U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj održana je jedanaesta dodjela nagrade Indeks DOP-a za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju.

U kategoriji velikih poduzeća dobitnik nagrade je AD Plastik, u kategoriji srednjih HiPP Croatia, a Media Val u kategoriji malih. U kategoriji javnih poduzeća dobitnik nagrade je Eko Murvica. Za područje Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini dobitnik nagrade je Ericsson Nikola Tesla, a za područje Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem Heineken Hrvatska. Dm-drogerie markt dobitnik je za područje Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom, dok je za područje Društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava dobitnik Valamar Riviera. Nagradu za najveći napredak dobio Galeb.

Tvrtkama Privredna banka Zagreb, Hartmann, Končar – Institut za elektrotehniku, Ericsson Nikola Tesla, Hauska & Partner i Vetropack Straža dodijeljeno je posebno priznanje za predanost projektu Indeks DOP-a. Priznanje je dodijeljeno poduzećima koja su se u posljednjih deset godina istaknula po kontinuitetu i ustrajnosti popunjavanja upitnika.

Nagrade su pobjednicima uručene na Konferenciji o društveno odgovornom poslovanju, a radi se o metodi procjene društvene odgovornosti u Hrvatskoj koja tvrtkama omogućuje objektivno upravljanje, praćenje, mjerenje i interpretiranje vlastitih specifičnih utjecaja.

“Tvrtke koje nagrađujemo kroz Indeks DOP-a svojim su primjerom, ugrađivanjem društveno odgovornih praksi u svoje poslovne strategije, predvodnici napretka u gospodarstvu i društvu. Naš daljnji zajednički izazov na nacionalnoj razini je usklađivanje politika, strateških i planskih dokumenata s ciljevima održivog razvoja. Kako bismo to postigli i kako bismo kreirali održivo gospodarstvo i društvo, nužno je podići razinu svijesti o Ciljevima održivog razvoja te održivost i društvenu odgovornost učiniti opće prihvaćenim načinom poslovanja. Zajedničkom inicijativom i angažmanom gospodarskog sektora poput ovoga kojemu danas svjedočimo možemo biti pokretač pozitivnih promjena u zemlji,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

“Povećanje broja sudionika u Indeksu DOP-a nas posebno veseli jer potvrđuje jačanje interesa gospodarstva u Hrvatskoj za svoju odgovornost u području nefinancijskih utjecaja. Kompatibilnost metodologije s UN-ovim Globalnim ciljevima održivog razvoja s druge strane pokazuje relevantnost i aktualnost Indeksa DOP-a koji više nego ikad može sudionicima ponuditi informacije o materijalnosti utjecaja i prostoru za razvoj. Na kraju, veseli nas što u klub najboljih i ove godine ulaze neke nove, do sada ne prepoznate kompanije, čime klub jača i širi se. Nadamo se da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i narednih godina ojačani obvezom ostvarenja Ciljeva održivog razvoja”, istaknula je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo što konferencija obilježava desetu godišnjicu i istaknuo da u pogledu održivoga razvoja Hrvatska dobro stoji. “Na UN-ovoj listi održivog razvoja za 2018. zauzeli smo 21. od 155 mjesta, što je napredak od 15 mjesta,“ rekao je Ćorić i istaknuo osnivanje Nacionalnog vijeća za održivi razvoj kao dio napora kako bi u sljedećim godinama bilježili još veći napredak na listi i time dali doprinos još većemu gospodarskom rastu.