Najveći hrvatski poslodavac, zagrebački Agrokor, ozbiljno je zainteresiran za izgradnju velebne klaonice na prostoru bivše Bjelovarske industrije mesa (BIM) i to u suradnji s njemačkim partnerom, uz pomoć novca iz europskih fondova.

Kazala je to Jasna Višnjević, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika, odgovarajući na pitanje SDP-ove vijećnice Dunje Vasić na posljednjoj lanjskoj sjednici Gradskog vijeća, te tako potvrdila neslužbene informacije koje je list Bjelovarac prvi objavio potkraj rujna prošle godine.

“Predstavnici Agrokora posjetili su nas, te upoznali sa svojim aktivnostima, među ostalim i o izgradnji klaonice ovaca i koza po HALAL certifikatu na prostoru bivšeg BIM-a, namijenjena izvozu u države s većinskim muslimanskim stanovništvom. Mi smo im pomogli s podacima o broju i pasminama ovaca na području Bjelovarsko-bilogorske županije, komunalnoj strukturi oko tvornice i slično. Izvijestili smo ih i da smo spremni na sebe preuzeti obvezu izgradnje još jednog izlaza na zaobilaznicu, uz uvjet da dobijemo potvrdu da projekt ide. Grad Bjelovar zainteresiran je za tu investiciju, među ostalim i zbog toga što imamo trogodišnji ugovor s Agronomskim fakultetom za unaprjeđenje metoda uzgoja ovčjeg mesa i mlijeka”, pojasnila je Višnjević.

Investicija od 20 milijuna eura
Podsjetimo, u Agrokoru su na prostoru bivšeg BIM-a prvotno planirali velebni šoping centar 1 stambeno naselje, od čega su odustali uslijed izostanka strateškog partnera, ali i preuzimanja slovenskog Mercatora koji također raspolaže građevinskim zemljištem pogodnim za izgradnju šoping centra.

S obzirom da se u BIM-u godinama proizvodilo i prerađivalo meso, vanjski gabariti postojećih objekata potpuno odgovaraju za potrebe klanja i skladištenja, a prodor ovčjeg i kozjeg mesa u države s pretežito muslimanskim stanovništvom moguće je
zbog visoke kvalitete.

Iako u Agrokoru, već tradicionalno, ne žele razgovarati o projektima čija je realizacija još uvijek u razmatranju, neslužbeni kanali govore o 20-ak milijuna eura investicije i 50-ak budućih radnih mjesta, ne računajući potrebne građevinske radove. (Bjelovarac.hr)