Od samog početka gospodarskih aktivnosti korištenje točnih i pravovremenih podataka ključno je za opstanak i uspjeh svakog gospodarskog subjekta. Prošlo je mnogo godina od tih prvih početaka gospodarskih aktivnosti. Svijet se u međuvremenu ubrzao, postao je dinamičniji i konkurentniji, no imati prave informacije u pravo vrijeme i dalje predstavlja ključ uspjeha (i opstanka) tvrtki. S obzirom na to da danas generiramo i prikupljamo nezamislive količine podataka, doći do pravih i ključnih informacija, usprkos svom tehnološkom napretku, i dalje predstavlja izazov. Kada još znamo da današnje moderno poslovanje zahtijeva povezivanje i suradnju mnogo različitih organizacija, tvrtki i pojedinaca, izazov se čini još i većim. Dodatno, mnogi stručnjaci nam govore da naši podaci koje vrijedno i sustavno prikupljamo imaju veliku vrijednost pa smo tako mogli i čuti da su podaci “nafta 21. stoljeća”. Normalno je onda i postaviti pitanje “kako iskoristiti te podatke i učiniti naše poslovanje još uspješnijim?”.

WIN-WIN SITUACIJA
Uzmimo kao primjer industriju robe široke potrošnje. Za tu je industriju karakterističan veliki broj proizvođača koji se nadmeću na zrelim, a često i vrlo zasićenim tržištima. Proizvođači plasiraju svoju robu na tržište preko distributera ili direktno prodaju trgovcima koji onda robu izlažu na police i prodaju krajnjim kupcima. Konkurencija na tržištu je ogromna i svaki proizvođač pokušava pronaći način kako poboljšati svoju tržišnu poziciju, postati konkurentniji i uspješniji. Naravno, pri tome veliku ulogu igraju i podaci.
U takvim lancima opskrbe proizvođači često nemaju informacije o tome gdje se njihova roba prodaje, kada se prodaje, tko su krajnji potrošači koji kupuju njihovu robu, kako se njihova roba prodaje u odnosu na konkurenciju i slično. Sve su te informacije izuzetno važne i potrebne su proizvođačima kako bi mogli planirati svoju proizvodnju, poboljšati svoje proizvode, optimizirati distribuciju i pripremiti marketinške akcije. S druge strane, trgovci raspolažu sa svim tim informacijama – potrošači dolaze kod njih i obavljaju kupnju u njihovim prodavaonicama, a vrlo često koriste i njihove loyalty kartice za identifikaciju i plaćanje. S obzirom na navedeno, trgovcima se pruža prilika za monetizacijom svojih podataka i ostvarivanjem dodatnih prihoda od prodaje podataka. Pri tom mogu i proizvođačima omogućiti da unaprijede svoje proizvode i poslovanje što predstavlja win-win situaciju za sve.

JEDINSTVENA PLATFORMA
Kako bi se tehnički omogućila brza, pouzdana i jednostavna razmjena podataka između trgovca i njegovih dobavljača potrebno je riješiti i određene tehničke zahtjeve. Naime, kako svaki proizvođač, distributer i trgovac imaju svoje informacijske sustave sa svojim šifriranim sustavima i svojim poslovnim pravilima, tehnička komunikacija između dobavljača i trgovaca znatno je otežana. Navedeni sustavi ne razgovaraju “istim jezikom”, već je potreban “prevoditelj” koji će podatke trgovca prevesti na jezik koji sustavi dobavljača razumiju. Tu na scenu stupaju tvrtke kao što je Cloudonia. Cloudonia je razvila jedinstvenu platformu za dostavu i prezentaciju prodajnih i analitičkih podataka trgovaca prema njegovim dobavljačima. Takva platforma omogućuje trgovcima jednostavnu i brzu monetizaciju podataka, a proizvođačima i distributerima komunikaciju s bazama podataka trgovca i korištenje podataka koji su im potrebni. Platforma pri tome transformira (prevodi) podatke trgovca u odgovarajući oblik koji onda informacijski sustavi dobavljača razumiju, omogućujući time dobavljačima konzumaciju podataka u obliku i formatu na koji su navikli. Naravno, platforma ima i mogućnosti izvještavanja i analitike pružajući time proizvođačima sve potrebne alate za konzumaciju podataka.

Ovim smo člankom pokušali predstaviti scenarij kako trgovci mogu monetizirati svoje podatke na korist svih dionika njihovog lanca opskrbe. Ako vas zanima više detalja slobodno se obratite stručnjacima tvrtke Cloudonia (www.cloudonia.eu).

Cloudonia d.o.o.
Velika cesta 47, 10020 Zagreb
email: info@cloudonia.eu
Web: www.cloudonia.eu