U zadnjih godinu dana (lipanj/srpanj 2016. – travanj/svibanj 2017.) kategorija bilježi rast količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

Kategorija bombona prema Nielsenovoj klasifikaciji obuhvaća meke bombone (uključujući sve vrste gumenih i žele bombona), tvrde bombone (svi tvrdi “lomljivi” bomboni najčešće napravljeni od šećera i vode s dodacima boja i/ili raznih okusa bez obzira na veličinu, okus, oblik i vrstu pakiranja) i pastile za grlo (spadaju pastile u obliku bombona koje pomažu kod prehlade i grlobolje).

U kategoriju također ulaze proizvodi koji se ne izdaju na liječnički recept, bomboni za osvježavanje daha (isključivo bomboni na kojima je naznačeno da su za osvježivanje daha) te karamele (slastice od kuhanog putra i šećera).

Također su uključene i karamele s lješnjacima ili dodatnom sredinom kao npr. lješnjak.

DEFINICIJA TRŽIŠTA
Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2), kioske i drogerije te benzinske postaje.

Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere i tržnice.

U kumuliranom razdoblju posljednjih godinu dana (lipanj/srpanj 2016. – travanj/svibanj 2017.) kategorija bilježi rast količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Moderni formati nose više od polovice prodaje kategorije. Nositelj kategorije je segment tvrdih bombona koji drži 43,1% ukupne količinske prodaje, a gotovo su poravnati segmenti karamela (27,3%) i mekih bombona (26,7%).

Pastile za grlo imaju 2% količinske prodaje, dok 1% otpada na bombone za osvježavanje daha.

Vodeća tri brenda zastupaju 27% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Haribo, Kandit i Kiki.

Moderni formati (supermarketi i hipermarketi) zauzimaju ukupno 56,1% udjela u količinskoj prodaji kategorije, a slijede ih tradicionalni formati (trgovine mješovitom robom) s udjelom od 39,9%.

Convenience kanali prodaje (benzinske postaje i kiosci) drže preostalih 4,1% količinskog udjela.