U tri najveće kompanije u Srbiji – Imlek, Bambi i Knjaz Miloš – koje su od nedavno u vlasništvu londonskog investicijskog fonda Mid Europa Partners, novi vlasnik u narednih tri do pet godina uložit će još 100 milijuna eura.

mid europa1Fond koji je nedavno za 575 milijuna eura kupio Dunav hrana grupu, u okviru koje su poslovale ove tri kompanije i dvije mljekare u Makedoniji i Republici Srpskoj, ubuduće će poslove tih firmi voditi u okviru holding kompanije pod novim imenom “Moji brendovi”.

Novo rukovodstvo najavilo je ambiciozne planove za Imlek, Bambi i Knjaz Miloš.

Od kompanija se očekuje da u narednom periodu postanu regionalni lider u svom području a to će se postići, kako su rekli, novim ulaganjem, širenjem, unapređivanjem brendova, inovacijama, što će dovesti i do novih zapošljavanja.

“Planiramo konsolidirati tržište, povećati poslovanje u svim segmentima i postati siguran lider u regiji. Cilj nam je da ove firme postanu ozbiljne europske kompanije”, izjavio je lokalni partner i investitor u novu holding kompaniju, ujedno i generalni direktor “Mojih brendova” Andrej Jovanović.

Partner u fondu Mid Europa Partners, Robert Knorr, poručio je da novac za daljnja ulaganja neće biti problem, odnosno da kapital neće biti ograničavajući faktor u daljnjim planovima Imleka, Bambija i Knjaz Miloša.

“Imamo dodatan kapital i dostupne kredite za širenje, unapređenje kompanija, nove strojeve i inovacije. Hoćemo unaprijediti te kompanije i planiramo u narednim godinama uložiti još 100 milijuna eura”, rekao je Knorr.

On je podsjetio da je Mid Europa Partners kupio Dunav hrana grupu (Danube Foods Group – DFG) za 575 milijuna eura, od čega je 150 milijuna otišlo na vraćanje dugova lokalnim bankama od kojih, kako je kazao, nova holding kompanija sada može uzeti i nove kredite.

Prema njegovim riječima, fond je voljan da otkupi akcije malih dioničara u ovim firmama, a za to je već prilikom inicijalne kupovine DFG izdvojeno oko 100 milijuna eura.

Novi generalni direktor Bambija, Bojan Radun, izjavio je na istom skupu da je cilj firme postati regionalni lider kada je riječ o konditorskim proizvodima.

“Potrošači su pet godina za redom glasali za Plazma keks kao omiljeni brend, a poznat je među prvih 10 u regiji. Planiramo akvizicije u regiji, a to smo zamislili kao konsolidaciju u regiji. Na tome radimo i to će biti fokus u narednom periodu”, rekao je Radun

Generalni direktor Imleka Ilija Šetka izjavio je da će fokus te firme biti na daljem razvoju brendova i ulaganju u kvalitetu. “Nastojati ćemo pojačati investicije i kompaniju koja je već regionalni lider učiniti još uspješnijom”, poručio je Šetka.

Miloš Stojisavljević, generalni direktor Knjaz Miloša, rekao je da i toj kompaniji slijede ulaganja u narednom periodu. “Imamo jaku poziciju u Srbiji, gdje smo lideri u proizvodnji flaširane vode. Regionalno širenje će poboljšati naš plasman”, rekao je Stojisavljević.

Direktor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Matteo Patrone, izjavio je da je ta banka investirala zajedno s fondom jer se ova investicija savršeno uklapa sa strategijom EBRD. “Sudjelovat ćemo u oblikovanju i transformaciji nekih od vodećih srpskih poduzeća”, rekao je Patrone.

Partner u Mid Europa Partners Thierry Baudon poručio je na konferenciji da je fond u regiji već 16 godina i da namjerava da ostane u Srbiji. “Investiramo u Srbiji da bi tu i ostali. Namjeravamo se fokusirati na kompanije koje ubrzavaju svoj ulazak na svjetsko tržište”, rekao je Baudon.

On je podsjetio da je taj fond posljednji put u Srbiji investirao u kompaniju SBB , a u inovativne usluge te firme uloženo je više od 200 milijuna eura.

Oba partnera Mid Europa fonda složila su se da je ulaganje u SBB, iz kojeg je taj fond izašao prošle godine, bilo veliki uspjeh. “Veliki investitor se vraća u Srbiju”, zaključila je direktorica korporativnih i regulatornih poslova holding kompanije “Moji brendovi” Svetlana Glumac. (SEEbiz.eu)