sladorana-zupanja-midi1Tvornički krug županjske Sladorane ovih je dana pravo gradilište. Ruši se, gradi, obnavlja, izgrađuju ceste, pruge, staze, a sve bi trebalo biti završeno do početka 66. kampanje prerade šećerne repe.

Ove će godine 22 milijuna kuna biti uloženo u investicije, a 20-ak u održavanje, piše glas-slavonije.hr. Najznačajnija je suhi istovar šećerne repe, koji je vrlo bitan, posebice ako se zna da u tvornicu tijekom kapanje svakih 6 minuta, 24 sata dnevno, dolazi kamion sa šećernom repom, i tako čak stotinu dana.

I dok će prošlogodišnja kampanja ostati zapamćena po ostvarenju najvećeg kapaciteta prerade repe u povijesti tvornice, predstojeća će biti rekordna po proizvodnji šećera od šećerne repe.

Na sirovinskom području Sladorane proljetos je slatkim korijenom zasijano 8.573 hektara, a značajna količina repe očekuje se i iz Vojvodine.

Od sljedeće godine, zbog ulaska u EU, hrvatske šećerane ulaze u režim proizvodnih kvota koje će im ograničiti proizvodnju šećera na 193 tisuće tona, što znači da će županjska Sladorana nagodinu moći proizvesti samo 64 tisuće tona šećera.

Stoga će se 66. kampanju nastojati maksimalno iskoristiti i proizvesti više od sto tisuća tona šećera, uključujući i šećer iz šećerne trske, čija će proizvodnja krenuti nakon zelene kampanje. Dnevno će se prerađivati sedam tisuća tona repe i proizvoditi čak tisuću tona šećera.

Remont pogona je pri kraju, a da sve bude spremno do rujna, uz predsjednika Uprave Luku Burilovića, brinu se i tehnički direktor Dragan Kovač i direktor zadužen za investicije i razvoj Željko Kuprešak.

Povećanjem kapaciteta, zahvaljujući osuvremenjavanju tehnološkog procesa i milijunskim ulaganjima, postignuto je osjetno smanjenje potrošnje energenata.

Grupacija Viro-Sladorana jedan je od najvećih potrošača plina u Hrvatskoj, pa je svaka ušteda vrlo važna zbog jeftinije proizvodnje i veće konkurentnosti na tržištu. Stoga se, potvrdio je Burilović, razmišlja i o proizvodnji bioplina za vlastite potrebe, a u tijeku su pregovori s inozemnim partnerom o izgradnji energane.

– U tehnološkom i svakom drugom smislu mogu reći da smo spremni za ulazak EU, a visokom kvalitetom našeg šećera već smo od ranije na razini naših europskih konkurenata, ističe Burilović.

Ponukani lošim iskustvom od prošle godine, kada su suša i vrlo nizak vodostaj Save prouzročili neočekivane probleme u kampanji jer se razina rijeke spustila ispod razine bunara koji tvornici osigurava vodu za plavljenje i transport repe do pogona, Sladorana je odlučila kupiti vlastite crpke i pontonac. (Glas Slavonije)