onih koji su vezani uz taj problem. Pratimo situaciju, naravno da ćemo pomoći maksimalno koliko možemo”, kazao je Tolušić odgovarajući na pitanja novinara nakon “Dijaloga s građanima”, na kojem su sudjelovali i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Phil Hogan i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Na novinarski upit kako se neslužbeno može čuti da Vlada priprema “zakon o Agrokoru” s ciljem da se zaštite radnici i dobavljači, Tolušić je ponovio “već sam rekao, pratimo situaciju i pomoći ćemo koliko možemo”.

Jutarnji list u petak piše kako im je više izvora bliskih vrhu Vlade potvrdilo da je praktično dovršeno pravno rješenje kako bi se zaštitila radna mjesta i dobavljači, a u tome smislu spominje se slučaj talijanskog Parmalata, za koji je talijanska vlada kad je ta mljekarska industrija zapala u krizu, napravila plan financijskog i industrijskog restrukturiranja, a tranziciju je nadgledao posebni vladin povjerenik.

Večernji list je dan ranije pisao da Vlada razmišlja o izmjenama zakona, iako se još ne govori o kojima je riječ, koji bi omogućili uredniji sustav kada je riječ o velikim kompanijama, odnosno efikasniji proces njihove transformacije, da se više ne bi događala situacija poput sadašnje u Agrokoru – kad se ne zna kome i koliko je tvrtka dužna, a ne postoji ni mogućnost promjena u upravljanju.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar u petak je u Medulinu novinarima izjavio kako očekuje stabilizaciju koncerna Agrokor i Konzuma te, kako je rekao, “ono što je interes svih hrvatskih proizvođača prehrambene industrije, da kroz kanal Konzum nastave održavati vrijednost svojih brendova i tržišnu poziciju koju su izgradili ne samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj regiji”.

Pucar je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara kakva ima očekivanja od sastanka Ivice Todorića i dobavljača, koji je najavljen za ponedjeljak. “Mislim da će se situacija riješiti u idućih nekoliko tjedana na obostrano zadovoljstvo svih nas koji smo u tom lancu vrijednosti”, poručio je Pucar u Medulinu, gdje je sudjelovao na Liderovoj konferenciji “Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost”.

U četvrtak su iz Sberbanka kazali da ne razmatraju zatvaranje trenutnih kreditnih linija Agrokorovim kompanijama te da nastavljaju pružati financijsku potporu usmjerenu stabilizaciji tekućeg poslovanja koncerna. (Hina)