Veliki korisnici svježega mesa po svojem životnom stilu, češće od prosjeka populacije pripadaju Statusnim potrošačima, odnosno pokazuju sklonost kupnji proizvoda kako bi njima izrazili svoju osobnost i pokazali drugima da prate trendove. Pridaju važnost svojem ugledu u društvu te osobnom izgledu. Vrednuju karijeru te su manje skloni obavljati kućanske poslove.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju svježeg mesa te brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda te rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovini 2020. godine na području Hrvatske.

Pod kategorijom svježe meso unutar BRANDpuls istraživanja podrazumijevamo pakirano svježe meso proizvođača dostupnog na policama trgovina u Hrvatskoj. Kategoriju svježeg mesa konzumira 80% hrvatske populacije u dobi od 16 do 64 godine. Daljnjom segmentacijom dobit ćemo 17% velikih korisnika (heavy users), koji konzumiraju svježe meso barem 4-6 puta tjedno, 27% srednjih korisnika (medium users), koji konzumiraju svježe meso 2-3 puta tjedno, te 36% malih korisnika (light users), koji svježe meso konzumiraju jednom tjedno ili rjeđe. Ukupno 59% konzumenata kategorije kaže da im je izuzetno bitno koju marku svježeg mesa kupuju.

VELIKI KORISNICI
Velike korisnike kategorije najviše nalazimo među potrošačima u dobi od 20 do 29 i 40 do 59 godina. Češće od prosjeka dolaze s područja Zagreba i okolice te Like i Banovine. Također, češće od prosjeka dolaze iz kućanstava srednjih ukupnih prihoda. Veliki korisnici svježega mesa pokazuju iznadprosječni interes za isprobavanjem novih recepata za pripremu hrane te vole uživati u hrani koja nije baš najbolja za njihovo zdravlje. Zainteresirani su za isprobavanje novih proizvoda koji se pojave na policama trgovina pa, iako se ponekad lošije hrane, češće od prosjeka populacije koriste dodatke prehrani kao što su npr. vitamini, minerali i slično.

Veliki korisnici iznad prosjeka populacije svakodnevno slušaju radio, a najčešće to čine kod kuće. Slažu se da im zanimljive radijske emisije gotovo svakodnevno zaokupljaju pažnju.

Veliki korisnici po svojem životnom stilu, češće od prosjeka populacije pripadaju Statusnim potrošačima, odnosno pokazuju sklonost kupnji proizvoda kako bi njima izrazili svoju osobnost i pokazali drugima da prate trendove. Pridaju važnost svojem ugledu u društvu te osobnom izgledu. Vrednuju karijeru te su manje skloni obavljati kućanske poslove.

BRENDOVI I LOJALNOST
Osim općenitog praćenja kategorije svježe meso unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda konzumirali su ga u posljednjih mjesec dana.

 

Među velikim korisnicima kategorije svježega mesa u dobi od 16 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Cekin koji je u posljednjih mjesec dana konzumiralo 49% korisnika. Na drugom se mjestu nalazi PIK s 41% korisnika, a na trećem, s 30% korisnika, je Lidl marka svježega mesa.

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Uvjerljivo vodeći brend po lojalnosti je Cekin s čak 15% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije. Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.