Europski i nacionalni propisi članica razlikuju tri kategorije voda: prirodnu mineralnu vodu, izvorsku vodu i stolne vode

Udruga koja u Europskoj uniji okuplja preko 600 proizvođača voda u boci zove se EFBW (European federation of bottled water), a njena punopravna članica je i GIUPP (Gospodarsko-interesno udruženje proizvođača pića Hrvatske).

Kakvi su trendovi na tržištu EU-a pojasnila nam je predsjednica EFBW-a Patricia Fosselard.

“Na tržištu Europske unije najveći dio voda u boci koje se prodaju su vode iz prirodnih izvora – prirodne mineralne i izvorske vode, a to je bitno drugačiji trend od ostalih kontinenata na kojima se uglavnom prodaju vode u boci koje su u procesu proizvodnje tretirane. Europski i nacionalni propisi članica razlikuju tri kategorije voda: prirodnu mineralnu vodu, izvorsku vodu i stolne vode”, pojašnjava Fosselard.

EUROPSKI ZNAČAJ
Što onda s ulaskom u Europsku Uniju očekuje hrvatske proizvođače s njihovom aktualnom kategorizacijom voda? Dio naših proizvođača gaziranih i negaziranih mineralnih voda već je prošao proceduru priznanja u EU i tako će se registrirati i u Hrvatskoj.

Ostali proizvođači, koji nisu bili priznati u Europskoj uniji, a priznati su u Hrvatskoj, bit će automatski priznati i u Europskoj uniji.

“S obzirom da je Hrvatska treća u Europi po bogatstvu vode, njeni resursi značajni su i izvan njenih granica. Zadovoljni smo što su hrvatski proizvođači voda u boci kroz članstvo u GIUPPH aktivno uključeni i u rad EFBW-a kao i u rad naših radnih grupa. Tako je 2009. godine, upravo u organizaciji GIUPPH, održana generalna skupština EFBW-a u Dubrovniku, a prošle je godine, u okviru obilježavanja Svjetskog dana voda, GIUPPH ugostio i naše voditelje komunikacijske i grupe za zdravlje. Samo događanje prezentirano je na prošloj godišnjoj skupštini u Berlinu, a bilo je nominirano i za nagradu Water Innovation Awards 2012”, zaključuje Fosselard.

PROPISANI STANDARDI
Prirodna mineralna voda dolazi iz određenog podzemnog izvora koji mora biti zaštićen od bilo kakvog zagađenja. Karakterizira ju izvorna čistoća, mikrobiološka ispravnost, stabilan mineralni sastav naveden na etiketi te u nekim slučajevima pozitivni učinci na zdravlje. Te vode ne smiju biti tretirane te se redovito vrše analize kako bi se potvrdilo da se standardi kategorije održavaju.

Prirodne mineralne vode vezane su uz lokalitet što ostale vode ne moraju biti već se mogu puniti bilo gdje.

Također, sve prirodne mineralne vode, za razliku od ostalih voda, moraju biti službeno priznate, a lista je objavljena od strane Europske komisije u Službenom listu i na internetskim stranicama te se redovito ažurira.

Zbog svih navedenih karakteristika, kategorija mineralnih voda smatra se najvišom, odnosno najkvalitetnijom.

Izvorske vode također moraju biti u skladu s visokim standardima kvalitete. Moraju se puniti u boce iz zaštićenog izvora te također ne smiju biti tretirane.

Međutim, izvorske vode ne moraju imati stabilan mineralni sastav kao prirodne mineralne vode, a njihov kemijski sastav ne mora biti naveden na etiketi.

Stolne vode su različitog porijekla, uključujući i površinske vode, a kod njih je dozvoljena dezinfekcija i tretiranje u procesu proizvodnje te dodavanje minerala. Ono što je zajedničko prirodnoj mineralnoj, izvorskoj i stolnoj vodi je da sve tri mogu biti gazirane i negazirane.