DOP – U praksi: Odgovornost u svim poslovnim aspektima

dop-u-prakis-dm-ftd-777U Hrvatskoj imamo primjere kompanija koje su svoju poslovnu filozofiju izgradile oko održivog rasta i razvoja te odgovornog poslovanja u svim aspektima. Riječ je o velikim kompanijama koje posluju na brojnim tržištima te u nas predstavljaju trendsettere koje treba i vrijedi slijediti

Kako bismo uvidjeli što se u ovom području konkretno radi, poslali smo upite na vodeće kompanije u Hrvatskoj koje se već godinama ističu u promicanju društveno odgovornog poslovanja kako bismo iz prve ruke doznali o projektima koji se provode u domeni društveno odgovornog poslovanja.

Aktualni nositelj nagrade Indeks DOP-a za 2015. godinu, koju dodjeljuju HR PSOR i HGK, te nagrade našeg magazina Zlatna košarica za društveno odgovornu kompaniju godine, drogerijski lanac dm drogerie-markt, prepoznat je u javnosti kao kompanija koja djeluje u skladu s načelima održivog poslovanja i odgovornosti spram društva.

“Društvena odgovornost je temelj našeg poslovanja od osnutka, a ogleda se u načinu na koji dm živi u zajednici u kojoj posluje. Naime, dm grupa osnovana je sa željom da u središtu svega bude čovjek – što uključuje naše djelatnike, kupce, dobavljače i zajednice u kojima djelujemo. Stalno nastojimo prepoznati potrebe naših sugrađana te biti odgovoran susjed u 60 hrvatskih gradova koji pozitivno utječe na pojedince u razvijanju njihovih zdravih navika i odgovornog ponašanja prema vlastitom zdravlju, ali i okolišu. Svjesni smo da je to nemoguće ostvariti bez dugoročnog ulaganja u zajednicu, što redovito i činimo, kako bismo omogućili kvalitetniji i zdraviji život svima nama, ali i budućim generacijama”, navode iz dm-a koji ove godine obilježava 20 godina poslovanja u Hrvatskoj.

dop-u-prakis-bulletTim je povodom lansirana inicijativa pod nazivom “Jer sve smo to MI” u sklopu koje je dm odabrao i s više od 1,5 milijuna kuna podržao realizaciju 40 projekata koji u najvećoj mjeri pridonose zajednici te boljem položaju ranjivih skupina u društvu. Tako će, primjerice, učenici OŠ Slava Raškaj u Ozlju od sada moći boraviti u obnovljenoj dvorani i ondje stjecati zdrave životne navike, a donacija Klinici za dječje bolesti Zagreb uložena je u ugradnju novog električnog dizala za osobe s invaliditetom i slabije pokretne osobe.

Osim toga, ističe se i projekt “…jer najbolje dolazi iz prirode” u sklopu kojeg je odabrano devet obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva čiji se proizvodi danas nalaze u prodavaonicama dm-a u 60 hrvatskih gradova. Ovim se natječajem željelo podržati cijele obitelji koje rade na proizvodnji ekoloških namirnica, a ujedno potaknuti i kupce na osviješten izbor koji će im omogućiti zdraviji i kvalitetniji život.

CJELOVIT PRISTUP
dop-u-praksi-lead01Iz dm-a ističu kako društvena odgovornost za njih uključuje sve odnose koje grade sa svojim djelatnicima, kupcima, dobavljačima i zajednicom u kojoj posluju.

“Naši su djelatnici neizostavan dio uspjeha i ugleda tvrtke u zajednici zbog čega je posebna pozornost posvećena njihovom zadovoljstvu i edukaciji, a potičemo ih i da se uključe u volonterske aktivnosti u svojoj zajednici. Naime, kako bismo zadržali kvalitetan kadar koji je spreman doprinijeti ostvarenju naših poslovnih ciljeva, i mi kao tvrtka moramo im pružiti sve uvjete kako bi mogli ostvariti svoj potencijal. Raduje nas što napore koje ulažemo u razvoj naših djelatnika prepoznaju i naši sugrađani te je dm već niz godina najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj”, kažu nam iz ovog maloprodajnog lanca te dodaju kako, uz djelatnike i sugrađane, njeguju i dobar odnos s dobavljačima koji se ogleda i u pravovremenim isplatama.

