Začinske mješavine su kombinacija sušenog povrća i više vrsta začina. Univerzalan su dodatak svakom jelu te na taj način olakšavaju kuhanje kuharima i kuharicama bez obzira koliko bili dobri u toj vještini

Izbor začina prilikom kuhanja može sasvim običnom jelu udahnuti neobičnu notu i pretvoriti ga u posebnu deliciju. Sam izbor nije uvijek jednostavan s obzirom na broj začina koji nam je u današnje vrijeme dostupan te kuhanje postaje jednostavnije tek kada se savladaju osnove kombiniranja začina s različitim jelima.

Što, kako i s čim kombinirati i nije tako lako naučiti, posebno ako uzmemo u obzir da različite kulture imaju različite ideje kako kombinirati začine i koje od njih odabrati.

S druge strane, globalizacija je omogućila da isti odabir namirnica vrlo lako u trenutku može postati meksički ili možda azijski obrok, ovisno koje začine odlučimo odabrati taj dan.

U prošlosti to nije bilo baš tako lako. Zbog začina se putovalo na drugi kraj svijeta, začinima se trgovalo i to po vrlo visokim cijenama te se zbog začina i ratovalo.

Danas su nam začini sa svih strana svijeta lako dostupni te ih na policama dućana nalazimo ili kao zasebne začine ili kao kombinacije više začina.

Poseban segment zauzimaju začinske mješavine koje su kombinacija sušenog povrća i više vrsta začina za pripremu bilo kojeg jela. Univerzalan su dodatak svakom jelu te na taj način olakšavaju kuhanje kuharima i kuharicama bez obzira koliko bili dobri u toj vještini.

LOJALNI UKUSU
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju začinskih mješavina i brendove unutar nje, a podaci se analiziraju u pogledu demografije, životnog stila potrošača te njihovih kupovnih navika.

Marketinški pokazatelji su važni za uspješno vođenje brenda kroz sliku stanja brenda i ranog uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2014. godine.

Prema tim podacima, ukupno 77% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine bar ponekad konzumira kategoriju začinskih mješavina. Taj nivo korištenja je relativno konstantan od 2012. godine od kada se kategorija prati u okviru BRANDpulsa.

Ono što se kroz periode ipak promijenilo je frekvencija korištenja kategorije pa je tako udio heavy korisnika (oni koji kategoriju koriste jednom ili više puta dnevno) opao s početka 2012. godine s 26% na današnjih 20%. Također je i udio medium korisnika (oni koji koriste kategoriju 4-6 puta tjedno), pao s 22% na 18%, dok je udio light korisnika (koriste kategoriju rjeđe od jednom mjesečno), narastao s 31% na 39%.

Podaci ukazuju na promjene u navikama potrošača koji kategoriju i dalje konzumiraju, ali rjeđe nego prije.

Segment koji najviše opada su heavy korisnici, a ako pogledamo demografsku strukturu segmenta to su češće od prosjeka žene u dobi od 40-49 godina sa završenom osnovnom školom.

Također, češće od prosjeka populacije žive u selima sjeverne Hrvatske, Slavonije te Like i Banovine u kućanstvima s ukupnim prihodima do 7.000 kn.

Nešto manje od 80% heavy korisnika kategorije smatra da začinske mješavine obogaćuju jela i daju im izvrstan okus te ne mogu zamisliti niti jedno složenije jelo bez dodatka začinskih mješavina.

Također, 50% ih voli eksperimentirati sa začinskim mješavinama pri kuhanju i pripremanju hrane. Nadalje, među heavy potrošačima začinskih mješavina zamijećena je relativno visoka razina važnosti brenda prilikom odabira proizvoda.

Oko 55% heavy potrošača začinskih mješavina izjasnilo se da im je jako važan brend prilikom odabira iz čega se može zaključiti da relativno teže prelaze s jednog na drugi brend.

USPJEH BRENDOVA
Vodeći brend u kategoriji je Vegeta koju koristi 69% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine. Slijede je Vegeta Natur i Vegeta Twist te Kotanyi i Nadalina.

S obzirom na to da kategoriju koristi visok postotak populacije, razine svih indikatora piramide su relativno visoke.

Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore. BRANDscore uspoređuje brandove unutar kategorije začinskih mješavina i kao takav je pokazatelj snage na tržištu.

Promatranje cjelokupnog uspjeha brenda na tržištu osobito je vrijedno u situacijama kada brendovi na određenom marketinškom pokazatelju postižu vrlo slične vrijednosti pa se tek uzimanjem u obzir svih pokazatelja može dobiti prava slika stanja snage na tržištu.

Prema BRANDscore-u, rang je za prva četiri mjesta isti, ali je na petom mjestu Mikado umjesto Nadaline. Nešto viši rang po ovom pokazatelju može zahvaliti malo višim razinama ostvarenim na ostalim pokazateljima poput uzimanja u obzir prilikom kupnje i primarnog korištenja.

Tradicija igra veliku ulogu u ovoj kategoriji jer okusi na koje smo naviknuti u djetinjstvu vrlo često nas do kraja života prate kao oni pravi, najbolji okusi koja jela moraju imati.

Svi imamo svoje omiljeno bakino ili mamino jelo koje nikad sami ne uspijevamo reproducirati, a tajna se obično krije u dodanim začinima za koje samo one znaju pravu količinu i kombinaciju da bi jelo bilo savršeno.

Zato su začinske mješavine česta namirnica u našim kuhinjama jer uvijek iznova obogaćuju jela poznatim kompleksnim okusom.

Karla Kovač, Research Executive