EuroShop 2023 – Izvješće: Olimpijske igre u svijetu maloprodaje

Širenje globalne pokrivenosti, kako u pogledu izlagača, tako i na strani posjetitelja, još je jednom potvrdila globalno vodeću poziciju sajma EuroShop koji u pravom smislu te riječi predstavlja Olimpijske igre među svjetskim izložbama namijenjenim sektoru maloprodaje. Unatoč svim izazovima investicije u razvoj maloprodajne djelatnosti nikako ne posustaju, glavna je poruka s ovogodišnje ekshibicije.

Nakon pet užurbanih dana spuštena je zavjesa na najveći svjetski maloprodajni sajam, EuroShop 2023, koji se svake tri godine održava u sajamskim prostorima Messe Düsseldorf uz poslovično izvrsnu organizaciju. Od 26. veljače do 2. ožujka EuroShop je predstavljao globalnu platformu za intenzivne osobne kontakte ukupno 1.830 izlagača s više od 81.000 profesionalnih posjetitelja koji su u grad na sjeveru Njemačke došli sa svih pet kontinenata.

Među njima je bilo i deset hrvatskih izlagača koji su svoj know-how predstavili svjetskoj publici nudeći rješenja koja svoju primjenu mogu pronaći i na puno većim tržištima od hrvatskog. Razgovarajući s njima na sajmu željeli smo, uz dakako dojmove i rezultate koje su ostvarili tijekom izložbe, sa stručnom javnošću podijeliti i njihove poruke za druge tvrtke u Hrvatskoj koje imaju kvalitetne proizvode i rješenja a krzmaju se kada je riječ o nastupima na ovakvim međunarodnim, globalnim platformama. Naši izlagači s ovogodišnjeg EuroShopa poručuju da treba vjerovati u sebe te stručnoj javnosti predstaviti svoja rješenja koja će na testu globalne potražnje ili potvrditi svoju kvalitetu i osigurati poslovni uspjeh ili će se otkriti manjkavosti i nedostatke te ukazati na smjer u kojem se treba okrenuti.

MAGNET ZA INDUSTRIJU
Što o rezultatima ovogodišnjeg sajma misli direktor Messe Düsseldorf, Erhard Wienkamp, doznali smo iz priopćenja koje je objavljeno po završetku manifestacije. “Imajući u vidu trenutne izazove u maloprodaji, oduševljeni smo što je EuroShop još jednom ispunio svoju ulogu kao vodeći svjetski sajam koji pruža smjernice i orijentaciju cijeloj djelatnosti. Našim izlagačima dugujemo veliki kompliment. Svojom inovativnom snagom ponovno su se pokazali magnetom za cijelu industriju. Na strani posjetitelja, EuroShop je još jednom impresionirao visokom razinom internacionalnosti te je uspio zabilježiti daljnje povećanje udjela ključnih donositelja odluka u ukupnoj publici sajma”, rekao je Wienkamp izrazivši veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima. U priopćenju organizatora sajma ističe se kako su izlagači došli iz 55 zemalja te da su povratne informacije od njih također iznimno pozitivne prvenstveno u pogledu ostvarenja dobrih poslovnih kontakata te spremnosti maloprodajnih predstavnika na ulaganja u svoje poslovanje. Pritom je udio posjetitelja iz sektora maloprodaje ove godine porastao za 9 posto u odnosu na sajam održan 2020. godine te oni sada čine više od 50 posto ukupnog broja posjetitelja.

U provedenoj anketi izlagači su pohvalili visoku razinu međunarodne zastupljenosti na sajmu s obzirom na to da je 68 posto publike EuroShopa došlo iz inozemstva, izvan Njemačke. Posebno je veselilo povećanje posjetitelja iz jugoistočne Azije, Afrike i Sjeverne Amerike. Sve u svemu, trgovinski posjetitelji iz 141 države doputovali su na EuroShop 2023, uključujući i one iz dalekih zemalja poput Brazila, Australije i Novog Zelanda.

