SABMiller-brandsEventualno spajanje Anheuser-Busch In Beva i SAB Millera moglo bi značiti i prekretnicu u konsolidaciji industrije pića.

Analitičari, naime, pretpostavljaju da bi novoformirani pivarski div s tržišnom kapitalizacijom od čak 275 milijardi dolara, mogao pokušati preuzeti Coca-Colu ili Pepsi.

Značilo bi to prekretnicu u industriji pića i time bi se prekinuo višedesetljetni trend tijekom kojeg nije bilo “miješanja” proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, piše Reuters.

Iza In Beva stoji financijski moćni 3G Capital koji odavno pokazuje ambiciju za stvaranjem divovskih korporacija.

Jedan od neimenovanih bankara rekao je da je Coca-Cola sada sa 171 milijardom dolara tržišne vrijednosti preveliki zalogaj za InBev no udruživanje sa SAB Millerom dalo bi dodatnu snagu pa bi se Coca-Cola mogla naći na meti njihova preuzimanja kroz tri ili četiri godine.

– S obzirom na to da kompanije postaju sve veće, imaju pravo sanjati još više, rekao je Ali Dibadj, analitičar Sanford Bernsteina u razgovoru za Reuters.

U ranijoj analizi, Dibadj je procijenio da bi udruženi pivarski div mogao kupiti Pepsijevo poslovanje s pićima, a da bi Kraft-Heinz mogao krenuti u preuzimanje Frito-Laya.

Jedna od tema koje se otvaraju jest i pitanje asortimana i strategije kod velikih proizvođača pića. Iako je Coca-Cola tradicionalno nesklona kombiniranju sokova i alkohola zbog vjerovanja da se obraćaju različitim tipovima potrošača, kompanije u nekim dijelovima svijeta, poput Japan Suntory Holdingsa, prodaju obje kategorije pića, a također vino i žestoka pića.

Pivarska konsolidacija kreirat će i novu priliku za Molson Coors koji bi mogao dobiti veću prisutnost na američkom tržištu. Zaštitnici konkurencije mogli bi obvezati novog pivarskog diva da proda svoj udjel u joint ventureu kojeg čine SAB Miller i Molson Coors – MillerCoors.

Udruženi bi, naime, držali čak 70 posto američkog tržišta. Molson Coors ima pravo prvokupa, a vrijednost preostalog udjela procjenjuje se na 7,4 milijarde dolara. (SEEbiz.eu)