Drogerije: Glavni kanal za neprehranu

Drogerije su u proteklih nekoliko godina potvrdile svoju vodeću ulogu kada je riječ o maloprodaji neprehrambenih kategorija te i u 2013. bilježe rast unatoč smanjenju ukupnoga tržišta

Iz godine u godinu Nielsen bilježi smanjenje ukupnog broja objekata maloprodajnih trgovina neprehrambenih kategorija.

Naime, u 2010. je takvih trgovina na hrvatskom tržištu bilo 13.394, godinu potom njihov je broj pao na 12.748, dok je prema cenzusu provedenom 2012. godine taj broj dodatno smanjen i iznosi 12.447.

Međutim, kanal drogerija se može pohvaliti rastom broja objekata tako da u ovoj godini s 442 maloprodajna objekta drži 37% ukupne prodaje košarice neprehrambenih kategorija.

Formati u kojima se odvija značajna prodaja neprehrambenih kategorija, i koji po svojoj važnosti slijede drogerije, su supermarketi (objekti površine 301 – 2500 m2) s 25% i hipermarketi (objekti površine veće od 2500 m2) sa 17% važnosti.


KUPOVNE NAVIKE
Nielsen svake godine u isto vrijeme, obično u veljači, provodi istraživanje Shopper Trends o kupovnim navikama potrošača.

Ovogodišnje istraživanje pokazalo je da se tijekom 2013. broj posjeta drogerijama nije promijenio u odnosu na prošlu godinu s obzirom na to da prosječan hrvatski kupac dva puta mjesečno odlazi u drogerije.

Međutim, u usporedbi s prošlim godinama, raste broj kupaca koji svoju kupovinu obavljaju u drogerijama pri čemu je postotak kupaca koji povremeno odlaze u drogerije porastao na 81%, dok trend rasta bilježi i broj kupaca koji su u prethodna četiri tjedna kupovali u drogerijama i kojih ima ukupno 58%, a porastao je i broj anketiranih potrošača koji su kupovali u drogerijama na 26%.

Uvidom u Nielsenov panel trgovina i podatke za prodaju neprehrambenih kategorija koje Nielsen prati na hrvatskom tržištu, dolazimo do detaljnijih informacija vezanih za prodaju neprehrambenih proizvoda.


NAJPRODAVANIJE KATEGORIJE
Prodaja svih neprehrambenih kategorija je u Hrvatskoj, ako usporedimo period od siječnja do kolovoza 2013. godine s prodajom u istom periodu prošle godine, pala za 1,3%, dok su drogerije istodobno zabilježile rast vrijednosne prodaje od 2,4%.

Iako im je prodaja od početka 2013. godine smanjena za 2,1%, dječje pelene su vrijednosno najprodavanija neprehrambena kategorija u drogerijama koju slijede kategorije dezodoransa, boje za kosu i njega kože lica.

Od svih neprehrambenih kategorija najveći rast vrijednosne prodaje u drogerijama od početka 2013. godine zabilježile su kategorije osvježivača odjeće, zatim sredstava za uklanjanje mrlja i toaletnog papira.

S druge strane, kategorije koje su imale najveći pad vrijednosne prodaje su korektori za lice, sredstva za čišćenje tepiha i tapisona te pilinzi za lice.

Mirna Pajtak

Prethodni članakZeleni dan Carlsberga Croatia
Sljedeći članakDrogerijski lanci: BIPA