POKRETAČKA SNAGA
“EuroShop je još jednom dokazao svoju posebnu poziciju pokretačke snage u maloprodaji”, rekao je Michael Gerling, predsjednik Savjetodavnog odbora EuroShopa i izvršni direktor EHI – maloprodajnog instituta. Rezimirajući je dodao: “Ponovno se pokazao izvorom inspiracije i impresivno je potvrdio svoju važnost kao vodeći međunarodni sajam. Nakon tri teške godine, trgovci se suočavaju s ključnim ulaganjima u vezi s budućim temama digitalizacije, upravljanja energijom i održivosti.”

EuroShop 2023 ponudio je sve za ispunjavanje današnjih zahtjeva kupaca: u offline segmentu maloprodajni kupci i dalje vole uroniti u svijet iskustva ispunjavajući svoje emocionalne potrebe. S druge strane, oni ne žele odustati od praktičnosti, brzine i visokog stupnja personalizacije u kojem uživaju dok kupuju putem interneta. Upravo zbog toga digitalizacija je dobila ogroman zamah u gotovo svim segmentima maloprodaje. EuroShop je bio jasan odraz ove transformacije. Buzzwords poput Smart Shopping, Connected Retail, Seamless Shopping ili Customer Centricity bile su sveprisutne na sajmu.

Održivost je bila tema koja se provlačila kroz sva područja ovogodišnjeg EuroShopa. Izlagači su na impresivan način pokazali kako održivost u opremanju trgovina ne samo doprinosi očuvanju okoliša, već nudi i obilje materijala za storytelling – od inovativnih, biorazgradivih materijala za opremu trgovina do displeja izrađenih od sirovina prikupljenih iz oceanskog otpada. Nadalje, tema uštede energije bila je u središtu interesa, posebno u segmentima izložbe posvećenima hladnjacima i osvjetljenju prodajnih prostora. Glavne izlagačke aktivnosti te susrete ponude i potražnje pratio je i bogat program popratnih događaja kao što su praktična predavanja i prikaz najboljih praksi na sedam pozornica, brojne specijalne prezentacije te renomirane nagrade najboljim izlagačima.

ODRŽIVOST U FOKUSU
Jedna od tvrtki koja pridaje veliku važnost svom nastupu na sajmu EuroShop je naš dugogodišnji partner TOMRA koja je ove godine ponijela i naslov platinastog izlagača. Kao globalni lider u automatiziranom prikupu ambalaže na EuroShopu su nastavili pomicati granice u tom važnom području koje ima višestruki značaj, kako za samu djelatnost maloprodaje, tako i za širu društvenu zajednicu. O tome zorno govori i Direktiva za jednokratnu plastiku koja obvezuje članice Europske unije da osiguraju prikup 90 posto plastičnih boca do 2029. godine pri čemu bi udio recikliranih boca na tržištu trebao dosegnuti 30 posto do 2030. godine. Od predstavljenih rješenja na EuroShopu osobit naglasak bio je na novom “Multi-feed” sustavu koji omogućuje značajno brži povrat jer kupci samo istresu vreće s bocama u stroj koji to potom sortira, što znači da ne moraju vraćati boce jednu po jednu. Ovaj je sustav predstavljen na EuroShopu 2020 te je bio namijenjen za velike prodavaonice, a sada je lansiran novi koncept koji je prilagodljiv svim veličinama prodavaonica. Uz to, predstavljeni su i unaprijeđeni sustavi za pohranu prikupljene ambalaže u trgovinama, digitalna aplikacija koja osoblju trgovine u realnom vremenu daje informacije o sustavu te koncepti održavanja kako bi se produžio vijek trajanja stroja i smanjili troškovi. “TOMRA diktira tempo inovacija i definira industriju već 50 godina, a ove godine nastavljamo s inovacijama otkrivajući naše nove koncepte. Nastojimo osigurati da recikliranje radi za trgovce na malo. S trgovinama koje služe kao mjesto gdje potrošači kupuju svoja pića i vraćaju prazne boce na recikliranje, upravo trgovci postaju samo srce Clean Loop Recyclinga igrajući ključnu ulogu u tom procesu”, rekao je Harald Henriksen, direktor TOMRA Collection, poslovnog segmenta koji se bavi automatiziranim prikupom ambalaže.

EuroShop 2023.