Uz to, pružanjem podrške društveno odgovornom poslovanju u tvrtki bilježe i konkretne uštede, primjerice, u potrošnji energije, čime se doprinosi i zaštiti okoliša.

Instalacijom foto naponske elektrane na krovu upravno-distributivnog centra dm-a i ugradnjom sustava za uštedu potrošnje električne energije na svim rasvjetnim tijelima u centru i svim prodavaonicama, dm je u 2014. godini umanjio emisije ugljičnog dioksida za 430 tona.

“Istraživanja koja provodimo pokazuju kako građani dm percipiraju kao uglednu tvrtku koja nudi ugodno i povoljno iskustvo kupovine te su izjavili kako dm, u odnosu na druge trgovačke lance, najviše brine o kupcima i djelatnicima. Istraživanja pokazuju i to kako građani prepoznaju dm kao tvrtku koja u najvećoj mjeri ulaže u zajednicu. Također, svaki smo dan u kontaktu s više od 80.000 kupaca koji nam ukazuju na to da rado kupuju u dm-u upravo zbog odnosa koji gradimo prema našim djelatnicima, ali i zajednici u kojoj poslujemo. Stoga vjerujemo kako svaka tvrtka, koja želi poslovati pozitivno i bilježiti uspjeh, mora preuzeti odgovornost za sve što čini te svojim poslovanjem pružiti dodanu vrijednost svojim sugrađanima i cijeloj zajednici”, ističe Gordana Picek, članica Uprave dm-a.

(NE)SVIJEST POTROŠAČA
Poslovni sektor u Hrvatskoj još uvijek u manjoj mjeri vidi benefite koji sa sobom donosi društveno odgovoran pristup poslovanju, odgovaraju na naš upit iz Podravke, kompanije koja od svog osnutka ulaže u znanost i obrazovanje, održivi razvoj, kulturu, umjetnost, sport te promiče korporativnu društvenu odgovornost.

“Smatramo da potrošači u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno prepoznaju tvrtke koje su posvećene načelima društveno odgovornog poslovanja te da se time ne vode pri kupovini proizvoda. Snaga potrošača da odabirom društveno odgovornih proizvoda daju prednost društveno odgovornim tvrtkama te na taj način neodgovorne izbace iz tržišne utrke, vrlo je važan i nedovoljno korišten mehanizam. Dok smo svjedoci da u zapadnim zemljama razne organizacije civilnog društva aktivno rade na promjeni kupovnih navika potrošača temeljenih na utjecaju tvrtki na okoliš i društvo, u Hrvatskoj je ovo područje još uvijek manjkavo”, navode iz koprivničke kompanije.

U Podravki se promiče primjena normi društveno odgovornog poslovanja kroz usklađenost ekonomskih ciljeva s razvojnim ciljevima društvene zajednice i očuvanjem okoliša za buduće generacije.

dop-lino-visebojacPritom navode da najviše ulažu u ekonomsku održivost kroz društveno odgovorno poslovanje u tržišnim odnosima s kupcima i potrošačima, dobavljačima, dioničarima i konkurencijom, u društveno odgovorne odnose sa zajednicom kroz brigu o lokalnom i društvenom razvoju, odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem kroz upravljanje okolišem, mjerenje i praćenje utjecaja na okoliš te provedbu mjera zaštite okoliša i odgovorne politike i prakse u radnoj okolini kroz razvoj suradničke i organizacijske klime, adekvatno vrednovanje rada (plaće i beneficije), kvalitetu i sigurnost radnih uvjeta te ulaganje u obrazovanje zaposlenika.

