Iako je lanjska berba u vinogradarskim analima ostala zapamćena kao jedna od najslabijih, to nije utjecalo na kakvoću vina.

vino 1Proizvođači graševine, naše gospodarski najzastupljenije sorte, ne skrivaju zadovoljstvo. No muči ih slaba naplata. Nadaju se da će raniji početak turističke sezone na Jadranu to popraviti.

U kutjevačkim podrumima punilice vina već su u pogonu. Godina je bila teška, no zlatne kapljice graševine nisu razočarale.

Malo povišena kiselina, kako kažu, daje onu poželjnu svježinu, laganije alkohole, bogate arome i voćnost. A to tržište itekako traži. Pogotovo ono na koje kontinentalni vinari najviše računaju.

Zbog one lanjske, ekstremne i kišne godine muku su mučili i vinari i ugostitelji. Turistička sezona ni jednima ni drugima nije donijela očekivanu berbu pa se to na naplati dobrano osjeti.

Financijski je najteže malim, obiteljskim vinarijama. Nadaju se da se crna godina i u vinogradu i u turizmu neće ponoviti. Razloga za optimizam daje raniji početak sezone na Jadranu. Jer baš u tamošnjim restoranima i hotelima, u udarnom terminu, u srpnju, završava više od pola ukupne proizvodnje toga domaćeg i gospodarski najvažnijega vinskog brenda. (vijesti.hrt.hr)