Ususret ovogodišnjoj izložbi TOMRA je provela i veliko istraživanje na sedam europskih tržišta koja imaju implementirane “return to retail” sustave povratne naknade. Online anketa korisnika u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Slovačkoj dala je zanimljive rezultate, a najznakovitije je svakako da čak 87 posto ispitanih dobivenu naknadu za povrat ambalaže potroši u samoj trgovini. Najveći dio njih pritom ambalažu vraća jedan do dva puta mjesečno, njih 46 posto, a slijede oni koji to čine na tjednoj bazi kojih ima 26 posto.

Domaćini na štandu Tomre bili su nam Jerko Mavra i Zlatko Hakenberg, koji na hrvatskom tržištu već dugi niz godina uspješno razvijaju cjelokupan sustav prikupa ambalaže surađujući kako s institucijama, tako i s partnerima na tržištu, kako bi Hrvatska ostvarila zacrtane ciljeve u ovom području.

VELIKE INOVACIJE
Štrajk pojedinih javnih službi u Düsseldorfu koji se odvijao baš u vrijeme trajanja sajma paralizirao je javni prijevoz, a ni taksi službe nisu bile u punoj funkciji. Tako smo se snalazili kako smo znali i umjeli, no sve je olakšalo uistinu predivno, sunčano vrijeme pa se moglo i prošetati nekoliko kilometara do sajma. Nakon Tomre obišli smo sve štandove naših izlagača, a posebno nas je impresioniralo rješenje čakovečkog Promminga koji su, među ostalim, predstavili koncept hibridne blagajne koja se, pritiskom na gumb, iz klasične blagajne na kojoj radi prodavač pretvara u samonaplatnu blagajnu tako da se time rješava jedan od glavnih boljki u prodavaonicama – zatvorena blagajna. Tomislav Kralj, izvršni direktor tvrtke, rekao nam je da su predstavnici žirija EuroShopa bili oduševljeni ovim rješenjem te su izrazili žaljenje što se iz Promminga nisu prijavili jer da su uvjereni kako bi osvojili prvu nagradu za predstavljeno rješenje.

Na štandu Promminga podružili smo se i s kolegama iz švedske tvrtke HL Display, čiji nas je direktor prodaje za Sloveniju, Hrvatsku i BiH, Darko Čavić, pozvao da obiđemo i njihov štand te provjerimo kakvu ponudu za opremu interijera trgovina nude tržištu pa samim time i hrvatskim partnerima u maloprodaji.

Veterani nastupa na sajmovima su kolege iz tvrtke PIS koji su i na ovogodišnjem EuroShopu predstavili svoja rješenja. U ugodnom razgovoru istaknuli su kako su izuzetno zadovoljni svojim nastupom uz poruku kako hrvatske tvrtke, koje su po svom obujmu male u odnosu na velike svjetske korporacije, upravo zbog toga izuzetno fleksibilne te klijentima nude prilagođena, custom-made rješenja koja se savršeno integriraju u poslovanje maloprodajnih partnera.

I tvrtka b.t.c. iz Nedelišća nastupa redovito na međunarodnim sajmovima te su i ove godine više nego zadovoljni ostvarenim kontaktima koji će u konačnici donijeti nove poslove i širenje na brojna tržišta. Uz izjave svih izlagača u kojima će iz prve ruke sumirati svoje dojmove oko nastupa na sajmu, a koje dolaze na stranicama koje slijede, više o njihovom trenutnom poslovanju i budućim planovima možete doznati u serijalu intervjua koje ćemo u nastupajućim tjednima objavljivati na našem portalu JaTRGOVAC.hr.

Sveukupno gledano, uvjereni smo da svi izlagači i posjetitelji nose vrijedno iskustvo sa sajma, a mnogi su dogovorili i vrijedne suradnje koje će se valorizirati u mjesecima i godinama koje dolaze.

Sljedeći EuroShop održat će se u Düsseldorfu od 22. do 26. veljače 2026.

