U fokusuAktualnoBack to school – Pravovremene pripreme za nove izazove

Back to school – Pravovremene pripreme za nove izazove

Iluzorno je nadati se da je školarcima sada imalo na pameti kako se pripremiti za nove izazove koje donosi jesen, ali zato su tu roditelji da im prema kraju praznika ukažu na tajming kako bi tranzicija iz stanja bez stresa i potpunog odmora prema povratku u školske klupe i svakodnevnim obavezama prošla što bezbolnije.

Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba! S ovom se izrekom teško ne složiti iz perspektive svakodnevno opterećenih odraslih. Upita li se pak djecu, ali i nas koji smo obavezno i sve drugo školovanje završili prije 20 ili više godina, kao i malene i malo veće mališane danas, teško da ćemo naći zajednički jezik i dobiti potvrdan odgovor. Pogledamo li unazad, zaista je bilo: ni brige ni pameti. Ako si na vrijeme izvršavao obaveze, sve je išlo kao po loju. Istina, neozbiljno i netočno bi bilo tvrditi da se nije učilo. Ali danas, s odmakom, novo vrijeme, moderne tehnologije, napredak znanosti i ostale dobrobiti nisu pretjerano išle na ruku školarcima i rasteretile ih nepotrebnih “bubanja”. Naprotiv, čini se kako im se svakodnevno stjecanje znanja i učenje neprestano dodatno komplicira i zahtijeva puno truda i zalaganja učenika i nastavnika, a jednako tako i roditelja.

No, kako bilo, stres kraja školske godine i završnih ispita je iza nas, a ljeto je u punom jeku. Iluzorno je nadati se kako je školarcima sada imalo na pameti kako se pripremiti za nove izazove koje donosi jesen, ali zato su tu roditelji da im prema kraju praznika ukažu na tajming kako bi tranzicija iz stanja bez stresa i potpunog odmora prema povratku u školske klupe i svakodnevnim obavezama prošla što bezbolnije.
Baš kao i posljednjih nekoliko tjedana školske godine, tako i prvi dani i tjedni po povratku u školu mogu biti stresni i iscrpljujući. Nakon razdoblja od više od dva mjeseca bez stalnih obaveza i stroge rutine, povratak u stvarnost zna biti izazovan. Važno je stoga biti u potpunosti spreman za novu školsku sezonu, buđenja i zadaće, a u konačnici i testove. Odgovarajuća priprema donosi sigurnost i samopouzdanje pa stručnjaci savjetuju nekoliko načina kako se psihološki pripremiti i relativno lagodno proživjeti prve dane nastave.

Jedan od odličnih načina pripreme može biti i organiziranje i spremanje školske torbe te radnog stola ili radnog prostora općenito. Posljednje što školarcu treba jest doći kući nakon dana u školi i suočiti se s radnim stolom na kojem caruje nered. Čišćenje i sređivanje radnog stola također treba shvatiti kao novi početak, nešto čemu se treba radovati.

NOVI RITAM
Dobra priprema može podrazumijevati i izradu učinkovitog rasporeda kojeg će se školarac lako pridržavati, a dobar raspored može biti ključ uspješnog povratka u užurbaniju rutinu. U rasporedu se može naći vrijeme za buđenje, planiranje učenja za svaki pojedini predmet te vrijeme odlaska na počinak. Čak i okvirni plan može biti od pomoći pri ispunjavanju svakodnevnih zadataka koje donosi nova školska godina, a kako bi prelazak na novi ritam bio još lakši možda nije loše sličnog se pridržavati i nekoliko dana prije same nastavne godine. Roditelji tako mogu predložiti svom školarcu da, ako se mora ustati u 7, ode spavati najkasnije u 23 sata pa se na konkretnom primjeru uvjeri je li mu dovoljno osam sati sna. Ako se količina sna pokaže nedostatnom, budući ritam može se unaprijed prilagoditi onome što pojedinom djetetu najbolje odgovara. Pridržavanje ustaljenog rasporeda, posebno u prvim tjednima nove školske godine, stvara dobre navike i omogućuje lakšu prilagodbu.