Među akcijama i projektima izdvajaju aktivnosti Udruge volontera Podravke PULS, neprofitne pravne osobe koja obavlja volontersku djelatnost s ciljem promicanja volontiranja i načela volontiranja, pružanja besplatne pomoći potrebitima, osiguranja i poboljšanja kvalitete življenja djece, mladih, starijih i nemoćnih osoba, kao i ustanovama koje se bave odgojem i obrazovanjem djece te socijalnom djelatnošću.

Udruga PULS djeluje od 2014. godine i ostvaruje suradnju s brojnim lokalnim i nacionalnim civilnim udrugama posvećenima poboljšanju kvalitete života posebno osjetljivih društvenih skupina. Udruga Puls već tradicionalno u božićno vrijeme ugošćuje i pomaže socijalno osjetljive i marginalizirane članove lokalne zajednice.

Osim toga, Pulsovci su postali Treneri velikog srca te subotama volontiraju kao asistenti u bazenu po metodi Halliwick koncepta za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Osim toga, tu je i projekt Lino višebojac koji se održava od 2006. godine u osnovnim školama diljem Hrvatske.

dop-u-praksi-lead02Projekt su radi poticanja školskog sporta, razvijanja sportskih navika kod učenika osnovnih škola te promocije njihovog kulturnog stvaralaštva započeli Podravka i Sportske novosti. Tijekom 2015. godine održana je deseta sezona Lino višebojca, a svake godine održi se 24 natjecanja u osnovnim školama te jedno finalno natjecanje.

Osim sportske spretnosti, učenici dobivaju mogućnost predstavljanja svog likovnog, literarnog i glazbenog stvaralaštva.

Uz to, na svakom od natjecanja upoznaju nekog od uspješnih hrvatskih sportaša. Lino višebojac se po svojoj osmišljenosti, prihvaćenosti kod djece i pozitivnih poruka koje nosi, posebno izdvaja među projektima koje podupire Grupa Podravka. Lino višebojac zakoračio je izvan granica Hrvatske i dobio međunarodni karakter.

Održan je tijekom 2015. godine u sedam gradova u Bosni i Hercegovini, gdje Podravkino poduzeće u BiH već 20 godina aktivno sudjeluje u projektima lokalnih zajednica, od kojih je najveći dio usmjeren djeci. Prvi Lino višebojac u susjednoj zemlji održan je u Bihaću koncem svibnja, a potom i u Banjaluci, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Ljubuškom i Širokom Brijegu te je ukupno sudjelovalo više od 4.600 učenika.

ČIMBENIK RAZVOJA
Još jedna kompanija iz proizvodnog sektora koja se ističe svojom posvećenošću društveno odgovornom poslovanju je PIK Vrbovec iz sastava Agrokor koncerna. Iz PIK Vrbovca navode da poseban naglasak stavljaju na edukativne projekte za širu javnost, proaktivan razvoj ljudskih potencijala, zaštitu okoliša te kontinuiranu suradnju s lokalnom zajednicom te poticanje domaće proizvodnje.

Velika se pozornost posvećuje razvoju svih zaposlenika, a buduće potencijalne zaposlenike PIK Vrbovec stipendira već tijekom srednjoškolskog obrazovanja obučavajući ih pritom za rad.

Upravljanje okolišem provodi se u skladu s temeljnim zakonima i vlastitim specifičnostima propisanim Politikom upravljanja okolišem, zdravljem i sigurnošću te energetskom učinkovitošću. Što se suradnje s lokalnom zajednicom tiče, PIK Vrbovec svake godine izdvaja značajna sredstva namijenjena donacijama i sponzorstvima raznih organizacija i privatnih osoba.

