Začini – Promotivna prodaja porasla za 3,7%

U okviru promatrane kategorije 23% vrijednosne prodaje proizišlo je iz prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini rast udjela promotivne prodaje od 3,7%.

Kategorija začina i začinskih mješavina zabilježila je rast vrijednosne i pad količinske prodaje u 2022. godini i to 5,8% vrijednosnog rasta uz 1,8% količinskog pada. U okviru promatrane kategorije 23% vrijednosne prodaje proizišlo je iz prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini rast udjela promotivne prodaje od 3,7%.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije su dominantne i čine 93,5% ukupne promotivne prodaje. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 18,3%.

Prethodni članakMalvazija Istarska Festigia okrunila se zlatom na natjecanju u Londonu
Sljedeći članakViše cijene poticaj proizvođačima riže u Aziji