Agrokor je zatvorio financijsku konstrukciju za kupnju Mercatora, doznaju današnje Finance.

Radi se o 549 milijuna eura, a isti je dan na račune vlasnika Heliosa “sjelo” i 103 milijuna eura austrijskog Ring Internationala.

Glavni financijer Agrokorovog pothvata je ruska VTB banka. Nedavno je Agrokor, podsjetimo, osigurao kreditnu liniju tešku 600 milijuna eura od također ruskog Sberbanka.

Drugi važan financijer je EBRD. Prema posljednjem aneksu kupoprodajnog ugovora, Agrokor mora do 15. travnja priopćiti kakva je financijska konstrukcija.

Nakon spajanja Konzuma i Mercatora u Adria Retail očekuje se izlistavanje dionica te tvrtke na londonskoj ili njujorškoj burzi, najavio je nedavno Ivica Todorić.

“Agrokor će u prvoj fazi u Adria Retailu imati 51 posto dionica. Ako budemo išli u IPO, i manje. Ne smijemo se ograničavati vlasničkim udjelom. Važno je da se kompanija razvija i krene na tursko i rusko tržište. Na IPO računam kroz dvije-tri godine, a prodaja našeg retaila nije izvjesna. IPO je jedina dobra opcija, i to u New Yorku ili Londonu”, rekao je tada Todorić.

Uz to, analitičari procjenjuju kako bi novi trgovački div dionice mogao i izlistati na ruskom ili turskom tržištu kapitala. Odavno je poznato kako Todorić u strateškom širenju najveće mogućnosti vidi upravo na tim dvama tržištima. (SEEbiz.eu)