“Društvena odgovornost pokazala se izuzetno bitnim čimbenikom razvoja kompanije, a ono što je najvažnije ima pozitivan učinak na dobrobit zajednice u kojoj kompanija djeluje. Kontinuirano ulaganje u društveno odgovorno poslovanje trebala bi biti okosnica rada svake kompanije jer se uloženi resursi itekako vrate, potrošači prepoznaju i cijene društveno odgovorne projekte, a čemu svjedoče i odlični prodajni rezultati te pozitivne reakcije s tržišta”, poručuju iz ove kompanije.

Vodeći se smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ali i slijedeći strategiju Republike Hrvatske o smanjenju prekomjernog unosa kuhinjske soli, PIK Vrbovec je prvi u Hrvatskoj predstavio cijeli asortiman mesnih proizvoda koji od sada sadrže 25 posto manje soli.

U skladu s tim, PIK paralelno radi na edukaciji potrošača o važnosti smanjenja prekomjernog unosa soli u organizam, potencijalnoj štetnosti za zdravlje te preporučenom dnevnom unosu soli.

Osim toga, PIK Vrbovec je bio i prva mesna industrija koja je prepoznala vrijednost projekta Meso hrvatskih farmi i potpisala Ugovor o dobrovoljnom označavanju svježeg pakiranog mesa s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom.

Danas je najveći nositelj ove oznake za svinjetinu, junetinu i mljeveno meso, čime se potrošačima jamči domaće podrijetlo, uzgoj i prerada svježeg pakiranog mesa. Iz hrvatskog uzgoja godišnje dolazi više od 450.000 svinja i 45.000 junadi s više od 100 farmi rasprostranjenih diljem Hrvatske.

PIK Vrbovec na ovaj način potiče razvoj domaćeg gospodarstva te slijedi svjetske trendove u zagovaranju kupovine lokalnih proizvoda, brinući pritom o dobrobiti životinja na farmama, ali i vodeći računa o zaštiti i očuvanju okoliša.

Tvrtka već dugi niz godina surađuje i sa Srednjom školom Vrbovec pa se tako svake godine sukladno potrebama izrađuje plan i program edukacije novih naraštaja mesara, dok su učenici svakodnevno prisutni u PIK Vrbovcu na praktičnoj nastavi, a odlaze i na edukacije u Dansku.

PIK stipendira učenike te ih po završetku srednjoškolskog obrazovanja zapošljava na radna mjesta definirana potrebama proizvodnje, što ovaj projekt čini više nego važnim za budućnost deficitarnog zanimanja – mesara, ali i pridonosi većoj zaposlenosti stanovnika vrbovečkog područja koji su već desetljećima povezani s mesnom industrijom.

Tvrtka je aktivno uključena i u očuvanje hrvatske kulture i tradicije jer već više od 30 godina podupire manifestaciju pod nazivom “Kaj su jeli naši stari”, kojoj tradicionalno daje i humanitarni karakter prikupljajući novčana sredstava za neprofitne udruge.

Valja nadodati kako PIK Vrbovec djeluje humanitarno i podržavajući donacijama brojne udruge, ustanove, privatne osobe i sl. Tako je, primjerice, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb grada Zagreba donirao 120 kilograma PIK mesnih prerađevina za desetero zagrebačkih školaraca iz socijalno najugroženijih obitelji.

dop-u-prakisOvom, kao i brojnim drugim donacijama, PIK Vrbovec osim što pomaže potrebitima, također želi potaknuti i ostale kompanije da djeluju humanitarno prema onima kojima je takva pomoć uistinu potrebna.

PIK Vrbovec iznimno veliku pozornost pridaje provedbi kako korporativne, tako i vlastite politike upravljanja okolišem, zdravljem i sigurnošću te energetskom učinkovitošću.

Uspostavljanjem sustava upravljanja okolišem u sve razine organizacije, teži se tome da održavani sustav upravljanja okolišem bude istinski prihvaćen od strane svih zaposlenika, podizvođača, dobavljača, kupaca, ovlaštenih pravnih subjekata i ostalih dionika.

