apple-mobilepay-midiApple o razvoju usluge plaćanja preko telefona, bez oslanjanja na gotovinu, pregovara s nekoliko banaka, među kojima su i J.P. Morgan Chase & Co., Capital One Financial Corp., Wells Fargo & Co. i U.S. Bancorp.

Ova bi usluga bila konkurentska PayPalovoj platformi Venmo.

Apple Inc. razgovara s američkim bankama o razvoju usluge plaćanja koji bi omogućio korisnicima da prebacuju novac jedni drugima preko telefona, bez oslanjanja na gotovinu ili čekove, piše Wall Street Journal.

Time bi se tehnološki div uključio u sve veću konkurenciju tvrtki iz Silicijske doline koje pokušavaju uvjeriti Amerikance da odbace novčanike i okrenu se digitalnim mogućnostima plaćanja.

Mali, ali sve veći, broj  Amerikanaca već je prigrlio takve usluge koje omogućavaju korisnicima da plaćaju baby sitterice, dijele troškove računa u restoranima i drugih računa.

Pregovori s bankama traju, no ne zna se je li neka od njih postigla dogovor s Appleom. Ključni detalji su nepoznati, uključujući tehničku stranu kojom bi se odredilo kako će ova usluga biti uključena u postojeću infrastrukturu bankarske industrije.

Ako se Apple odluči za pokretanje usluge, vjerojatno će biti slična PayPal Holdings Inc.-ovoj platformi Venmo, koja je popularna među mlađim korisnicima koji preko nje zajedno kupuju poklone ili plaćaju stanarinu zajedno sa cimerima.

Nije poznato kako bi Apple zarađivao na ovoj usluzi, ali je to još jedan korak u nastojanju da privuče kupce da koriste iPhone za svakodnevne potrebe, uključujući i financijske usluge.

To je također i najnoviji pokušaj banaka i drugih pružatelja financijskih usluga da odvrate Amerikance od gotovine i čekova koji mogu biti skuplji i manje učinkoviti za banke i manje pogodni za potrošače.

Apple o ovoj usluzi pregovara s nekoliko banaka, među kojima su i J.P. Morgan Chase & Co., Capital One Financial Corp., Wells Fargo & Co. i U.S. Bancorp, kažu upućeni izvori.

Ovakve usluge (person-to-person) omogućavaju korisnicima da šalju novac prijateljima ili drugima preko aplikacija na telefonima, obično tako što pružaju broj telefona ili e-mail adresu primatelja. Plaćanje je uglavnom bez naknade, no u nekim se slučajevima naplaćuje, na primjer ako se usluga plaća putem kreditne kartice, a ne s bankovnog računa. (banka.hr)