Nakon razdoblja od više od dva mjeseca bez stalnih obaveza i stroge rutine, povratak u stvarnost zna biti izazovan

Kao prvo, oko škole i učenja treba stvoriti pozitivnu atmosferu. Iako povratak u školu, generalno, nije nešto čemu se većina učenika raduje, cijeli proces može itekako olakšati pozitivno razmišljanje i sagledavanje dobrih strana novih obaveza. Školarcu treba dati do znanja kako će se tijekom školske godine ponovno moći intenzivnije družiti s prijateljima koje možda nije vidio tijekom ljeta te kako će možda, odlaskom na nove aktivnosti, sresti još novih i zanimljivih lica. Ovakav način razmišljanja stvara pozitivnu atmosferu te može biti motivirajući i dati prostora za napredak u školi.

Zasigurno jedan od najiritantnijih dijelova ljeta mogu biti eventualne ljetne zadaće jer poneki nastavnici i profesori imaju običaj zadati čitanje lektire ili slične relativno lagane zadatke kako bi učenici “ostali u formi”. Iako svi takav tip obaveza žele odgoditi što je dulje moguće, važno je ipak ne sjetiti ih se prekasno već imati dovoljno vremena kako bi se i sa školskim kolegama konzultiralo oko detalja zadatka. I pravovremeni dovršetak ovakvog ljetnog rada, kolikogod se on činio nepotrebnim, odlična je priprema za školu koja može dodatno pomoći podići samopouzdanje učenika.

Za kraj se preporučuje vjerojatno jedna od omiljenih pripremnih faza. Naime, školarcima i roditeljima savjetuje se da svakako prije početka nove školske godine provjere imaju li dovoljno zaliha bilježnica i ostalog pribora. A tko ne voli birati nove mape, flomastere i ostale šarene sitnice koje uvijek dobro dođu kod ponavljanja gradiva? To je svakako jedan od zanimljivijih načina “zagrijavanja” za nove školske avanture.

DODATNA OPREMA
Potaknuti savjetima iskusnih roditelja i stručnjaka istražili smo ponudu domaćih tvrtki koje se brinu da školarci uvijek imaju potreban pribor na dohvat ruke. Tvrtka Eurocom, za veleprodaju i distribuciju školskog i uredskog pribora, promotivnih i darovnih artikala, i ove je godine pripremila široku ponudu kvalitetne opreme za školarce: od prvoškolskih torbi, ruksaka i pernica do pribora, bilježnica i ostale opreme. “Naši principali i mi pratimo trendove u dizajnu koji se pod utjecajem društvenih mreža mijenjaju kao nikada do sada, ali se ipak posebna pozornost daje na ponudi proizvoda raznih cjenovnih razreda uz odgovarajuću razinu kvalitete. Uz osnovnu opremu koju svaki školarac mora imati, proširili smo ponudu dodatne opreme, edukativnog i zabavnog programa”, ističe Ružica Pilski, komercijalna direktorica tvrtke, te dodaje kako je upravo segment školskog pribora primaran u poslovanju Eurocoma.

Iako se tvrtka bavi i distribucijom uredskih, promotivnih, darovnih artikala, suvenira i fashion artikala, školski segment čini oko 40% njihovog ukupnog prometa. Svemu pridonosi i Eurokarbon koji je od 2016. godine unutar Eurocom grupacije, tako da se tvrtka ne bavi samo prodajom, već i proizvodnjom školskog pribora. Komercijalna direktorica podsjeća kako Eurokarbon ima tradiciju u proizvodnji dulju od 90 godina i ponosni su na to što su uspjeli održati hrvatsku proizvodnju. Uz sredstva europskih fondova izgradili su novu proizvodnu halu pa sada mogu ojačati i proširiti svoju poziciju na hrvatskom, a jednako tako i na izvoznom tržištu.

