Mornar i VidakovicNa jučerašnjoj Središnjoj svečanosti WinDays15 konferencije Ivan Vidaković i ministar Vedran Mornar poslali poruku o potrebi reforme obrazovnog sustava.

Jučerašnjom Središnjom svečanosti u Umagu završila je Business WinDays15 konferencija te je ujedno najavljen početak Technology Windays15 konferencije koji će trajati do 24. travnja.

Svečanost je otvorila Nina Baras, direktorica WinDays15 konferencije koja se zahvalila svim posjetiteljima te kratko zaključila Business dio i najavila Technology konferenciju.

“Raduje me vidjeti ovako brojnu publiku i drago mi je što je Business konferencija, koju smo započeli 2009. godine, okupila značajan broj gospodarstvenika na svojem 7. izdanju. Temama, okruglim stolovima i brojnim raspravama nametnuli smo Business konferenciju kao središnje mjesto za razgovor o važnim temama kao što su nezaposlenost mladih, upravljanje ljudskim potencijalima i novi poslovni modeli. Već sutra započinjemo s Technology dijelom konferencije koji će i ove godine donijeti najsvježije novosti iz ICT industrije”, rekla je Baras.

U Umag, na 15. izdanje WinDays konferencije stigla je i generalna direktorica za Multi-country regiju središnje i istočne Europe Adriana Boersma Rodriguez koja je govorila o važnosti Microsoft novih proizvoda i općenito o novoj tehnologiji koja u današnjem vremenu mora razumjeti ne samo kao se nešto radi, već i zašto suvremeni čovjek nešto radi.

“Svrha novih tehnologija je da učine svaki posao što produktivnijim i jednostavnijim, da svakom čovjeku olakšaju njegov privatan i poslovan život. Naš cilj je predstaviti tehnologiju budućnosti, kako bi ostvarili viziju kompanije te ispunili očekivanja i potrebe ljudi 21. stoljeća. Bez obzira koristite li poslovanje ‘u oblaku’, baze podataka ili neku drugu podršku, na nama inovatorima je da vam omogućimo što efikasniji rad te da razumijemo vaše potrebe, kako bi shodno tome mogli pružiti najbolju uslugu i učiniti vaš posao uspješnim”, rekla je Adriana Boersma Rodriguez.

Na Središnjoj svečanosti su zaključke Business WinDays15 konferencije o glavnim temama – nezaposlenost mladih, upravljanje ljudskim resursima i novi poslovni modeli, prokomentirali Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i Ivan Vidaković, direktor tvrtke Microsoft Hrvatska.

Oboje su se složili da je potrebno korjenito promijeniti obrazovni sustav i to što prije uz čvrstu odlučnost, što je ministar Mornar već započeo.

“Mlade je danas potrebno od osnovne škole učiti kreativnosti, rješavanju problema i inovativnosti, a nezamislivo je učiti bilo koji predmet bez tehnologije. Mi smo krenuli s uvođenjem tehnologije u škole, primjerice, u suradnji s tvrtkom Microsoft više je od pola milijuna učenika i nastavnika dobil na korištenje Office 365 alate koji su stvoreni za povećanje produktivnosti. Tako učimo mlade da razvijaju svoje ideje koristeći tehnologiju te im dajemo alate koje će kasnije koristiti kad se zaposle”, rekao je ministar Mornar.

Ivan Vidaković ukazao je na neke zaključke konferencije, koji mogu poslužiti kao smjernice rješavanja gospodarskih problema, naglašavajući kako je transformacija obrazovnog sustava još uvijek prespora s obzirom na brzinu kojom se, zahvaljujući tehnologiji, mijenja svijet.

“21. stoljeće nije samo stoljeće IT-ja, već stoljeće koje je ‘data driven’. Poslovanje tvrtki će se sve više bazirati na podacima. Zato trebamo kreirati radnu snagu koja će imati specifična i tražena znanja kao što su npr. analitičari podataka. Problem Hrvatske je što vladajuća tijela ne donose odluke. Mogu reći da su nam preduvjeti za napredak, osim promjene obrazovnog sustava, donošenje čvrstih odluka o strategijama razvoja hrvatskog gospodarstva i njihova realizacija te učinkovito pravosuđe koje bi nam omogućilo privlačenje stranih investicija. Kad govorimo o talentima, hrvatski poslodavci moraju se prilagođavati novoj generaciji zaposlenika koji su fokusirani na rezultate te neće nužno prihvatiti klasične radne odnose, nametanje radnog vremena, hijerarhiju i sl.”, rekao je Vidaković.

WinDaysi svake godine, uz zanimljiv i raznolik program Business i Technology konferencije, imaju i humanitarni karakter. U humanitarnoj akciji uz Microsoft i sponzore, sudjelovali su i posjetitelji konferencije koji su mogli donirati sredstva u humanitarnom kutku.

Ove godine sredstva su se prikupljala za Centar inkluzivne potpore IDEM, a na središnjoj svečanosti ček u iznosu od 25.000 kuna Nina Baras uručila je Jadranki Brkljačić iz udruge IDEM.

Već danas započela je Technology WinDays15 konferencija, a cjelokupni program konferencije možete pogledati na web stranici