EuroShop 2023 – Izjave

TOMRA Systems – Jerko Mavra, izvršni direktor
Ove smo se godine, osim predstavljenih inovativnih koncepata, fokusirali na daljnju integraciju digitalnih usluga u pogledu servisa, dostupnosti i integracije cijelog pozadinskog posla. Na EuroShopu nismo izložili nove modele, nego smo se odlučili predstaviti tri inovativna koncepta – Multi feed, Single feed i novi Backroom, odnosno novu pozadinsku opremu.

Novi koncepti osmišljeni su i realizirani u intenzivnoj i kontinuiranoj komunikaciji s našim korisnicima kako bi se u takvoj sinergiji unaprijedila učinkovitost ukupnog sustava. Koncepti će se dalje prilagođavati sukladno specifičnim potrebama svakog pojedinog korisnika. Sustav povratne naknade širi svoj doseg podržan od strane ciljeva Europske unije koji idu za time da se poveća prikupljanje ambalažnih materijala te osigura recikliranje i ponovna uporaba. Istraživanja pokazuju kako je razina osviještenosti kupaca kada je riječ o očuvanju resursa sve veća i da im upravo povrat ambalaže predstavlja sve važniji argument pri izboru trgovine. S druge strane, Tomra omogućuje da prikup ambalaže bude brz i učinkovit, a to će se dodatno unaprijediti novim Multi-feed sustavom koji se može integrirati na postojeće pozadinsko postrojenje kod naših korisnika. Sveukupno, našim smo nastupom kao i odazivom partnera iz maloprodaje izuzetno zadovoljni te je EuroShop još jednom pokazao svoju važnost u direktnoj komunikaciji na ostvarenju boljeg poslovanja za sve dionike u lancu.

BALBOA – Žarko Novak, Key Account Manager
Ove godine tvrtka Balboa d.o.o. prilikom izlaganja stavila je posebni naglasak na kompleksne prodajne i izložbene stalke. Prikazani su uzorci izrađeni od više vrsta materijala ( metal, drvo, plexy, karton..) s više varijanti dekorativne rasvjete.

Svi elementi izrađeni su u vlastitim proizvodnim pogonima koji su od nedavno značajno prošireni. Uz navedene stalke prezentirana je i velika ponuda svih vrsta POS proizvoda. Atraktivni uzorci privukli su veliki broj zainteresiranih kupaca pa možemo reći da smo zadovoljni ostvarenim kontaktima sa sajma. Iako ukupni troškovi ovakvih globalnih izlaganja nisu mali, ovaj sajam vidimo kao priliku da potencijalnim kupcima uživo predstavimo naše proizvode. Isto tako sajam otvara mogućnost praćenja trendova i noviteta u našoj branši.

b.t.c. – Nikola Pečet, voditelj IT & RD odjela
Jako smo zadovoljni nastupom na sajmu. Sve je to odraz naših dugogodišnjih napora za iskorak na internacionalnu scenu sa softverskim rješenjima i možemo reći kako je taj naš trud ove godine uistinu nagrađen. U proteklih nekoliko godina uspjeli smo proizvesti jedinstveni softver koji nema konkurenciju na tržištu te je potražnja za njim izuzetno velika.

Na EuroShopu smo ugovorili nekoliko projekata koji će se realizirati u idućim mjesecima. Od ponude koji smo prezentirali za retail su najzanimljiviji naši uređaji za deponiranje gotovine tzv. pametni sef koji nudimo kao uslugu po principu ključ u ruke od prijevoza gotovine do konekcije s bankom. Glavno tržište za naše poslovne operacije su zemlje bivše Jugoslavije, ali upravo preko ovakvih nastupa usmjerenima na globalnu publiku u zadnjim smo godinama izašli i na tržišta Maroka, Rusije, Kazahstana i Kuvajta. U narednim godinama očekujemo izraziti rast izvoza softverskih rješenja koja proizvodimo i tome se planiramo maksimalno posvetiti. Imamo svoju viziju što želimo postići u budućnosti, a sastavni dio toga bit će i nastup na ovom ili sličnim sajmovima u godinama koje dolaze.

FED – Goran Vili, direktor prodaje
Tvrtka FED na tržištu je prisutna od 1997. godine, imamo 50 zaposlenih te smo se fokusirali na klijente koji traže proizvode s dodanom vrijednošću. Riječ je uglavnom o klijentima iz FMCG industrije koji žele komunicirati premium poziciju svojih proizvoda te su spremni uložiti sredstva u takvu prezentaciju dodane vrijednosti.

