Agrokor: Agram djeluje protivno interesima društava

Izvanredna uprava Agrokora pozvala je u ponedjeljak predstavnike Agrama da prestanu djelovati suprotno interesima društava kojih su suvlasnici, tvrdeći da takvi potezi usporavaju restrukturiranje, ali ga ne mogu trajno onemogućiti niti naštetiti tome procesu.

Podsjećajući da su na Skupštini Konzuma manjinski dioničari koji predstavljaju grupaciju Agram odbili podržati zahtjev Agrokora za opoziv Ivice Todorića s mjesta predsjednika Nadzornog odbora, u priopćenju Izvanredne uprave navodi se da je u popodnevnim satima održana skupština Agrolagune na kojoj je, kako se ocjenjuje, Agram potvrdio svoje djelovanje suprotno interesima Agrokorovih društava u kojima je nedavno postao dioničar.

Naime, kako se objašnjava, na Skupštini Agrolagune predstavnici grupacije Agram, koja posjeduje 51 posto dionica, dali su protuprijedlog Agrokorovom prijedlogu na imenovanje članova Nadzornog odbora te su imenovali svoja tri člana NO-a.

Dodaje se kako je u posjed dionica Konzuma te većinskog paketa Agrolagune, ali i udjela u drugim kompanijama Agrokora kao što su Belje, Vupik i Zvijezda, grupacija Agram došla tijekom nekoliko mjeseci pred otvaranje postupka izvanredne uprave u Agrokoru putem tzv. REPO ugovora potpisanih s bivšom upravom Agrokora.

Ugovori i poslovi temeljem kojih je Agram sada u posjedu navedenih dionica sklapani su neposredno prije nego što su bivša Uprava Agrokora i Ivica Todorić zatražili pokretanje postupka izvanredne uprave, kaže se u priopćenju.

Kako se izvještava, izvanredni povjerenik održao je u prvim tjednima izvanredne uprave sastanak s Dubravkom Grgićem, vodećim dioničarom Agram grupe, na kojem je dogovoreno da će Agram u svim društvima Agrokora u kojima je stekao suvlasništvo temeljem REPO ugovora glasovati zajedno s Agrokorom, u najboljim interesima tih društava.

Na sastanku je dogovoreno i potpisivanje promemorije o tom dogovoru, no naknadno su predstavnici Agrama takav dokument odbili potpisati, kaže se u priopćenju, te je tako komunikacija s Agramom prekinuta.

Izvanredna uprava ovim putem još jednom poziva Agram kao dioničara koji je udjele stekao pred pokretanje izvanredne uprave da se u budućnosti suzdrži od odluka, kao što su današnje, koje usporavaju i otežavaju upravljanje u Agrokorovim društvima, ali nikako u konačnici ne mogu zaista omesti proces restrukturiranja koji ide dalje svojim tijekom, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da se, nakon kontroverze koju je izazvala podrška koju je Agram iskazao Ivici Todoriću na skupštini Konzuma, oglasio se i sam Ivica Todorić koji je, kako se navodi, pod velikim pritiskom javnosti i medija potpisao ostavku na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora Konzuma i Agrolagune.

“Informaciju o ostavci poslao je medijima prije nego što ju je bio potpisao, a ostavku u Agrolaguni potpisao je nakon što je u tom društvu već opozvan, činom Agrama koji je ovim potezom pokušao pokazati da ne djeluje povezano s gospodinom Todorićem. Ivica Todorić i danas je odbio potpisati ostavku na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora Belja i rekao je da će to učiniti ukoliko ga za sutra zakazana skupština ne uspije opozvati”, kaže se u priopćenju.

“Kako je i u Belju od nedavno manjinski dioničar Agram, izvanredna uprava Agrokora od predstavnika Agrama očekuje da prestanu djelovati suprotno interesima društava kojih su suvlasnici. Takvi potezi samo usporavaju neophodne promjene i poboljšanja u upravljačkim tijelima i općenito menadžmentu tih društava, ali ih ne mogu trajno onemogućiti niti naštetiti samom procesu restrukturiranja”, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Prethodni članakZavršena humanitarna kampanja Reci DA!
Sljedeći članakNove etikete i vina iz linije Dika