city-centar-split-ftdS ciljem podupiranja razvoja maloprodajne infrastrukture u Hrvatskoj Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) odlučila je zajmom od 68 milijuna eura financirati gradnju suvremenog i energetski učinkovitog trgovačkog centra u Splitu, priopćeno je u utorak iz EBRD-a.

Kako je dalje priopćeno, City Center One u Splitu prostirat će na ukupno 68.000 četvornih metara, s ukupno 2.600 parkirališnih mjesta. U EBRD-u naglašavaju da će gradnja uključivati upotrebu naprednih tehnologija štednje energije, poput fotoelektričnih solarnih ploča, te prikupljanja neekonomično potrošene energije, integriranog sustava upravljanja objektom, štedljivih rasvjetnih tijela i ekonomične potrošnje vode. Tako se za novi projekt planira ušteda 4.700 megavatsati električne energije i više od 1.800 tona ugljičnog dioksida godišnje, u usporedbi s projektima koji ne uključuju ulaganje u uštedu energije.

Zajmoprimac Kaufmann i Hoffmann d.o.o. u većinskom je vlasništvu austrijske Kauffmann Grupe koja ima dugu i uspješnu tradiciju u građevinskim i projektima upravljanja komercijalnim nekretninama, uključujući zagrebački City Center One. Uz potporu EBRD-ovog zajma, Kaufmann i Hoffmann izgradit će prvi suvremeni trgovački centar treće generacije u Splitu, koji trenutno zaostaje za drugim gradovima u srednjoj i istočnoj Europi po pitanju prostorne veličine trgovačkih centara.

S obzirom na nisku razinu energetske potrošnje spomenuti će projekt EBRD-u biti prvi slučaj financiranja gradnje energetski pasivne građevine i prvi projekt u Hrvatskoj s međunarodnim certifikatom Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM), navodi se dalje u priopćenju. Strukturirano prema bančinoj shemi zajma A/B, EBRD će na vlastitom računu zadržati 31 milijun eura dok će 37 milijuna eura biti sindicirano na BAWAG i Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich. (SEEbiz)