Fine Food, proizvođač peciva, drugih pekarskih proizvoda i slastica i ujedno vlasnik 12 objekata u Sarajevu odnedavno nudi franšizu u regiji, ali i zemljama EU. U svojoj mreži imaju već dvije franšizne jedinice.

Iako brend postoji svega tri godine, Fine Food je utemeljen na obiteljskom biznisu starom dva desetljeća, prenosi Indikator.ba. Naime, holdinig Badeco Adria je prije tri godine preuzela kompaniju Aspek, nekada inovatora u pekarskom sektoru u Bosni i Hercegovini. Aspek je bio obiteljski biznis koji je svoj put krčio godinama.

Eldin Hodžić, stručni suradnik za razvoj novih proizvoda i poslovnih procesa u Fine Foodu, kaže da je Aspek preuzet s idejom da se investicijama, novim menadžmentom i restrukturiranjem posao dovede na višu razinu i izgradi novi lider u pekarskoj industriji na bosanskohercegovačkom tržištu, pa i šire. Trenutno zapošljavaju oko 200 radnika, a proizvodni pogon kompanije se prostire na 4.000 četvornih metara.

“Posljednjih godina smo uložili značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje. U ovom trenutku težište je na dubokozamrznutim proizvodima, pa smo kupili najmoderniji šoker u regiji koji je energetski znatno učinkovitiji jer radi na plin CO2. Najveći broj šokera na tržištu zapravo radi na freon. Na taj način brinemo i o ekologiji. Ovaj stroj je za nas izuzetno važan jer se koristi za duboko zamrzavanje proizvoda, a tehnologija omogućava da se zadrži njihova nutritivna vrijednost te je kvaliteta ista kao da su se pekli odmah nakon pripreme. Osim toga, instalirali smo odličnu liniju za proizvodnju pita. Uspostavili smo sve procese u skladu s najvišim standardima – HACCP, Halal, ISO 2009:2015 i najvažnije IFS, a postupno renoviramo i maloprodajne objekte”, napomenuo je Hodžić i dodao kako su, ipak najveća vrijednost ovog koncepta – ljudi.

Iz proizvodnog pogona, peciva i slastice se isporučuju u duboko zamrznutom stanju svim Fine Food objektima, gdje se potom peku na licu mjesta.

S projektom franšiza krenuli su u kolovozu i od tada potpisali dva ugovora. “Franšizni objekti su otvoreni na području Brčko distrikta, a u pregovorima smo i s novim kandidatima”, kaže Adi Mulahasanović, menadžer izvoza.

Primatelj franšize može računati na kontinuiranu podršku od stručnih ljudi iz Fine Fooda, kažu sugovornici.

U prvih godinu dana primatelji franšize ne plaćaju nikakvu franšiznu naknadu, a od druge godine primatelj plaća određeni postotak od neto prometa na mjesečnoj razini.

“Mi smo proizvođači i, praktično, proizvode koje nudimo u našim i drugim maloprodajnim objektima nudimo i našim partnerima po određenoj cijeni koja i njima omogućava zaradu”, objašnjava Eldin Hodžić.

Franšiza je dostupna i izvan BiH, a u tijeku su pregovori s nekoliko zainteresiranih iz zemalja regije.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!