Tetra Pak je objavio znanstveni rad o rješavanju pitanja prijenosa topline pri obradi hrane koja sadrži komadiće.

Helena_Arph copyStručnjaci u kompaniji su izradili jedinstven matematički model kojim se definiraju koeficijenti prijenosa topline za različite vrste komadića na temelju njihove veličine, oblika i koncentracije. To omogućava precizan izračun površine za razmjenu topline, temperature i vremena držanja potrebnog za pojedine recepte.

Tetra Pak koristi ova otkrića kako bi pomogao proizvođačima u prehrambenoj industriji optimizirati linije za obradu. Preciznost u termičkoj obradi i dizajn sustava unaprjeđuju kvalitetu proizvoda očuvanjem okusa, boje i teksture komadića. To također smanjuje operativne troškove, ne dovodeći u pitanje sigurnost hrane.

“U posljednjih  20 godina Tetra Pak je mnogo ulagao u istraživanje prijenosa topline. Ova posljednja inovacija  samo je još jedan korak naprijed u smislu naših kompetencija u obradi hrane koja sadrži komadiće, u rasponu od napitaka (npr. voćni sok s komadićima voća) do različitih prehrambenih proizvoda velikog viskoznosti, a osobito konzerviranih prehrambenih proizvoda sa srednjim i većim komadićima”, izjavio je o znanstvenom radu Boris Vergaš, direktor prodaje procesne opreme za region Balkana u kompaniji Tetra Pak.

Tetra Pak obrada već obuhvaća pun raspon rješenja u obradi hrane koja sadrži komadiće, kao što je miješanje proizvodnim mikserima, paketna obrada, kontinuirana termička obrada cijevnim  i pločastim izmjenjivačima topline; međutim, ova najnovija inovacija predstavlja pravi probitak u metodologiji izračuna količine topline koju prenose izmjenjivači topline, što omogućava optimalan dizajn linija za obradu, unaprjeđuje operativnu učinkovitost i kvalitetu proizvoda.