Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever izvijestio je u četvrtak da su mu prihodi u trećem tromjesečju porasli, poduprti poboljšanjem u Kini u odnosu na slabu prošlu godinu, te dobrim rezultatom u Latinskoj Americi i snažnom prodajom sladoleda.

unilever midiAko se uključi povoljan utjecaj valutnih tečajeva koji je rastu pridonio s 2,9 posto, prihodi su uvećani 9,4 posto, na 13,4 milijarde eura.

Organska stopa rasta iznosila je pak 5,7 posto, uz povećanje obujma prodaje za 4,1 posto a cijena za 1,5 posto.

Na tržištima u nastajanju kompanija je zabilježila organsku stopu rasta od 8,4 posto, uz rast obujma prodaje od 4,8 posto i povećanje cijena za 3,5 posto.

Iz Unilevera poručuju da je potražnja za njihovim proizvodima još uvijek krhka a obujam prodaje skroman. Mnoga tržišta u nastajanju i dalje su slaba zbog pada vrijednosti domaćih valuta koji povećava troškove života i smanjuje raspoloživi dohodak.

Među pojedinim regijama, Unilever je zabilježio brži rast u skupini tržišta koja uključuje Aziju i Afriku, Bliski istok i Tursku, te Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju, ponajprije zahvaljujući povećanom obujmu prodaje. U Kini rast je bio dvoznamenkast zbog niske poredbene osnove u odgovarajućem prošlogodišnjem razdoblju.

U Latinskoj Americi ostvarili su dvoznamenkasti organski rast u svim kategorijama, uključujući i cijene, radi pokrivanja viših troškova inputa. I Sjeverna Amerika ponovo je zabilježila rast zahvaljujući većem obujmu prodaje i višim cijenama.

U Europi Unilever je pak povećao prodaju dva posto, uz ubrzani rast prodaje sladoleda zahvaljujući uspješnim inovacijama i povoljnim vremenskim prilikama u južnoj Europi.

“Snažni rezultati u trećem tromjesečju pokazuju da se naš fokus na razvoju kompanije dugoročno isplati. Rast su ipak poduprli određeni konkretni faktori, poput slabe poredbene osnovice u Kini, snažne prodaje sladoleda i odličnih rezultata u Latinskoj Americi”, zaključio je izvršni direktor Paul Polman.

Za predstojeće razdoblje u Unileveru predviđaju slabu potražnju, ne očekujući kratkoročno podršku od poboljšanja stanja u svjetskom gospodarstvu. Za cijelu godinu prognoziraju organski rast od tri do četiri posto.