Dobra priprema može podrazumijevati i izradu učinkovitog rasporeda kojeg će se školarac s lakoćom pridržavati

“Eurocom svojim proizvodima i brendovima koje distribuira opskrbljuje uglavnom sva prodajna mjesta koja prodaju školsku opremu. Uz krede, glinamol, ljepila, pastele i druge proizvode brenda Karbon koje sami proizvodimo, jako dobro ide i prodaja drugih artikala iz našeg asortimana. U brendu Milan proširili smo asortiman u značajnoj mjeri, pa iako je najpoznatiji po proizvodnji gumica, danas pod ovim brendom postoji cijeli niz visokokvalitetnih artikala”, ističe Pilski napominjući kako se po prodaji izdvaja pisaći pribor brenda Pentel i kalkulatori Casio.
Kako bi učenicima, a još više roditeljima olakšali nabavku, redovno prije početka nove školske godine s partnerima dogovaraju marketinške i prodajne akcije koje se u određenom razdoblju odvijaju u hipermarketima, knjižarama i ostalim trgovinama te u webshopovima. S isporukama robe za novu školsku godinu kreću već u svibnju ili lipnju, a tada im počinju i promocijske aktivnosti. Iz Eurocoma podsjećaju kako dobar dio trgovaca objavljuje sezonske kataloge i akcijske letke kojima informiraju kupce o sniženjima cijena, a dogovaraju se i druge marketinške aktivnosti, nagradne igre i darivanja. “Mi i naši partneri aktivni smo na društvenim mrežama gdje dijelimo sve informacije o novim proizvodima i raznim prodajnim akcijama”, ističe Ružica Pilski te podsjeća kako Eurocom u ponudi, uz brend Karbon, ima još jedan vlastiti brend Street na tržištu prepoznat po dobrom omjeru kvalitete školskih torbi, ruksaka i pernica uz prihvatljive cijene. Tvrtka je i nositelji licence Anekke te distributer svjetskih brendova Milan, Pentel, Casio, Pigna, Koh i Noor, Carioca, Fruit of the Loom i Tiger family.

SVE ZA ŠKOLU
Segment pribora i opreme za škole važan je i Narodnim novinama. “Veliku pažnju posvećujemo svim segmentima svoje veleprodajne i maloprodajne ponude, pa tako i školskom priboru. Trudimo se imati sve na jednom mjestu za opremu školaraca, srednjoškolaca i studenata kako bismo kupcima olakšali kupovinu”, poručuju iz ove tvrtke podsjećajući kako se kod njih tijekom cijele godine može nabaviti sve za potrebe školaraca. U ponudi su im brojni svjetski brendovi pri čemu izdvajaju Maped, Herlitz, Jolly, Schneider, Kores i mnoge druge kao i vlastiti brend Nano.

Od ovogodišnjih noviteta izdvajaju Mapedovu kolekciju bojica Infintiy koje traju mnogo dulje od standardnih drvenih bojica, a u ponudi imaju i novu kolekciju školskih ruksaka na kotačiće renomiranog francuskog brenda Bodypack, kao i seriju dječjih ruksaka za predškolarce s motivima Mikija i Minnie, Frozen, Spiderman i Paw Patrol.

U SAD-u će back to school potrošnja ove godine dosegnuti do sada nezabilježenih 41,5 milijardi dolara

Potrošačima sredinom kolovoza nude veliku akciju školskog pribora u kojoj su ove godine izdvojili više od 200 artikala školskog pribora uz popust od 30%. Akcija će trajati do sredine rujna, što znači da će roditeljima i djeci dio asortimana školskog pribora biti povoljniji u udarnom razdoblju opremanja školaraca za novu školsku godinu. U srpnju dodatno organiziraju i veliku nagradnu igru u kojoj može sudjelovati svatko tko obavi kupnju školskog pribora u minimalnom iznosu od 13,27 eura, a glavna nagrada je putovanje po želji u vrijednosti od 1.500 eura.

Nedavno predstavljenim programom vjernosti također žele nagraditi kupce te smatraju kako će im skupljanje bodova i korištenje pogodnosti dobro doći tijekom cijele školske godine. Kao jednu od pogodnosti za kupce ističu činjenicu da se u Narodnim novinama mogu naručiti školski udžbenici, a specifični su i po ponudi strojnog omatanja udžbenika i bilježnica Colibri sistemom u ekološki prihvatljive materijale u odabranim prodavaonicama.

