Belje planira otvoriti farmu u Mitrovcu, bioplinsko postrojenje i staklenik za proizvodnju grapolo rajčice, što zajedno čini najveće ulaganje u poljoprivredi ove godine, kažu u Agrokoru

Koncern Agrokor u brojne je projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna, a do kraja ove godine uložit će se još oko 140 milijuna kuna, najavio je u petak predsjednik Uprave Goran Pajnić.

Među ostalim otvorit će se Mitrovac, najveća beljska farma kapaciteta 2.000 muznih krava, bioplinsko postrojenje od dva megavata i staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice od 4,5 hektara, koji bi s proizvodnjom trebao početi u siječnju 2014. godine.

Riječ je o najvećim ovogodišnjim investicijama u poljoprivredu u Hrvatskoj i regiji, ističu u Agrokoru. Procjenjuje se da će nove investicije ostvariti godišnji prihod od 150 milijuna kuna. Iduće godine planiraju se investicije u visini od oko 50 milijuna kuna – nastavak investicija u bioplinska postrojenja i rekonstrukcija farme Popovac.

Pajnić je rekao da je ove godine gotovo udvostručen kapacitet mljekare u Belju koja je danas treća najveća u Hrvatskoj. Njezin najpoznatiji proizvod ABC sir ujedno je i najvažniji izvozni proizvod ove mljekare koja ga uz tržišta BiH i Srbije odnedavno izvozi i u Slovačku.

Prema Pajnićevim riječima Belje je ove godine zabilježilo porast prodaje vina od 35 posto u odnosu na 2012. godinu, a mijenja se i struktura prodaje u korist kvalitetnih i vrhunskih vina. Zasad se izvozi nešto manje od 10 posto ukupne proizvodnje vina i to uglavnom u BiH, no očekuje se da će u 2014. udio izvoza narasti na 20 posto.

“Hrvatska ima previše vina za svoje potrebe i morat će poraditi na izvozu, ali i na brendiranju zemlje kao vinske destinacije. Najveći potencijal za izvoz vidimo u zemljama nove Europe i u Rusiji”, kazala je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora. Ovu godinu kompanija Belje planira završiti s više od 1,6 milijardi kuna prihoda. (Banka.hr)