henkel-innovation-challenge-logo-small-midiOdabrani su hrvatski predstavnici za “Henkel Innovation Challenge”, međunarodno natjecanje studenata koje se po drugi put održava i u Hrvatskoj. Završena je potraga za inovativnim rješenjima koja će braniti hrvatske boje na međunarodnom finalu koje se održava u travnju 2012. godine u Poljskoj.

Među mnoštvom inovativnih i kreativnih rješenja koja su stavila pred Henkelov žiri veoma zahtjevan zadatak, odabran je tim Futur Manufaktur koji čine Filip Degoricija i Matija Jakšić.

Natjecanje “Henkel Innovation Challenge” otvoreno je za studente svih područja, uključujući ekonomiju, inženjerstvo i prirodne znanosti. Zadatak je bio razviti koncept za jedan od proizvoda u Henkelovom asortimanu ili inovativnu tehnologiju koja će zadovoljavati potrebe potrošača 2030. godine za jednu od Henkelovih poslovnih jedinica: Ljepota i osobna njega, Rublje i njega kućanstva ili Ljepila, sredstva za brtvljenje i tretman površina.

Novost ove godine jest da ideje za proizvode ili tehnologije moraju doprinijeti održivom razvoju kao što je očuvanje energije ili vode. Hrvatski koncept koji je osvojio Henkelov žiri i koji će se predstaviti na finalu u Poljskoj su Cleaning foils, odnosno energetski učinkovite folije za uklanjanje mrlja s odjeće.

Natjecanje “Henkel Innovation Challenge” u svijetu se održava po peti put, a na njemu sudjeluju studenti iz cijelog svijeta u timovima iz 14 europskih zemalja i iz regije Azija/Pacifik.

Pobjednici unutar pojedinih zemalja svoje radove još jednom prezentiraju na međunarodnom finalu. Prošlogodišnji hrvatski pobjednički tim Tin Banožić, Nera Popović i Marija Knezić ostvario je sjajne rezultate na međunarodnom finalu održanom u Berlinu gdje su se plasirali među šest najboljih sa svojim proizvodom “X-Patch” koji štiti od radijacije i sunčevog zračenja.

“Nismo znali što ćemo izraditi, ali svi smo se složili da će za 40 godina najveći problem biti sunce”, rekao je Tin. Ovogodišnje finale održava se u travnju 2012. godine u Poljskoj odakle dolaze prošlogodišnji pobjednici. Pobjednički tim biti će nagrađen putovanjem oko svijeta i vaučerom u vrijednosti od 1000 eura.

Osim uzbudljivog iskustva i obilja zabave, natjecanje mladim kreativcima pruža priliku za stjecanje osobnih kontakta s velikom kompanijom kao što je Henkel već u ranoj fazi svoje karijere. Tijekom natjecanja “Henkel Innovation Challenge” najbolje timove vodit će iskusni menadžeri Henkela koji će im pomagati svojim savjetima. Nakon završetka natjecanja, Henkel ostaje u kontaktu s brojnim sudionicima kojima se pruža mogućnost zapošljavanja u tvrtki.