Tolušić: Agrokoru ćemo pomoći maksimalno koliko možemo

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u petak da Vlada prati situaciju u Agrokoru i da će pomoći maksimalno koliko može

“Kad govorimo o Agrokoru, čuli ste riječ premijera i svih onih koji su vezani uz taj problem. Pratimo situaciju, naravno da ćemo pomoći maksimalno koliko možemo”, kazao je Tolušić odgovarajući na pitanja novinara nakon “Dijaloga s građanima”, na kojem su sudjelovali i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Phil Hogan i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Na novinarski upit kako se neslužbeno može čuti da Vlada priprema “zakon o Agrokoru” s ciljem da se zaštite radnici i dobavljači, Tolušić je ponovio “već sam rekao, pratimo situaciju i pomoći ćemo koliko možemo”.

Jutarnji list u petak piše kako im je više izvora bliskih vrhu Vlade potvrdilo da je praktično dovršeno pravno rješenje kako bi se zaštitila radna mjesta i dobavljači, a u tome smislu spominje se slučaj talijanskog Parmalata, za koji je talijanska vlada kad je ta mljekarska industrija zapala u krizu, napravila plan financijskog i industrijskog restrukturiranja, a tranziciju je nadgledao posebni vladin povjerenik.

Večernji list je dan ranije pisao da Vlada razmišlja o izmjenama zakona, iako se još ne govori o kojima je riječ, koji bi omogućili uredniji sustav kada je riječ o velikim kompanijama, odnosno efikasniji proces njihove transformacije, da se više ne bi događala situacija poput sadašnje u Agrokoru – kad se ne zna kome i koliko je tvrtka dužna, a ne postoji ni mogućnost promjena u upravljanju.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar u petak je u Medulinu novinarima izjavio kako očekuje stabilizaciju koncerna Agrokor i Konzuma te, kako je rekao, “ono što je interes svih hrvatskih proizvođača prehrambene industrije, da kroz kanal Konzum nastave održavati vrijednost svojih brendova i tržišnu poziciju koju su izgradili ne samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj regiji”.

Pucar je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara kakva ima očekivanja od sastanka Ivice Todorića i dobavljača, koji je najavljen za ponedjeljak. “Mislim da će se situacija riješiti u idućih nekoliko tjedana na obostrano zadovoljstvo svih nas koji smo u tom lancu vrijednosti”, poručio je Pucar u Medulinu, gdje je sudjelovao na Liderovoj konferenciji “Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost”.

U četvrtak su iz Sberbanka kazali da ne razmatraju zatvaranje trenutnih kreditnih linija Agrokorovim kompanijama te da nastavljaju pružati financijsku potporu usmjerenu stabilizaciji tekućeg poslovanja koncerna. (Hina)

Prethodni članakHaribo najavio prvu tvornicu u SAD-u
Sljedeći članakVoda – Promometar: Gazirane vode pod pritiskom