Zatvorena poslovnica Bille u Gospiću

Kada je gospićka poslovnica trgovačkog lanca Billa prošle subote krajem radnog vremena zatvorila svoja vrata, kupci koji su netom prije obavili kupnju nisu ni slutili da u tom supermarketu više nikada neće shopingirati.

Billa u Gospiću postala je tako prvi veliki supermarket u stranom vlasništvu koji je propao u Hrvatskoj, zbog čega se menadžment tvrtke odlučio na drastičan rez – zatvaranje poslovnice.

– Budući da prometi i rezultati poslovanja u Gospiću tijekom poslovnih godina 2008. i 2009. godine nisu ispunili očekivanja i planove, Uprava Bille Hrvatska ga je odlučila zatvoriti s 3. travnjem 2010. S obzirom na posljedice gospodarske krize i njome povezane smanjene potrošnje donesena je takva strateška odluka – rekla je Aleksandra Šobat iz službe za odnose s javnošću Bille Hrvatska.

Billa je supermarket u Gospiću, na prodajnoj površini od oko 760 m2, otvorila prije pet godina i on tada je zapošljavao 25 radnika. Postupno se s dolaskom novih trgovačkih lanaca u Gospić smanjivao opseg posla u tamošnjoj Billi, pa je usporedno s tim broj zaposlenih iz godine u godinu bivao sve manji.

Prije zatvaranja u supermarketu je radilo 14 radnika koje će, uvjerava nas glasnogovornica Šobat, Uprava Bille zbrinuti sukladno zakonskim propisima u suradnji s Radničkim vijećem i Zavodom za zapošljavanje.

Baš kao što je prije nekoliko godina bila svojevrsni pionir ulaska stranih trgovačkih lanaca na hrvatsko tržište, Billa je, čini se, prošlotjednim rigoroznim potezom postala prethodnica shoping mekama u donošenju teških odluka, jer bi se slom poput onoga u gospićkoj poslovnici mogao dogoditi i bilo kojem drugom trgovačkom lancu u bilo kojem mjestu u Hrvatskoj.

Gospodarska kriza velikim trgovcima, koji to više ne skrivaju, ugrožava opstanak na tržištu baš kao što se to dogodilo malim trgovcima kada su došli veliki.

– Za sada nisu planirana daljnja zatvaranja prodajnih mjesta kao ni smanjenje broja radnika – poručuju iz Bille Hrvatska. (Slobodna Dalmacija)