Ispravnim postupanjem u gospodarenju otpadom PIK Vrbovec aktivno djeluje i sprječava onečišćenje tla, vode i zraka, a sve s ciljem očuvanja zdravlja ljudi i životinja te prirodnih resursa, kažu nam u ovoj tvrtki.

FOKUS NA ODRŽIVOST
Ovako strukturiran odnos prema cijelom spektru funkcija koje čine društveno odgovorno poslovanje definiran je korporativnom politikom Agrokor koncerna u kojem su društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj sastavni dio poslovne strategije te njegove vizije i misije, a ono je uključeno i u korporativnu kulturu Agrokora i njegove poslovne vrijednosti.

“Slijedom toga misija Agrokora oduvijek je bila osigurati najviše standarde kvalitete u proizvodnji i distribuciji prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda te kroz maloprodajnu mrežu kupcima pružiti najbolju vrijednost za novac vodeći se načelima konkurentnosti i društvene odgovornosti. Kvaliteta, održivi rast i razvoj te odgovorno poslovanje temeljne su korporativne vrijednosti Agrokora i osnova za izgradnju korporativne kulture”, ističu iz Agrokora koji je potpisnik Svjetskog sporazuma Ujedinjenih naroda od 2007. godine i član UN Global Compacta.

Orijentiranost na podržavanje temeljnih društvenih vrijednosti koje Svjetski sporazum promiče, Agrokor pokazuje i izvještavanjem o aktivnostima u izvješćima o održivosti koja se objavljuju dvogodišnje, kao i godišnjim izvješćem o provedbi načela UN Global Compacta u alternativnim godinama.

Nedavno je tako objavljeno i četvrto u nizu Izvješće o održivosti za razdoblje 2014. i 2015. godine, pripremljeno prema verziji G4 smjernica za izvještavanje o održivosti Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative – GRI).

Novo dvogodišnje Izvješće o održivosti detaljno opisuje aktivnosti Agrokora u sva četiri područja Sporazuma: ljudska i radna prava, okoliš i borba protiv korupcije.

“Agrokor kao član brojnih poslovnih i strukovnih udruženja te kao član UN Global Compacta, ovakvim načinom izvještavanja pokazuje kako je dugoročno održivo poslovanje jedan od ključnih prioriteta za dalji razvoj. Također, izvještavanjem dodatno potvrđujemo transparentnost poslovanja i naglašavamo korporativne vrijednosti i planove za budućnost Agrokor koncerna. Zanimljivo je i da je Agrokor koncern upravo zbog svoje veličine i različitih poslovnih funkcija koje uključuju maloprodaju, proizvodnju hrane, poljoprivredu i druge, poslovna grupacija u Hrvatskoj koja objavljuje najsloženije izvješće o održivosti”, kažu iz Agrokora.

Društvena odgovornost kompanija Agrokor koncerna neizostavan je dio svakodnevnog poslovanja, što pokazuju i brojne investicije u obnovljive izvore energije, energetski učinkovite tehnologije i transportne sustave, kao i investicije u lokalnu zajednicu te u edukaciju zaposlenika, a poseban fokus je stavljen i na istraživanje i razvoj. Također, kao važan aspekt društveno odgovornog poslovanja ističu i kvalitetne odnose sa svim ključnim dionicima, među kojima na posebno mjesto postavljaju svoje kupce.

“U Agrokoru sve segmente poslovanja krojimo prema potrebama, navikama i preferencijama naših kupaca, te se taj odnos trudimo graditi na vjernosti, povjerenju, transparentnoj komunikaciji i povratnim informacijama”, zaključuju iz Agrokora.

Goran Pavlović
goran@jatrgovac.hr

Prethodni članakSir – TV oglašavanje: Prava TV zvijezda
Sljedeći članakJužnoafrički fond kupio Arena centar za 237,5 milijuna eura