Tijekom 2012. Konzum je na tržište izbacio gotovo stotinjak novih K Plus proizvoda, čime se njihova ukupna brojka popela na više od 1200.

Iako su možda potrošači zazirali od prvih trgovačkih marki u nas (primjerice, prvi K Plus proizvod bila je riža, puštena u prodaju 1995. godine), danas je to sve manje slučaj, a dolaskom krize pojačava se kupnja trgovačkih marki.

“Trgovačka marka K Plus proizvodi se u suradnji s više od 200 različitih proizvodnih tvrtki. Udio artikala u trgovačkoj marki proizvedenih u Hrvatskoj prelazi 60 posto”, kažu u Konzumu.

U tom trgovačkom lancu, koji posluje u sklopu Agrokora, kažu da se među domaćim proizvođačima K Plus proizvoda nalaze i proizvodne tvrtke samog koncerna. “Najveći dio lani lansiranih K Plus proizvoda nastao je upravo u suradnji s domaćim dobavljačima”, ističu u Konzumu.

Da ima prostora za još veći broj vlastitih trgovačkih proizvoda, govori podatak da Konzum ima ukupno oko 30 tisuća artikala (to se odnosi na Super Konzum, broj proizvoda ovisi o formatu svakog dućana).

Prevedeno u postotke, to znači da je, unatoč stalnom rasu broja K Plus proizvoda, njihov broj u odnosu na ukupnu ponudu i dalje relativno mali i kreće se blizu četiri posto ukupnog asortimana.

U Konzumu nam kažu da su proizvođači K Plus proizvoda različiti: od renomiranih, koji uz vlastite brendove imaju i proizvodnju trgovačkih marki, do tvrtki koje su se specijalizirane i orijentirale samo na takvu vrstu proizvodnje.

Na pitanje zašto su na listi K Plus proizvoda, primjerice, i belgijske praline, koje potrošači ipak doživljavaju kao luksuzni proizvod, iz Konzuma nisu detaljno odgovorili.

“Kroz ponudu trgovačke marke kupcima se omogućuje kupnja kvalitetnih proizvoda po iznimno povoljnim cijenama. I u budućnosti planiramo daljnja unapređenja kvalitete. Dodatan fokus stavili smo i na kontrolu kvalitete kroz vanjske i interne laboratorije, kontinuirano unapređujemo recepture i poboljšavamo pakiranja”, poručili su iz Konzuma. (Poslovni.hr)