U recesiji dvije trećine Hrvata prešlo na trgovačke marke

Organizacija Best Buy Award, u suradnji s Centrom za istraživanje tržišta GfK i konzultantskom kućom PWC (PricewaterhouseCoopers), provela je u rujnu 2010. godine posebno istraživanje vezano uz potrošnju privatnih marki trgovačkih centara (tzv. private label) u Republici Hrvatskoj. Istraživanje je rađeno na nacionalno reprezentativnom uzorku za Republiku Hrvatsku od 800 ispitanika.

Do dolaska recesije, zastupljenost privatnih robnih marki u hrvatskoj košarici bila je zanemariva, dok istovremeno u nekim razvijenim zemljama EU potrošnja private label trgovačkih marki u nekim kategorijama čini više od 40 posto ukupne potrošnje.

Prema spomenutom istraživanju proizilazi da danas (rujan 2010.) u Hrvatskoj već 66,6 posto hrvatskih građana kupuje privatne marke trgovačkih centara. Najveći postotak ispitanika (41,8 posto) kupuje privatne marke zbog povoljnije (niže) cijene, a čak 36,4 posto navodi dobar odnos kvalitete i cijene kao razlog kupnje.

Zanimljivo je i da više od polovice ispitanika (53,1 posto) smatra kako im privatne marke trgovačkih lanaca nude jednaku kvalitetu kao i druge marke proizvoda, a 10,3 posto njih čak navodi da im privatne marke nude višu kvalitetu od drugih marki.

Na pitanje “Kako se prema vašem mišljenju osjećaju ljudi koji kupuju privatne marke trgovačkih lanaca – ugodno ili neugodno?” – 37,3 posto odgovara da se osjeća ugodno, 34,9 posto navodi da im je svejedno (niti ugodno niti neugodno), 7,5 posto navodi da se osjeća neugodno, a 20,3 posto navode da ne znaju, odnosno da nisu razmišljali o tome.