IZDVAJANJA DRŽAVE
Uz ovakvu bogatu ponudu proizvođača i trgovaca jasno je kako će se svaki roditelj maksimalno potruditi da svom djetetu osigura sve potrebno za ugodniju i bezbrižniju školsku godinu. A kad smo kod toga, nije loše podsjetiti se kako po tom pitanju, odnosno ulaganju u obrazovanje, stojimo kad je riječ o ulozi države. Prema podacima Eurostata za 2019. godinu, članice Europske unije za obrazovne institucije izdvajaju od 3.616 eura u Hrvatskoj do 12.838 eura u Danskoj. Izvan ovog raspona je nedostižni Luksemburg koji po učeniku izdvaja 21.249 eura, dok su ispod prosjeka Rumunjska i Bugarska s 2.007 odnosno 1.931 eura po učeniku odnosno studentu.

S obzirom na specifičnosti američkog sustava obrazovanja slični pokazatelji za SAD nisu dostupni, ali za tamošnje tržište uvijek je jasno koliko će iznositi izdaci građana u apsolutnom iznosu. Ove je godine istraživanje National Retail Federation (NRF) i Prosper Insights & Analyticsa pokazalo kako će svi izdaci povezani s povratkom u školu doseći rekordne razine. “Očekuje se da će back to school potrošnja, koja je prošle godine iznosila 36,9 milijardi dolara, ove godine dosegnuti do sada nezabilježenih 41,5 milijardi dolara. Izdaci za studente porast će 20 milijardi dolara, na ukupno 94 milijarde dolara”, objavljeno je iz NRF-a pri čemu se dodaje kako su se trgovci mjesecima pripremali kako bi bili dovoljno opskrbljeni svim potrebnim artiklima.

Matthew Shay, predsjednik i izvršni direktor NRF-a, čak dodaje kako je upravo back to school kupnja jedna od najvažnijih događaja tijekom godine. “Naše istraživanje za 2023. pokazuje da su američki potrošači željni rano započeti s kupnjom za povratak u školu i na fakultet”, istaknuo je.

Ovogodišnje sveobuhvatno istraživanje, koje NRF provodi od 2003., provedeno je na uzorku od 7.843 američka potrošača i to od 30. lipnja do 6. srpnja. U njemu su se, nadalje, potrošači izjasnili kako su s kupnjom krenuli već početkom srpnja, što je ujedno u skladu s uobičajenim trendovima jer se i inače za tako značajne događaje kupuje ranije. Obitelji s djecom od osnovne do srednje škole ove godine planiraju potrošiti prosječno 890,07 dolara na školske potrepštine ili otprilike 25 dolara više od prošlogodišnja rekordna 864,35 dolara. Povećanje očekivane potrošnje prvenstveno je potaknuto većom potražnjom za elektronikom, budući da se 69 posto ispitanika izjasnilo kako će kupiti računala ili sličnu opremu pa bi potrošnja povezana s tim segmentom mogla doseći rekordnih 15,2 milijarde dolara.

Iako potrošači ove godine planiraju potrošiti više na artikle vezane uz školu i fakultet, oni i dalje traže najbolju vrijednost i akcije

Za fakultetske potrebe Amerikanci će u prosjeku ove godine potrošiti 1.366 dolara po studentu, što je ponovno rekordni iznos budući da je prošle godine potrošnja dosegla 1.199 dolara. Malo manje od polovine ispitanika (43%) koji su se izjasnili da će potrošiti više kažu da je razlog tome što im treba više artikala nego prošlih godina. Druga trećina ispitanika (32%) to pripisuje potrebi za skupljim predmetima kao što su računalo, telefon, kalkulator ili oprema za spavaonicu. Potrošnja na skupe artikle poput elektronike i namještaja, kao i na potrepštine poput hrane čini više od polovice povećanja ukupne potrošnje za povratak na fakultet ove godine.

Za sve Amerikance koji kupuju u ovoj kategoriji shopping odredišta su i online adrese, ali i robne kuće i diskonti. “Iako potrošači ove godine planiraju potrošiti više na artikle vezane uz školu i fakultet, oni i dalje traže najbolju vrijednost i akcije”, rekao je Phil Rist, izvršni potpredsjednik Prospera za strategiju.

Jasno je kako će i na našem tržištu, bez obzira na još uvijek nezanemarivu inflaciju i plaće koje u manjoj ili većoj mjeri prate njena kretanja, roditelji posegnuti za svim zalihama kako bi opremili svoje male i malo veće mališane. Što se tiče ponude, ne moraju brinuti. Ona je bila spremna i prije nego su praznici započeli. Sretno svima!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...