Žensko poduzetništvo: Vlastita tvrtka – neka 2019. bude vaša godina!

Ako je poduzetništvo, odnosno vlastita tvrtka, već godinama na vašoj to do listi, imam za vas odličnu vijest – nikada nije bilo bolje vrijeme za žensko poduzetništvo!

Koliko odluka donosite svakog 1. siječnja? Koliko ih “preživi” siječanj? Jeste li ikada slijedili neki novogodišnji plan do kraja godine u kojoj ste odlučile promijeniti svoj život, bez obzira s kojim ciljem? Rijetki se mogu pohvaliti takvom upornošću, ali je moguće razviti potrebne vještine, stoga nemojte osjećati grižnju savjesti ili se samosažalijevati ako još niste na toj razini. Ako je poduzetništvo, odnosno vlastita tvrtka, već godinama na vašoj to do listi, imam za vas odličnu vijest – nikada nije bilo bolje vrijeme za žensko poduzetništvo! Kako već u 2019. biti vlasnica tvrtke? Donesite odluku već sada, dok čitate ovaj tekst i čim dođete do kraja – počnite raditi na ostvarivanju svog cilja.

Osobno sam vlasnica tvrtke, malog ženskog poduzeća koje se bavi inovacijama u području poslovanja u uslužnim djelatnostima. Moj Salonize je nastao iz želje za vlastitim razvojem i namjere da drugima olakšam organizaciju, komunikaciju, pa čak i nabavu, u njihovom salonu, hotelu ili ordinaciji. Uz to, majka sam četvero djece. Ovo vam pišem kako biste odmah razbili ono upozorenje u mislima da nemate vremena, prostora za pogrešku ili snage za promjenu. Ja sam radila kao profesorica fizike i kemije, a sada, između ostalog, organiziram seminare za bolje poslovanje salona diljem Hrvatske. Koja je moja tajna? U svemu onome što čitate online na stranicama vrlo uspješnih ljudi, ali odbacujete kao praznu motivacijsku priču te u lekcijama koje sam naučila na vlastitim pokušajima, pogreškama i uspjesima. Ovo su tri najvažnije činjenice za početnice.

IDEJA I PROVEDBA BEZ ODGAĐANJA
Dobra ideja ne vrijedi apsolutno ništa dok ne počnete poduzimati konkretne korake.
Da, treba imati sve moguće liste, proračune, divan vision board na zidu i hrpu literature i videa na watch listi, ali nećete imati nikakve koristi od toga ako će vas strah ili perfekcionizam spriječiti da napravite prvi korak. Napravite ga odmah. Preuzmite sve obrasce i upute koje su vam potrebne za osnivanje tvrtke i počnite ih popunjavati, pa ako negdje zapnete, tek onda krenite iščitavati tuđe savjete i iskustva, inače ćete previše vremena potrošiti na istraživanje stvari koje vam možda uopće ne trebaju.

Ono što se isplati je istraživanje izvora financiranja, npr. možete li dobiti bespovratna sredstva EU fondova, kao što sam ih dobila ja za razvoj Salonized aplikacije, ali postavite si kratke rokove kojih ćete se strogo držati. Ne dopustite da vam se razvodni odlučnost ili da odgađate obaveze iz dana u dan. Tu radije odustanite od cijele ideje, jer poslovanje nije igra, iako biste se vjerojatno bavili nečim što vas veseli, za čim osjećate strast. Neozbiljnost vam neće oprostiti ni suradnici ni potencijalni klijenti, a danas, kad je sve moguće plasirati na internetu, neprofesionalnost vas može skupo koštati.

SLUŽBA NIJE DRUŽBA
Zajednice uspješnih žena su korisne, ali kolegice i kolege nam nisu prijatelji.
Zvuči okrutno? Možda, ali da parafraziram tu tvrdnju poznatom izrekom: služba nije družba. Obavezno posjećujte sve networking evente, intenzivno koristite LinkedIn, idite na konferencije, po mogućnosti i sami postanite predavačicom na njima, učlanite se u ženske udruge i organizacije koje će vas poticati na izvrsnost… No, kad je u pitanju posao, tu nema mjesta prijateljstvu u onom prisnom, emotivnom smislu. Ured nije prostor gdje se trebaju graditi veze izvan onih praktičnih. Nemojte me krivo shvatiti, ne treba izbjegavati razgovore, kave ili zajednički ručak – ono što vam ne treba je dovođenje u situaciju da nekog morate povrijediti kad djelujete iz pozicije nadređenog, što vam je posao ako ste vlasnica.

Nije moguće poslovati ako će se netko vrijeđati kad mu dodijelite zadatak bez da ste više puta napisali “molim te”. Nije održivo ni ako ne smijete nekome ukazati na grešku, bez da to naruši uredsku atmosferu. Budite pažljive ako planirate s prijateljicama ulaziti u biznis jer novac, obveze i odgovornosti vrlo brzo mogu uništiti prijateljstvo, a ako se ne zauzmete za sebe, lako se možete dovesti u financijske ili zdravstvene probleme. Isto stoji i za članove obitelji. Primjerice, ako doista želite otvoriti tvrtku s bratom i njegovom ženom, i dalje obavezno baš sve važno stavite u ugovor. Zar bi, ako ste žena, trebali imati više razumijevanja za tuđe potrebe i osjećaje, nauštrb svojih? Ovo je 21. stoljeće, nemojte se dati emocionalno ucijeniti.

KRITIKE BEZ RJEŠENJA NISU RELEVANTNE
Nećeš uspjeti. Nemaš vremena, djeca će patiti bez tebe. Vidi koliko drugih je propalo. Treba plaćati račune, a ne živjeti snove.
Da ne nabrajam dalje. Tko je osoba koja vam to govori? Ima li znanje i iskustvo da vam uz kritiku da i savjet kako drugačije pristupiti nekom izazovu? Ne? Zanemarite. Tuđi strah ne smije ograničavati vaš život. Kao odrasle osobe, imate apsolutno pravo samostalno odlučivati o svojoj karijeri i svakodnevici. Sjetite se koliko ste prilika propustili jer vas je bilo strah “što će selo reći”.

Možda ste sada mogli raditi posve iz kućnog ureda, biti dio posade kruzera koji šest mjeseci plovi Meksičkim zaljevom, a drugih šest oko Australije ili iz Vukovara pisati šale za svjetski poznate komičare. Ne možemo znati gdje biste sada bili da vas nije bilo strah prihvatiti priliku. Nemojte je ponovno propustiti! Kao što vidite, na samom početku najpotrebniji su vam hrabrost, ustrajnost i odlučnost. Nemojte se ograničavati na područja u kojima već imate iskustva, već zadržite puno volje za učenjem o sektoru koji vas najviše privlači.

U svakom slučaju, morat ćete razviti prodajne vještine, čak i ako imate budžet za zapošljavanje nekoga na poziciji prodaje. Kao vlasnica, u svakoj prigodi morate biti spremni prodati svoj proizvod, uslugu ili promovirati svoj osobni brend, vlastitu priču. Ako osnujete tvrtku koja se bavi nečim za što držite da je stvarno od koristi drugima, nećete se osjećati kao da “uvaljujete” svoje proizvode ili usluge. A ta uvjerenost vodi do poštivanja sebe i svog truda pa nećete nasjesti na beskonačna sniženja i gratis radne sate. Doista, svaka roba ima svog kupca, a ako vi niste pronašle vašeg – promijenite proizvod, a ne razinu poštovanja prema vlastitom radu.

Prethodni članakDolcela božićne mješavine za omiljene kolače
Sljedeći članakDelta otvara trgovački centar u Varni u ožujku 2019.