Hrvatska je malo tržište pa smo slijedom toga naše kreativne i proizvodne potencijale odlučili predstaviti svjetskoj publici. Da nudimo konkurentan proizvod potvrđuje i reakcija posjetitelja na štandu koji su primarno zainteresirani za kvalitetu proizvoda koju nudimo. Naš je glavni cilj pokriti bliska tržišta, kao što su Slovenija, Austrija, Italija i Njemačka, ali spremni smo klijentima ponuditi rješenja bez obzira odakle oni dolazili. Na protekla izdanja EuroShopa dolazili smo kao posjetitelji te smo se uvjerili kako je došlo vrijeme da i mi pokažemo što nudimo. Kroz nastup smo dobili potvrdu da je naš proizvod zanimljiv, da postoje klijenti kojima to možemo plasirati te smo uspostavili brojne kontakte s ljudima iz cijelog svijeta. Vjerujemo da ćemo slijedom toga neke suradnje i realizirati.

Infoart – Mario Hegedüs, direktor
Kao vodeći regionalni ponuđač cjelovitih IT sustava za maloprodaju, ali i kompletan ERP, Infoart je prva domaća tvrtka koja u tom segmentu uspješno izlazi na tržište zapadne Europe. Godinama ulažemo u razvoj i unapređenje naših proizvoda, a u Düsseldorfu smo dobili potvrdu da je to pravi potez. Unatoč jakoj konkurenciji, klijenti su prepoznali naše prednosti – prvenstveno fleksibilnost, tehnološke i procesne iskorake koje smo napravili zahvaljujući našim izvanrednim ljudskim resursima, ali i pouzdanim i vrijednim partnerima koje imamo na domaćem i regionalnom tržištu.

Posebno smo ponosni na novu generaciju našeg MasterERP-a, koja nam u tržišnoj utakmici s tzv. globalnim rješenjima donosi brojne prednosti. Naime, u prošlosti je bilo gotovo nezamislivo da neka hrvatska tvrtka supstituira strano rješenje i kod domaćih klijenata, a sada smo u stanju to napraviti i na njihovim domicilnim tržištima. Zbog velikog interesa planiramo otvaranje podružnica u Njemačkoj i Nizozemskoj. Najveće reference Infoarta vezane su upravo za implementacije vlastitog ERP sustava na području upravljanja maloprodajom, veleprodajom, financijama i ljudskim resursima. Trenutno je u kompaniji zaposleno više od 70 stručnjaka, uglavnom eksperata iz područja developmenta i konzaltinga, koji pružaju usluge srednjim i velikim korisnicima u privatnom i javnom sektoru. Riječ je o korporacijama poput Tiska, AutoZubaka, iNovina, Vindije, Školske knjige, BINA-Istre, Telemacha, HRT-a, Zagrebačkog holdinga, Porezne uprave itd.

PIS – Dražen Brašnić, prodaja poslovnih rješenja
Na EuroShop smo i ove godine došli pokazati kako možemo pokriti svakog retailera sa svim funkcionalnostima vezanim za njihov ERP. Što se tiče hardverskog dijela, PIS je službeni partner Diebold Nixdorfa te smo integrirani u njihova vrhunska POS rješenja. Ipak, fokus je na našoj mobilnoj aplikaciji koju smo doradili i uveli neke dodatne funkcionalnosti, a jednako tako smo unaprijedili i naše maloprodajne i veleprodajne module.

U razgovoru s potencijalnim klijentima koji dolaze iz cijelog svijeta zapravo na najbolji način potvrđujemo vrijednost tih rješenja. Moramo biti svjesni, pri čemu mislim i na druge hrvatske tvrtke, da dokazana rješenja koja nudimo tržištu u tolikoj mjeri pokrivaju specifične potrebe i globalnih igrača da ne trebamo biti lažno skromni. Sajmovi su od izuzetne važnosti za našu marketinšku prezentaciju svijetu te bi na tome trebalo sustavno poraditi i to primarno sa strane Hrvatske gospodarske komore. U PIS-u smo još jednom potvrdili da imamo izvrsna rješenja, čiju prilagodljivost osigurava kreativan i fleksibilan poslovni model koji je produktivniji od nekih daleko većih, globalnih sustava.

