Zagrebačka tvrtka Fragaria povukla pet milijuna kuna iz programa SAPARD

z2801nr2Zagrebačka tvrtka Fragaria uspjela je čak četiri puta povući novac iz programa SAPARD, posebno programa EU za razvitak poljoprivrede i ruralnih područja. No, kao i mnogima drugima koji se ne uspijevaju izboriti za novac iz europskih fondova, ni Fragariji na početku nije najbolje krenulo. Na prva dva natječaja na koja su se javili nisu prošli. Glavni direktor Tihomir Peraić pojasnio je da su uvjeti prvi put bili takvi da ih ni jedna tvrtka nije mogla ispuniti, a ako bi ih koja tvrtka kojim slučajem ispunjavala, onda joj ne bi trebala pomoć.

– S novcem iz SAPARD-a lakše je ostvariti svoje poslovne planove. Ipak oni daju 50 posto novca potrebnog za projekt, a u tom slučaju mnogo je lakše ići prema bankama od kojih se dobiva i povoljnija kamata.

Od HBOR-a smo tako dobili drugih 50 posto potrebnih sredstava, uz kamatu od samo dva posto, kazao je Peraić. Temeljni posao Fragarije, tvrtke sa sto zaposlenih, je proizvodnja voća, posebno jagoda te jabuka, a etablirala se i u proizvodnji i pripremi rezane salate. Zahvaljujući europskom novcu tvrtka je uspjela znatno unaprijediti i modernizirati svoju proizvodnju. Proizvodnju jabuka unaprijedili su kupnjom dva posebna stroja za berbu te kupnjom 7.000 boks-paleta kapaciteta po 300 kilograma u koje spremaju jabuke. Prije te nabavke boks-palete morali su znatnim dijelom unajmljivati, a sada ih posjeduju dovoljno za njihov prosječan godišnji urod nešto veći od 2.000 tona.

Unaprijedili su i svoju proizvodnju raznih vrsta rezanih salata pakiranih u vrećice. Jedan natječaj im je omogućio nabavku opreme za gradnju tvornice za preradu salate u Kupinečkom Kraljevcu, a drugi kupnju posebnog stroja koji u vrećicama sa salatom stvara modificiranu atmosferu u kojoj je samo dva posto kisika, što omogućava zadržavanje kvalitete salate osam dana. Ti su programi bili posebno bitni za tvrtku. Ona, naime, godinama opskrbljuje McDonald’sove restorane u Hrvatskoj rezanom salatom. Zahtjevi te kompanije iznimno su precizni, detaljni i strogi kad je u pitanju i način rezanja, ali i kvaliteta i zdravstvena ispravnost namirnica. Bez novca iz SAPARD-a Fragaria bi vjerojatno izgubila taj posao jer naprosto ne bi više mogla ispunjavati zahtjeve McDonald’sa. Nadalje, višestruko su povećali kapacitete što je rezultiralo i angažiranjem većeg broja kooperanata koji proizvode razne vrste zelene salate, matovilca i radića nego što ih je bilo prije povlačenja novca iz fondova. Sve to rezultiralo je suradnjom i s velikim trgovačkim lancima. Fragaria je ukupno iz SAPARD-a povukla 5.140.346,88 kuna.

Tvrtka i ubuduće namjerava koristiti europski novac za modernizaciju. Vjerojatno će iz programa IPARD pokušati dobiti novac za program smrzavanja sitnog voća, posebno jagoda. Temeljna je odrednica tvrtke kvaliteta i sigurnost proizvoda, kazao je Peraić, jer »Europska unija ne ide toliko za povećanjem proizvodnje«. (Novi list)