Ovako puno novca Nijemci još nikad nisu trošili za božićne poklone. To ne veseli samo njemačke prodavače, već i SAD i Europsku komisiju, piše Deutsche Welle.

Pokloni koje će Nijemci ove godine najviše ostavljati ispod božićnog drvca su knjige, igračke i odjeća, a za svoje najdraže neće štedjeti.

Prema studiji Društva za istraživanje tržišta (GfK) prosječan Nijemac će ove godine na božićne poklone potrošiti oko 288 eura, točno tri eura više nego prethodne godine.

Božićni promet preko 80 milijardi eura
Sklonost potrošnji osjećaju i svi koji rade u maloprodaji, zadovoljni prometom za vrijeme prvih dana Došašća. Savez trgovine na malo od božićne kupovine očekuje preko 80 milijardi eura prometa u studenom i prosincu. To je 1,2 posto više nego prošle godine, ali i više nego ikada dosad.

Više je razloga zbog kojih se novac ove godine opuštenije troši. “Opći uvjeti za dobru božićnu kupovinu su se poklopili”, kaže Stefan Hertel iz Njemačkog saveza trgovaca (HDE). Stopa zaposlenosti je visoka, a gospodarska situacija sigurna. “Ljudi imaju sigurnost i novac. Zbog toga ih nije strah priuštiti nešto sebi ili svojim bližnjima.”

Osim toga, mnogi su kupci skloniji svoj novac potrošiti, nego ga staviti na štednu knjižicu – za što im se nude prilično niske kamate, objasnio je Rolf Bürkl, voditelj istraživanja tržišta.

Postoji još jedan razlog zašto Nijemci tako rado troše svoj novac prije Božića. “Mnogo zaposlenika ove je godine dobilo i 13. plaću koju rado investiraju u božićne poklone.”

Ovo blagdansko vrijeme također potiče i domaću potražnju. To ne začuđuje: raspoloženje njemačkih kupaca je ovih mjeseci bolje nego u posljednjih šest godina, kaže studija Društva za istraživanje tržišta GfK.

Velikom kupovnom moći protiv kritika
Ovakav scenarij bi se trebao svidjeti i Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj komisiji. Posljednjih tjedana Njemačka nailazi na mnoge kritike i to zato što izvoz dobara nadmašuje uvoz. Štoviše, ove je godine izvoz nadmašio uvoz za oko 92,45 milijardi eura. Da njemački snažni izvoz ugrožava stabilnost globalnog gospodarstva, to Njemačkoj ne predbacuje samo američki predsjednik Barack Obama.

Štoviše, Europska komisija će također ispitati predstavlja li višak izvoza gospodarsku neravnotežu, pa samim time i problem za cijelu eurozonu. U najgorem slučaju Njemačkoj prijete financijske sankcije i to do 2,5 milijarde eura. Uspješan promet u blagdansko vrijeme ne može dugoročno povećati njemački uvoz, kaže Jürgen Mathes iz Instituta za njemačko gospodarstvo. “Bitno je da u idućoj godini privučemo investicije, i to je ono gdje ekonomska politika mora pokazati jasne znakove.”

A jasni znakovi ekonomske politike mogu se očekivati tek nakon Božića. Do tada će se svi koji rade u maloprodaji veseliti želji kupaca da priušte poklone svojim bližnjima. A veliki promet tek predstoji. Jer kako se Božić bliži tako su šoping centri i božićni sajmovi sve posjećeniji. Većina Nijemaca, naime, poklone poput knjiga, igračaka i odjeće kupuje u zadnji čas, netom prije Badnjaka. (Deutsche Welle)