HL Display – Darko Čavić, direktor prodaje za Adria regiju
Na našem štandu bilo je vrlo živo, a o tome ponajbolje govori podatak da su ga posjetili predstavnici iz čak 120 država. Time smo izuzetno zadovoljni te smo na EuroShopu kao najvećem sajmu za maloprodaju dobili jasan feedback da svoju ponudu razvijamo u pravom smjeru.

Partneri iz trgovine prepoznali su prednost naših rješenja koja im omogućavaju da smanje operativne troškove u svojim trgovinama, prvenstveno kada je riječ o optimizaciji troškova rada. U Adria regiji surađujemo sa svim vodećim trgovcima te ostvarujemo suradnju s internacionalnim, regionalnim i lokalnim brendovima kao i s tvrtkama koji se bave opremanjem trgovina. Naša ponuda dijeli se u četiri glavna stupa inovacija: fresh, automatizacija polica, packaging free odnosno prodaja nepakirane hrane u rinfuzi te održivi odabir. Inače, HL Display je švedska tvrtka koja je sa svojim rješenjima prisutna u više od 70 zemalja. U sklopu naše organizacije imamo i dizajnerske timove koji su spremni odgovoriti na sve želje i potrebe klijenata, a čija je kreativnost dobila veliku potvrdu i na ovogodišnjem EuroShopu.

Presenta nova – Matija Pintur, direktor prodaje
Prvi puta izlažemo na EuroShopu te smo vrlo zadovoljni jer smo zabilježili veliki broj upita iz cijelog svijeta. S obzirom na to da smo specijalizirani za optičarsko tržište zapravo smo pozitivno iznenađeni koliko je upita došlo za primjenu sistema koje nudimo u drugim retail branšama, ali i uredskom segmentu te kućanstvima.

Na sajmu smo predstavili naš patentirani brend Struktura koji je sa svojim cordless sistemom izlaganja prilagodljiv za različite namjene. U tom sistemu nema nikakvog kabela pa je rasvjetu moguće postaviti na bilo koju poziciju pri čemu su mogućnosti prilagodbe svakom projektu ili potrebama klijenta neograničene. Na sajmu smo dobili dosta upita posjetitelja s Bliskog istoka za parfumerije i beauty store-ove, zatim su tu tobacco shopovi, ljekarne, suvenirnice, zlatarne i urari. Inače, Presenta nova danas ima od 40 do 50 zaposlenih, a na tržištu je prisutna već dvadesetak godina. Poslujemo po cijelom svijetu, a najveća su nam tržišta Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Kanada. Urede imamo u Njemačkoj i SAD-u, pri čemu nam je glavni showroom u njemačkom Mannheimu.

Prodigital – Denis Čigir, izvršni direktor
Na EuroShopu izlažemo po treći put te smo sa svakim nastupom bili zadovoljni, premda na ovogodišnjoj izložbi primjećujemo nešto manju posjećenost nego ranije. To dakako ne mora biti presudno za uspješnost pa ćemo vidjeti kako će se ostvareni kontakti pokazati nakon sajma.

Naš je opći dojam da je pokazani interes nešto drugačiji nego prethodnih godina, kao da postoji neka zatvorenost kod posjetitelja jer manje informacija traže, a manje informacija i daju o svojim željama i potrebama. Je li tome razlog dugi period covida, zatvorenosti, online komunikacije s partnerima, teško mi je reći, ali promjena je vidljiva. To dakako ne mora nužno značiti da je naš nastup bio manje uspješan jer veći broj kontakata ne mora sam po sebi donijeti više ugovora niti će nas to nagnati da odustanemo od sajma. Štoviše, već planiramo nastup na sljedećem EuroShopu. Od predstavljenog asortimana, uz kartonske stalke koji su naš core business, našim partnerima nudimo različita custom-made rješenja o čemu zorno svjedoči naš štand koji se uistinu ističe na cijeloj izložbi. Na međunarodnom tržištu najviše radimo s partnerima iz Njemačke i Nizozemske, a želimo otvoriti i austrijsko tržište.

