U Njemačkoj zbog inflacije drastično pala potrošnja mesa

Godine 2022. prosječna potrošnja mesa po glavi stanovnika je iznosila 52 kilograma, što je 4,2 kilograma manje nego 2021., proizlazi iz priopćenja Saveznog poljoprivrednog informativnog ureda (BZL)

Nijemci jedu sve manje mesa, a 2022. je potrošnja u usporedbi s prethodnom godinom pala za 4,2 kilograma, priopćio je Savezni poljoprivredni informativni ured u utorak. “2022. prosječna potrošnja mesa po glavi stanovnika je iznosila 52 kilograma, što je 4,2 kilograma manje nego 2021.”, proizlazi iz priopćenja Saveznog poljoprivrednog informativnog ureda (BZL).

Tim je, kako je rečeno, ostvarena najniža vrijednost otkako se 1989. vodi ova statistika. Analitičari ukazuju na stalni trend pada potrošnje mesa, ali i na nagli pad.

“Godišnji pad potrošnje je dvostruko viši nego protekle godine”, rekla je Heike Harstick, direktorica Udruge mesnih prerađivača Njemačke.

Razlog inflacija, a ne vegetarijanstvo
Ona kao razlog za nagli pad potrošnje vidi u poraslim cijenama živežnih namirnica. “Inflacija vodi ka smanjenju potrošnje. Svinjetina, govedina i teletina su 20 posto skuplji nego 2021.”, rekla je Harstick za novinsku agenciju dpa.

Gledano po vrsti mesa najveći pad je zabilježen kad je u pitanju svinjetina (2,8 kg), zatim govedina (0,9 kg) te perad (0,4 kg). Većina stručnjaka razlog za nagli pad potrošnje vidi u poskupljenju, a ne u okretanju Nijemaca vegetarijanskoj prehrani i mesnim nadomjestcima.

“Udio ovih proizvoda u ukupnoj potrošnji je premali da bi utjecao na statistike potrošnje mesa”, citira dpa jednog stručnjaka.

Smanjena potrošnja se odražava i na smanjeni uzgoj: 2022. je uzgojeno 9,8 posto manje svinja i 8,2 posto manje goveda nego 2021.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakOdabrani proizvod godine za Kravicu Kraljicu
Sljedeći članakNHS: Uskrsne košarice od 100 do 328 eura