Promming – Tomislav Kralj, izvršni direktor
Na najvećem svjetskom sajmu retail opreme nastupamo od 2017. godine. Ovoga puta stručnoj publici predstavili smo hibridnu blagajnu koja je konvertibilna te se iz klasične pretvara u samonaplatnu pritiskom na gumb.

To je jedna od inovacija koja je kod postojećih, ali i potencijalnih novih kupaca, naišla na veliki interes i vjerujemo da bi to u budućnosti mogao biti jedan od naših najvažnijih proizvoda. Važna prednost je da kontrolna vaga može primiti do 50 kg, što znači da kupci mogu obaviti i veliku kupnju te sami obaviti naplatu. Druga inovacija je display za voće i povrće koji u sebi ima jedan linearni modulator s baterijskim pogonom te se pritiskom na gumb podiže druga etaža i površina za izlaganje povećava za jednu trećinu. Time trgovac ovisno o potrebi povećava ili smanjuje površinu za izlaganje ove vrste proizvoda. Cijeli display je mobilan, na kotačima, pa se može lagano pozicionirati na bilo koje mjesto u trgovini ili ispred objekta. I za ovu inovaciju vjerujemo da u budućnosti može biti hit na tržištu, a povratne informacije s EuroShopa svakako nam ulijevaju povjerenje.

TAS Truck Advertising Solution – Renato Kunštek
TAS je sestrinska tvrtka Print Grupe u kojoj se nalazim na poziciji člana uprave. Radi se o digitalnoj tiskari koja ima proizvodnju u Hrvatskoj u Svetoj Nedelji i Novom Sadu u Srbiji s ukupno zaposlenih 300 djelatnika.

Print Grupa je kao izlagač nastupila 2020. na prošlom izdanju EuroShopa, a ove godine odlučili smo predstaviti TAS Truck Advertising Solution koji je osmišljen kao inovativni okvir koji se montira na kamione, vrlo je tanak i zahvalan te ga odlikuje jednostavna montaža. Moram priznati da je interes koji smo pobudili na sajmu uistinu ogroman te imamo zahtjeve za zastupstvo iz čak 40 zemalja. Pozitivno smo iznenađeni sa svime, nismo uopće očekivali da ćemo s našim proizvodom privući toliku pažnju jer je praktično pola svijeta zainteresirano za distribuciju ovog inovativnog rješenja. Hrvatskim tvrtkama koje imaju kvalitetne proizvode apsolutno preporučujem da izađu na međunarodne sajmove i potpuno sam uvjeren da to neće požaliti, nego da će im se to ulaganje višestruko isplatiti.

Velprom – Igor Roksa, Voditelj ključnih kupaca
Generalno mogu reći da smo zadovoljni nastupom na sajmu, iako to dosta ovisi i o samoj lokaciji. Naime, naš paviljon nije popunjen onako kako smo očekivali pa nam je to donekle utjecalo na ukupni dojam i rezultate prezentacije. Ipak, puno ljudi prolazi pored štanda, interes postoji kako iz Europe, tako i iz Afrike i Amerike, te smo i ovim nastupom pokazali našu orijentaciju prema stranim tržištima.

Zasad nam je udio izvoza oko 30 posto te nam je cilj to unaprijediti u godinama koje dolaze. Tvrtka Velprom locirana je u Velikoj Gorici te se primarno bavi kartonažom odnosno kartonskim stalcima, svim POS i POP displayima, a radimo i s pločastim materijalima. Drugi dio proizvodnje je ambalaža – radimo kaširanu ambalažu i ambalažu iz punoga kartona. Klijentima na EuroShopu nudimo cjelokupno rješenje jer ne samo da možemo napraviti stalke, već i ambalažu za te stalke. Tako od jednog dobavljača mogu dobiti dva proizvoda odjednom. Na prošlom EuroShopu ostvarili smo suradnju s dva njemačka partnera pa ako nakon ovog sajma realiziramo nešto slično bit ćemo zadovoljni.

Prethodni članakJa TRGOVAC ožujak 2023.
Sljedeći članakSuper Jon staklo